P2370hd

jodgus

New member
Witam!

Samsung niedawno zaanonsował nową serię monitorów LCD z serii Touch of Color. Otóż jeden z tych modeli: P2370HD posiada chyba wszystko, co powinien posiadać prosty telewizor LCD:

rozmiar matrycy: 23 cale
rozdzielczość: 1920 x 1080
kontrast dynamiczny: 50,000:1
kąty widzenia: 170º / 160º
czas reakcji: 5ms
oraz komplet wejść: D-sub, DVI-D, HDMI, component, composite, DTV tuner, optical out, audio in, headphone out

cali może nie najwięcej, ale do małego pokoiku mi wystarczy, a ważniejsza jest dla mnie matryca FullHD. Podłączone by to miało być do WD TV oraz Samsung HT-Z310.

Mam natomiast pytania:
  • czy ktoś orientuje się w cenach takiego monitora?
  • czy monitor ten posiada tuner MPEG4? ( na stronie jest jedynie info o "built-in DTV (ATSC) tuner")
  • czy taka kombinacja ma sens? (tv w stylu LE32B650 odpada ze względu na cenę..., ani WD TV ani kino domowe jeszcze nie nabyte)
Link do strony producenta:
http://www.samsung.com/us/consumer/...subtype=lcd&model_cd=LS23EMNKUY/ZA&fullspec=F

s100p

New member
czekałem na ten monitor dobre 6 msc. z powodu braku tunera mpeg4 w modelu T200HD teraz się prawie doczekałem bo monitor na rynku będzie niedługo
minusem w tym modelu wydaje mi się zwężenie monitora z 16:10 na 16:9 co może mieć wpływ na mniejszy komfort w grach w końcu to monitor z opcją tv a nie na odwrót . Ciekawi mnie jaka jest wielkość plamki w modelach 2270HD i 2370HD bo mają tą samą rozdzielczość 1920x1080. A cena monitorow powinna być nizsza w koncu matryca jest węzsza.
niestety jest 8.6.09' i monitorów jeszcze nie ma ,wydaje mi się ze pojawią się w połowie lipca , model P2370 można kupić za tysiaka wiec hd z 200zł wiecej. Jesli to ma byc monitor multimedialny to powinnien mieć wbudowaną kamerkę i mieć 100 Hz dla efektów 3D. A jeszcze istotna uwaga na te czsy zuzycie energi tego monitora wynosi 51 W

Ostatnia edycja:

s100p

New member
zapomniałem dodać ze w modelach T200HD do T260HD brak podglądu obrazu tzw. PIP mam nadzieje ze w seri P2370hd pracujac na pc będzie można w okienku podglądać co dzieje się w TV, przynajmniej dla mnie jest to istotne

s100p

New member
witam
kupiłem p2270hd a nie 2370hd czemu:ma mniejszą plamkę 0,24 no i nie jest ani za mały ani za dłuży, dałem za niego 1030zł
monitor jest w proporcji obrazu 16:9 poprzednia seria t200 miała proporcje 16:10 co wydaje mi się lepszą proporcją do oglądania telewizji "dotychczasowej" po prostu w proporcji 16:10 wydaja się się ludzie w tv bardziej "napakowani" . Co do samego monitora jestem bardzo zadowolony
ale powiem co załwarzyłem 1 piksel wypalony , być może nie do końca idealnie podświetlona górna środkowa częśc monitora i,po wyłaczenu monitora jak by
odelektryzowywał się nawet do godziny - słychać takie dżwięki elektryzowania.
Co do funkcjonalności - przy kozystaniu z monitora za pomocą jednego przycisku mozna oglądać TV jednak odwrotnie nie idzie trzeba klikac w pilocie by wrócić do opcji monitor - jednym słowem zabrakło przycisku PC
i największym dla mnie mankamentem jest brak obrazu w obrazie - jest tylko przełączanie zrudeł sygnału

waldi54

New member
Samsung P2370hd

str0g napisał:
Witam czy wiadomo cos nowego na temat tego monitora?

Witam wszystkich.
Od kilku dni jestem posiadaczem tego monitora i podzielę się z wami moimi uwagami. Kupiłem go w cenie 1150 PLN. Monitor ten miał zastąpić stary
LG Flatron L193ST który pełnił funkcję drugiego TV i monitora. Zależało mi na złączu HDMI i tunerze cyfrowym. Moja ocena będzie się odnosiła wobec monitora TV LG i TV 46" plazma. W moim teście zostały podłączone następujące urządzenia.
1. Dekoder sat TV "N"
2. DVD Ferguson D 880 HX z HDMI
3. WD HD TV Media Pleyer
4. Dekoder Sat "C+" ( SD )
5. TV kablowa ( sygnał analogowy)
6. Komputer PC Intel Core 2 Q8200, grafika GeForce GTX-280, system VISTA 64

- ad.1 odbiór po HDMI z "N" b.dobry, szczegłnnie programy N- sport, Discovery i TVP HD. Natomiast programy skalowane wypadły słabo zdecydowanie gorzej niż na plaźmie, pomimo mniejszego ekranu
- ad.2 Płyta DVD po złączu "euro" - słabitko gorzej niż LG i gorzej niż plazma,
natomiast po złączu HDMI zdecydowanie lepiej, ale i tak gorzej niż plazma
ad.3 WD TV pokazał swą klasę, obraz w full HD aż zaparł dech, natomiast ten sam film 720p wykazywał zniekształcenia i ziarnistość ( Helikopter w ogniu ) to zjawisko nie występuje na TV plazmowym. Może to być jeszcze wynikiem złego ustawienia w WD TV, obecne ustawienia mam na auto, może trzeba zmienić rozdzielczość.
Filmy DIVX z WD gorzej niż na plaźmie i w LG.
ad.4 słabiutko, zdecydowanie gorszy obraz niż w LG, brak detal w obrazie, brak przejść tonalnych
ad.5 tu wszystko wychodzi najgorzej, obraz jest beznadziejny. W plaźmie i w monitorze LG jest akceptowalny
ad.6 Komputer super, wszystko na należytym poziomie, gry itp. w najwyższej rozdzielczość z pełną obsługą 3D

Reasumując:
- słabe głośniki
- niedostateczny odbiór sygnału SD
- brak PIP-u, LG umożliwia pracę na PC i oglądanie TV w "okienku"

Jeśli ktokolwiek szuka TV i monitora to kiepski wybór, natomiast jako monitor i ekran do HD to szczerze polecam.
NIE JEST TO UNIWERSALNE URZĄDZENIE. GORZEJ WYPADA OD MOJEGO STATEGO LG L193ST I PLAZMY, POMIMO ŻE PLAZMA MA KILKUKROTNIE WIĘKSZY EKRAN.
Wszystkich ocen dokonałem patrząc z odległośći 1.5 metra.

Pozdrawiam

s100p

New member
niestety oficjalnie nie oferuje odtwarzania divix czy jpg poprzez USB
zresztą nieoficjalnie również ale może ktoś to rozpracuje bo monitor posiada gniazdo USB do jak na razie :) wgrywania nowszego oprogramowania
z innej beczki by wyciągnąć dzwięk z monitora np. do wzmacniacza można tylko skorzystać z wyjścia cyfrowego - optycznego i ponoć gdy sygnał z nadajników cyfrowych będzie niebawem nadawany prawidłowo - standard DD+ to dżwięk przesyłany optycznie do wzmacniacza starszego z
dekoderem DD ale bez + będzie nierozpoznawalny a to może skutkować ciszą ewentualnie szumem.Czy moje obawy są uzasadnione ?
DD - Dolby Digital

Do góry