Ostatnia prosta przed zakupem

_szymar_

New member
Witam wszystkich.
W związku ze zmianą mebli w salonie czeka mnie też pożegnanie ze starym telewizorem (32 calowy PHILIPS, który waży jakieś 30 kilogramów).
Od jakiegoś czasu czytam i oglądam telewizory.
Zostały mi dwa modele, które rozważam.
Załóżmy, że do wydania mam 2 300 zł (oba mieszczą się w budżecie, dokładać nie chcę bo pojawią się kolejne modele).
Pokój mam bardzo słoneczny przez cały dzień (tv będzie stał na wprost okna o długości 5 m)., więc plazmy odpadają. Odrzuciliśmy je także ze względów subiektywnych - bardziej podoba nam się obraz na LCD.
Telewizor będzie oglądany z odległości ok 2,5 - 3 metrów.
Po dzisiejszej wizycie w saturnie rozważamy:
- Samsung LE46D550
- LG 42LV5500
Oglądaliśmy też nowsze modele samsungów, ale w tej cenie są tylko 40 calowe a to trochę mało. Wizualnie też nie do końca nam odpowiadają.
Za samsungiem przemawia rozmiar, ale LG z kolei ma odświeżanie 100Mhz. Czy to w użytkowaniu będzie jakoś odczuwalne (samsung 50, lg 100 MHZ)? Ponad to LG ma te wszystkie internetowe bajery, które nie są dla nas szczególnie potrzebne ale jak już są to ok.
Proszę teraz Was o jakieś podpowiedzi.
Pozdrawiam.

sjs

New member
Ja bym brał jak największy czyli z tych 2 nie znając ich parametrów - Samsung LE46D550.

Jak kupowałem miałem dylemat 40 czy 46 cali nie było 40 calowego tego modelu co chciałem kupić to wziąłem 46 i nie żałuje a teraz bym wzioł nawet 52cale (a odległość od tv 1,8m)

_szymar_

New member
Rozmiar rozmiarem, ale zastanawia mnie ta częstotliwość odświeżania. Czy w samsungu nie będzie efektu smużenia jeżeli ma 50 MHZ? Sporo sportu oglądam i obawiam się, że jeżeli się to pojawi to będzie mnie to drażnić. Dlatego rozważam mniejszy LG, który ma 100 MHZ. Proszę o odpowiedź czy jest to faktycznie odczuwalna różnica.
Pozdrawiam!

Mylagos

New member
Do sportu dobrze by było, gdyby telewizor posiadał 100Hz ( nie MHz - to troszeczkę za duża jednostka :) ). Tylko kwestia rozmiaru przekątnej, gdzie przy 2,5 - 3m 46cali będzie lepszym wyborem. Osobiście wybrałbym większy.

deywies

New member
Bez reklam
50/100 MHz, ale technika poszła do przodu w ostatnich dniach :D

d550 to nie jest za dobry tv, no chyba ze wolisz swietlowki

Soryu

New member
Bez reklam
Te 100MHz to ogólnie działa ale przy włączonym TruMotion i to jest tylko upłynniacz (akurat przy sporcie jego włączenie może bardziej pomoc niż zaszkodzić obrazowi), bo oczywiście obraz będzie zależał od źródła (PAL w tv to 50Hz).
Smużenie - to w mniejszym lub większym stopniu cecha lcd/led, i też zależy od jakości źródła.

_szymar_

New member
Panie i Panowie,
sprawa robi się paląca.
Okazało się, że mój telewizor waży ok 50 kg. (może ktoś chce kupić philips 32pw9544/12 - 32 cale, bardzo dobry stan, razem ze stolikiem na kółkach - powiedzmy 250 pln, z racji wagi odbiór osobisty we Wrocławiu tylko i wyłącznie). Odpada, więc stawianie go na nowych meblach.
Proszę o kolejne uwagi co do mojego wyboru z pierwszego posta. Brać większego samsunga czy teoretycznie technologicznie nowszego, mniejszego LG?
Pozdrawiam!

_szymar_

New member
Wybór padł na LG. W bardzo dobrej cenie w saturnie (taniej niż w sklepach internetowych). Po pierwszym wieczorze mogę powiedzieć, że daje radę. Obraz bardzo dobry na cyfrowym sygnale, niewiele gorszy na analogowym. Telewizor ładnie się prezentuje. SMART TV działa, ale czekam na więcej aplikacji.
Mam nadzieję, że będę zadowolony. Dzięki wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam.

Damixsat

New member
LG to też dobra firma,powinniście być zadowoleni z wyboru,daj znać za jakiś czas jak się sprawuje. Jeżeli odległość wynosi jakieś 5M to lepiej sprawdzi się większy czyli w tym wypadku 46 cali,ale to tylko moje zdanie na ten temat.

_szymar_

New member
Pierwsze spostrzeżenia są jak najbardziej pozytywne. Oglądałem już piłkę nożną oraz koszykówkę i nie zauważyłem żadnego smużenia. Ze skalowaniem w zasadzie nie ma żadnych problemów. Telewizora jeszcze tak naprawdę nie zdążyłem przetestować ale myślę, że niewiele się już zmieni w moich odczuciach. Na PS2 obraz prezentuje się bardzo dobrze i całkiem miło się gra.
Pozdrawiam!

Do góry