OPTICON 8 DALI - znamienita jakość kolumny podłogowej.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
OPTICON 8 DALI - znamienita jakość kolumny podłogowej.
OPTICON-8-black-fritlagt.png

• zakres częstotliwości (+/- 3dB): 38 - 32 000 Hz
  • czułość (2,83 V/1 m): 88 dB
  • impedancja [ohm]: 4 Ω
  • maksymalne SPL: 112 dB
  • rekomendowana moc wzmacniacza: 40 - 300 W
  • częstotliwość zwrotnicy: 390 Hz / 2 300 Hz / 14 000 Hz
  • typ: 3,5-drożny
  • przetwornik wysokotonowy: 1 x 17 x 45 mm wstęga, 1 x 28 mm miękka tekstylna kopułka
  • przetwornik średniotonowy: 1 x 6 1/2" membrana z włókien drzewnych
  • przetwornik niskotonowy: 2 x 8" membrana z włókien drzewnych
  • typ obudowy: Bass reflex
  • strojenie bass-refleksu [Hz]: 29.5 Hz
  • wejścia: Bi-wire / Bi-Amp
  • ekranowany magnetyczne: nie
OPTICON-8-white-fritlagt.png

ThePepe

New member
Bez reklam
Kolumny wyglądają potężnie, ale widzieliście centralny do zestawu? Wygląda jak monitor ;) Ale do stereo do dużego pomieszczenia muszą robić robotę :)

lobos

New member
Bez reklam
Zgadzam się. Ten central trochę śmieszny ;-)
Kombinują strasznie i choćby grał dobrze to i tak nie zmienia faktu, że wygląda śmiesznie i wolałbym tradycyjny :)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Myślę że kiedyś zmienia kwestia żeby zobaczyła firma że ludziom tego typu głośnik centralny nie pasuje...

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Dokładnie, Rubicony, Opticony bez klasycznego centrala - dyskwalifikacja.
Opticony też nie zachwycają wykończeniami (brak lakierowanych wszystkich ścianek) . Rubicony już tak, ale gdyby nie central... :)

lobos

New member
Bez reklam
Jeśli Opticon są następcą Ikon to wizualnie na plus :)
Szkoda tylko, że nie pomyśleli o fajnej podstawce.
Taka z Zensor o niebo fajniejsza ;-) Natomiast co do centrala to...
Niby jeden większy, bo 16,5cm, ale jakoś tak dziwnie to wygląda.
Większość firm w wyższych seriach montuje w centralnych więcej głośników a tu jeden ;-) Pewnie, że najważniejsza jest jakość a nie ilość, ale aspekt wizualny odgrywa ważną rolę :p

Borixon

Active member
Bez reklam
Mi sie podoba ten center, taki uchyłek od normy, pozytywnie.

to kontynuacja serii ikon tak?? Ikony ładniejsze.

wiadoma rzecz Epicony to luta na maxa wygladaja jak baniak zielonych tylko kanapka w kieszeni za mala.. ;)

Bipo

Active member
Bez reklam
Mnie się podobają baterie głośników jak np. w Paradigm reference studio cc 690 coś pięknego, a tu jak zobaczyłem ten central to pomyślałem, że to tylny głośnik do kina..;-)

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Wychodzi na to, że mamy Dali jeszcze dziękować, bo np. w Rubiconach zrobili jak pisze Bipo :D (central i efektowe potraktowali jako uniwersalne)

Henry

Active member
Bez reklam
Jedyna opcja, to chyba wziąć central z Ikonów, no i dodatkowo on wall ładniejsze niż w Ikonach, ciekawe na ile można miksować te dwie serie....

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Świat idzie do przodu, moda też. Dziś już chyba wszystkie lub zdecydowana większość mają np. mocowanie maskownic na magnesy, a nie jak w Ikonach - jeszcze na bolce. Oczywiście im mniej kolumna ma nawalone niepotrzebnych elementów (dziury na bolce, śruby), szczególnie z przodu, to wygląda bardziej elegancko. Dla mnie np. zawsze elegancko wyglądały Monitor Audio RX (nawet przykręcane głośników jedną śrubą z tyłu) i Canton Chrono SL, a np. kompletnie nie akceptuję pomysłów, gdzie tylko frontowa ścianka jest np. w połysku, a reszta nie - wolę już fornir z każdej strony.
Też jakoś nie widzi mi się kupowanie kolumn z innych serii. Miejmy nadzieję, że z czasem Dali poszerzy ofertę, zdarzało się już tak.

lobos

New member
Bez reklam
Ogólna ocena dobra. Brzmienie charakterystyczne dla Dali z mocną podstawą basową (2x20cm) :-D
Jak dla mnie świetnie! ;-) Nie mogę się doczekać aż je usłyszę.
P.s. podobno dużo lepiej grają w bi-wiring. Właśnie zagłębiem się w temat takiego połączenia :)

Do góry