ONKYO TX-SR607 vs TX-NR616

boe666

New member
Cześć.
Wymieniłem amplituner z 607 na 616 i odnoszę wrażenie że ma jakby mniejszą dynamikę - choć nie wiem czy dobrze to nazwałem. Identyczny zestaw kolumn, źródło spotify utwór Chris Jones "Long After you are gone". Na początku utworu pierwsze zejście basu w 16 sekundzie. Do 607 podłączałem telefon kablem stereo do wejścia chincz (CD). W 616 korzystam z bezpośredniego połączenia spotify (616 ma połączenie z siecią).
No i dla 607 to zejście basu jest naprawdę głębokie/pełne. dla 616 jest jakby znacząco płytsze. (bass/trebble na obu ampli na max, tryb grania STEREO).
Czy jest to kwestia amplitunera czy też ustawień? Czy powinna być taka różnica dla tych dwóch Apli ? 616 brzmi jakby miał jakiś filtr uruchomiony.
Nie robiłem jeszcze kalibracji mikrofonem ale wydaje mi się że jednak ten 616 gorzej brzmi.
Prośba o wskazówki.

gitarrra

Well-known member
Bez reklam
Czy jest to kwestia amplitunera czy też ustawień?
Ciężko wyrokować na odległość ,bez odsłuchu.To może być wina ampli lub ustawień.A może obu tych czynników.
Czy powinna być taka różnica dla tych dwóch Apli ?
Trudno powiedzieć czy powinna.Ale na pewno różnica może być.Dla Ciebie jest duża.Inna osoba inaczej może odbierać różnice w brzemieniu. Oba te ampli dzieli chyba kilka lat , więc ewentualne różnice w brzmieniu to sprawa jak najbardziej naturalna.

boe666

New member
Generalnie mi brakuje szczegółów. Kiedyś miałem stary 501E - który brzmiał chyba najlepiej. Jak zmieniłem na 607 to dokuczał mi zbyt nieprecyzyjny bas, dudnienie - które można było zmniejszyć - ale wtedy basy były bardzo tłumione. Teraz 616 - słuchając muzyki słychać że coś tam na torze audio ciężko pracuje - ale muzyka mniej szczegółowa, więcej srodka (względem 607) ale mniej wysokich. Bas natomiast naprawdę ocieżały, nie ma szybkiego zejścia tylko jest pływanie - może błędnie to opisuję - nie wiem. Co prawda kolumny mam dupiate (pudło sony SS-F6000p, średnica zmieniona, dorobiona ręcznie zwrotnica 2D bo fabrycznie nie było - na 607 naprawdę brzmiało dużo lepiej). Mój utwór testowy to Chris Jones Long After you Are Gone - 16 sekunda - pierwsze zejście basu - słychać ewidentnie że procesor odcina dynamikę.... na 607 jest piękne szybie zejście i powrót i dużo więcej wysokich. Kalibracja dobrała tylko odcięcia dla surround i centralnego i w zasadzie tyle... Zawsze mi się wydawało że im wyższy nowszy model, tym brzmienie powinno być lepsze i bardziej dopracowane. Jeśli natomiast chodzi o filmy, szczególnie dobrze zrealizowane np w DD TrueHD (np. nowy TOP GUN) - to ewidentnie dżwiek na 616 dużo dużo lepszy.

gitarrra

Well-known member
Bez reklam
im wyższy nowszy model, tym brzmienie powinno być lepsze i bardziej dopracowane.
I to brzmienie nowszego modelu może być "lepsze i bardziej dopracowane".
Tylko niekoniecznie takie brzmienie musi się Tobie podobać.
I raczej właśnie w kategoriach "podobać się lub nie " należałoby rozpatrywać charakter grania obu ampli.

Do góry