Onkyo TX-SR805 i brak dźwięku w subwooferze

ieiasu

New member
Od dłuższego czasu użytkuję z przyjemnością mojego ampli Onkyo 805 i kolumny (Monitor Audio i sub Velodyne CHT-10Q) aż tu nagle kompletna cisza w subie :cry:. Wykonałem kalibrację kolumn mikrofonem ale z powodu braku sygnału testowego w subie, nie został on wykryty :(. Zresetowałem ampli i nic :niewiem:. Sprawdziłem sam sub i działa elegancko :). Przy załączaniu i wyłączaniu ampli słyszę w subie małe dudnięcie co mogłoby świadczyć, że połączenie jest OK (rozładowanie kondensatorów) .
Czy ktoś ma jakiś pomysł co mogło się stać, chyba we wzmacniaczu? Może ktoś spotkał się już z takim dziwactwem:?:
:blagam:eek: pomoc...

PeterMac

New member
Bez reklam
na pewno dobrze podpinasz pod właściwe wyjście Subwoffer ::::pre-out:::: ? bo jak dudniencie sub'a w czasie wł. to wskazywałoby na złe podłączenie

Ostatnia edycja:

ieiasu

New member
Wszystko grało przez prawie rok i teraz chciałem sobie posłuchać muzy i zabrakło mi basów. Sub był niemy. Nic nie przełączałem więc kable muszą być dobrze podłączone. Jakieś pomysły?

dembol

New member
jest na to rada olać syfiaste onkyo i zainwestowac w marke typu arcam , yamaha ,nad , denon
tyle pisalem na tym forum i na innych ze ta marka ma sprzet awaryjny a tak szczerze nie umieli nigdy zrobic dobrze grajacej integry ale chlopki roztropki sie podniecaja tym 905 i 805 jak by im sie w kopułkach pomieszalo

kup yamahe 1700 3800 1900 3900 2065 cokolwiek i skoncza sie problemy

Iceman_US

New member
jest na to rada olać syfiaste onkyo i zainwestowac w marke typu arcam , yamaha ,nad , denon
tyle pisalem na tym forum i na innych ze ta marka ma sprzet awaryjny a tak szczerze nie umieli nigdy zrobic dobrze grajacej integry ale chlopki roztropki sie podniecaja tym 905 i 805 jak by im sie w kopułkach pomieszalo

kup yamahe 1700 3800 1900 3900 2065 cokolwiek i skoncza sie problemy

Dlaczego twoim zdaniem Onkyo jest syfiaste? Ja od ponad pół roku korzystam z TX-SR507 i nie mam problemów. Znajomy ma TX-SR504 od ponad 3 lat i też mu świetnie gra w 5.1, w USA Onkyo obok Yamahy jest bardzo popularne i wiele osób ma go w domach. Oczywiście Arcam, Yamaha, Denon, NAD to bardzo dobre firmy, ale Onkyo to firma z ponad 60 letnim stażem w technologiach KD, Stereo itp, więc nie należy wyrzucać jej na bruk. NAD robi świetne produkty stereo, Arcam nie jest tani.

Ostatnia edycja:

dembol

New member
60 lat w kinie?;) wtedy jeszcze ta firma robila glosniczki do telewizorow wzmacniaczy nigdy nie potrafili zrobic w stereo dobrze brzmiacych !

a w kinie pierwszy Był JBL w systemach naglosnienia po JBL pierwsze klock iw latach 70 i 80 tych pierwsze procesory dzwieku robila Yamaha

krisder

New member
Bez reklam
Iceman! Mała rada, nie wdawaj się w polemiki z tym przygłupem dembolem. Chłopina pieprzy jak zacięta płyta i nie znam posta w jego wykonaniu, który miał by sens i odnosił się do tematu.:evil:

ieiasu

New member
Tak a propos "syfiastego" Onkyo. Zanim kupiłem Onkyo przetestowałem/odsłuchałem Denona, HK, Yamahe, Pioneera i najbardziej mi pasował dźwięk z Onkyo. A że czasem coś się spieprzy to nawet najlepszym się zdarza. W dalszym ciągu uważam, że Onkyo jest świetne, szczególnie wyższe modele.:)

skalmen

New member
witam
użytkowałem Yamahe około 4 modeli od 2000 roku (420,530,640,1800) i zawsze byłem jej fanem :mrgreen: az do zeszłego tygodnia kiedy kolega przyniósł mi na testy 905, w porównaiu z nią moja 1800 zagrała jakby ktos zamknął ja w kartonie i to niestety zarówno w stereo jak i kinie. W stereo onkyo ma duzo szersza i głebsza scenę, nizszy i precyzyjniejszy bas. W kinie rówież bas a przede wszystkim scena z tyłu, moje głosniki surround ożyły, przy odsłuchach z yamaszki był tył ale jakby tylko chwilowy i uboższy , onkyo duzo lepiej poradziło sie z tylna przestrzenia i głębią , nejtrafniej okresliła to moja ładniejsza połowa, ogladałismy Hellboya, jest tam scena z kotami w pokoju hellboya, dodam że mamy w domu tez kota, który był zamkniety w pokoju za naszymi plecami, w pewnym momencie filmu zona wstała i poszła mu otworzyc drzwi bo miałczał. Oczywiscie kot spał ,a miałkniecie zafundował nam onkyo i to tak kierunkowo ,to taki przykład a ja oczywiscie łyknąłem onkyo bez zastanowienia, i terez od nowa odkrywam dzwiek w mojej kolekcji br i cd
pozdr

Ostatnia edycja:

Iceman_US

New member
Iceman! Mała rada, nie wdawaj się w polemiki z tym przygłupem dembolem. Chłopina pieprzy jak zacięta płyta i nie znam posta w jego wykonaniu, który miał by sens i odnosił się do tematu.:evil:
Dzięki za rade :)

@dembol Nie chodziło mi że od 60 lat Onkyo produkuje KD, rzeczywiście dopiero w latach 70-80 zaczęła się produkcja procesorów dźwięku przestrzennego, ale chodziło mi o to, że Onkyo po prostu ma doświadczenie o dobrą jakość, zresztą post skalmena to potwierdza jakość Onkyo.

Ostatnia edycja:

krisder

New member
Bez reklam
witam
użytkowałem Yamahe około 4 modeli od 2000 roku (420,530,640,1800) i zawsze byłem jej fanem :mrgreen: az do zeszłego tygodnia kiedy kolega przyniósł mi na testy 905, w porównaiu z nią moja 1800 zagrała jakby ktos zamknął ja w kartonie i to niestety zarówno w stereo jak i kinie. W stereo onkyo ma duzo szersza i głebsza scenę, nizszy i precyzyjniejszy bas. W kinie rówież bas a przede wszystkim scena z tyłu, moje głosniki surround ożyły, przy odsłuchach z yamaszki był tył ale jakby tylko chwilowy i uboższy , onkyo duzo lepiej poradziło sie z tylna przestrzenia i głębią , nejtrafniej okresliła to moja ładniejsza połowa, ogladałismy Hellboya, jest tam scena z kotami w pokoju hellboya, dodam że mamy w domu tez kota, który był zamkniety w pokoju za naszymi plecami, w pewnym momencie filmu zona wstała i poszła mu otworzyc drzwi bo miałczał. Oczywiscie kot spał ,a miałkniecie zafundował nam onkyo i to tak kierunkowo ,to taki przykład a ja oczywiscie łyknąłem onkyo bez zastanowienia, i terez od nowa odkrywam dzwiek w mojej kolekcji br i cd
pozdr

Moje odczucia są identyczne z Twoimi. To jest właśnie to co moim zdaniem odróżnia Onkyo od posiadanej wcześniej przeze mnie Yamahy.

marcing3

Member
Witam

To mozliwe ze padla wzmak w subie,jak gral caly czas i nagle przestal.
Ale moze to byc rowniez brak sygnalu na wyjsciu pre-out ampli.
Najlepiej podpiac do innego ampli suba i wszystko bedzie jasne.

Pozdrawiam

ieiasu

New member
No i znalazłem przyczynę niemego suba. Tak jak wskazywaliście miałem źle podpięty sub do ampli. Przez pomyłkę wpiąłem do SUB IN a nie do SUB PREAMP:fool:. No i wszystko jest teraz SUPER :grin:

Do góry