Opinia na temat LCD iiyama C270 WT

SIMSKOR

New member
Witam kupielm ten telewizor 27 cali
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=14664

No i tak zachwycony nie jestem. Moze jednak tak ma byc.

Obraz ogladam z dekodera cyfry+ połaczonego SCART
- obraz wyglada jak przeciętny divx
- trzeba oglądac z min2 metrów zeby obraz był ok
- jak polącze dekoder kablem antenowym - obraz jest bardziej pastelowy
- jak podłaczyłem do kompa przez analog to rozdzielczość 1280-720 jest idealna ale filmy divx czy DVD puszczone z kompa całkiem przeciętne. tzn nie widze zeby były lepze niz na normalnym telewizorze
- troche slabe odwzorowanie czerwonego.
- kanał pierwszy jest najgorszy canal + jest najlepszy

Czy kupno lepszego Scarta cos pomoze
Czy po prostu musze czekac aż telewizja zacznie nadawac w lepszej rozdzielczości zeby mozna było ogladać znośny obraz??

Prosze o Wasze opinie

dvd-r

New member
a jak z czernią?

Dziś oddałem kupionego tydzień temu Samsunga 27T51, przejścia tonalne były kiepskawe no i troche smużenie mnie denerwowało. Poza tym ten brak czerni - masakra. Jutro powinienem mieć 26R51 to napiszę w czym jest lepiej. Ale cudów się nie spodziewam.
Ale ogólnie można się przyzwyczaić do obrazu z Samsungów. Obraz jest jak gazety, szumy "przyklejone" kolory nasycone. Po jakimś czasie nawet nie przeszkadza, że ze zwykłej TV nie ma takiej rozdzielczości jak na CRT

Pozdrawiam

Artur

SIMSKOR

New member
No czerń jest słaba ale to mi az tak bardzo nie przeszkadza.
A te przejscia tonalne to zależą od telewizora??
Ja mysałem ze to kwestia sygnału - wydawało mi sie że jak podlacze do DVD to obraz powinien być ok - czy sie mylę??

dvd-r

New member
od TV zależą.

Np. stoi gość w czarnym garniturze no i czy będziesz na nim widział zagięcia, rękawy itp. czy jedną czarną (szarą) plamę.

Najlepiej ma plaźmie

Pozdrawiam

Artur

kitza

New member
dvd-r.pl, jak juz będziesz miał go w domq, to napisz conieco o tym 26R51.
Dzięki opiniom na tym forum wyleczyłem się z 27T51.Zastanawiam się teraz nad wyborem pomiędzy 26R51 a 26M51B i będe wdzięczny za wszelkie porady i opinie.

Pozdrawiam

dvd-r

New member
kitza napisał:
dvd-r.pl, jak juz będziesz miał go w domq, to napisz conieco o tym 26R51.
Dzięki opiniom na tym forum wyleczyłem się z 27T51.Zastanawiam się teraz nad wyborem pomiędzy 26R51 a 26M51B i będe wdzięczny za wszelkie porady i opinie.

Pozdrawiam

no i mam 26R51 - na razie podłączyłem pod antene i pod tuner sat. na dniach sprawdze Hd z QualiTV i z kompa.

W porównaniu do 27T51:
+ lepsza czerń (mniej świeci
- ale za to obraz ogólnie ciemniejszy, mniej żywy
W 27T51 było coś takiego: oszczędzanie energii i kilka trybów
w 26R51 albo on sam dostosowuje się do otoczenia (skokowo co wnerwia) albo dajesz na maxa ale ten max to nie to co w 27T51)

co do jakości obrazu:
+ więcej przejść tonalnych np. w ciemnych miejscach
+ ostrzejszy niż 27t51
- szybsza matryca ale ja nadal widze smużenie
- nie da się wyłączyć tego DNie
- telegazeta jakaś taka rozciągnięta w 27T51 była normalna
- formatowanie do 16:9 - w środku obraz też jest rozciągnięty
w 27T51 było tak, że mocno rozciągał boki ale środek był nietknięty, logo TVN na środku było okrągłe, a 26R51 przy autoformacie jest jajowate, strasznie to wkurza.

Czyli tak podsumowując 27T51 nie jest taki zły, jak masz jasny pokój oglądasz z 3-4 metrów będzie - ok. Jak masz zamiar oglądać w nocy bez świateł i z bliższej odległości 1-2 metry to wiadomo 26R51 lepszy.

Pozdrawiam
Artur

Do góry