Onkyo TX-SR607 i problem z brakiem obrazu

marekhans

New member
Witam!
Mam taki dość niecodzienny problem. Niedawno kupiłem ampli TX-SR607 Onkyo i wszystko niby było ok. Do zestawu mam podłączone dvd onkyo, xboxa 360 oraz dekoder cyfrowy hd technisat digit hd4 cx csp od INEI.
Problem polega na tym, że od czasu do czau wyłącza sie sygnał wideo z tunera i słychać wyłącznie dźwięk. Dekoder jest podłączony coaxialem i hdmi. Pojawia się to szczególnie często w wypadku wcześniejszego grania na konsoli i przełączenia po tym na odbiór cbl/sat. Z ampli znika ikonka hdmi i żadnymi ustawieniami nie da się przywrócić obrazu.
Dekoder był wcześniej podłączony bezpośrednio do tv więc to raczej nie jego wina. Wszystko działało elegancko. Sprawdzałem też różne wejścia hdmi na amplitunerze i niestety niczego to nie zmieniło. Jedynym rozwiązaniem jest wyłączenie na chwilę listwy zasilającej i ponowne włączenie zestawu. Wtedy wszystko gra. Przynajmniej do czasu, aż znowu nie włączę konsoli lub dvd...
Zgodzicie się chyba ze mną, że nie tak to powinno wyglądać. Czasem dosłownie cholery dostaje, bo zdarzyło się nawet, że obraz wyłączał się w trakcie oglądania tv...
Miał ktoś podobny problem? jakieś rozwiązania? W necie szukałem, ale nie ma wzmianki o tym więc proszę o pomoc...

ryuuza

New member
moze tak jak w tunerach "n"ki dziala hdcp nieprawidlowo. skoro znika ikonka hdmi to sygnal nie dochodzi wiec to raczej nie wina ampli

marekhans

New member
No niby tak, ale jak już wspomniałem, wcześniej tuner działał w połączeniu bezpośrednim z tv przez jakieś pół roku i nie było problemu. Jak podłącze go bezpośrednio do tv to wszystko działa...
Nie rozumiem po prostu dlaczego jest tak:
oglądanie tv przez tuner => granie na konsoli / dvd => włączenie znowu na cbl/sat i wtedy najczęściej już nie ma sygnału video...
Po resecie jak ręka odjął... Jakaś masakra.

ryuuza

New member
ja mialem u tesciow tak samo z tunerem "n". przez apli sie wieszalo. sprobuj podpiac inaczej niz hdmi i zobaczysz czy wtedy sie bedzie dzialo cos.

jakby cos bylo z ampli to i konsola by nie smigala - tak sadze

marekhans

New member
Może i faktycznie to będzie rozwiązanie. Popróbuję i dam znać. Swoją drogą to i tak dziwne, że tak się dzieje...
Dzięki i pozdro!

marecki6

New member
Bez reklam
ja mialem u tesciow tak samo z tunerem "n". przez apli sie wieszalo. sprobuj podpiac inaczej niz hdmi i zobaczysz czy wtedy sie bedzie dzialo cos.

jakby cos bylo z ampli to i konsola by nie smigala - tak sadze

no wlasnie ja mam odwrotny problem z tunerem Nki tzn mam go podpietego pod ampli przez hdmi i jezeli w ustawienia dekodera dam dzwiek DD to co jakis czas zanika mi glos i musze albo wlaczyc ponownie dekoder albo ampli natomiast jezeli wylacze przesyl DD to wszystko jest ok .... dvd, ariva i konsola dzialaja prawidlowo wiec nie jest to raczej wina ampli .... musze sprawdzic ostatnia opcje czyli podlaczyc dekoder bezposrednio do tv a dzwiek po optyku do ampli i zobaczymy czy cos to pomoze

szaula

Member
u mnie na HK 255 jest podobnie,jak chodzi PS3 po HDMI jest ok,po przełączeniu na N-ke po HDMI w HK 255 pokazuje brak sygnału,potem coś miele i miele wyskakuje błąd HDCP,znowu miele i wskakuje obraz i jest ok.W dekoderze Nki mam ustawione DD i jest ok,choć czasami też dzwięk mi zanika(mała przerwa),ale sporadycznie wyłączam Nke i gra.Z tą niezgodnością HDCP dekodera Nki to gdzieś czytałem,że takie cos występuje(soft Nki).

marekhans

New member
Zmieniłem hdmi na component i na razie problem się nie pojawił. Za wcześnie na jakiś wielki optymizm, ale może będzie dobrze. Oby, bo nie chciałbym podłączać tunera bezpośrednio do tv bo jakby nie o to chodzi.
dzięki za pomoc

jacek wo.

New member
Generalnie dekodery n-ki maja problem z właściwą implementacja HDCP - przez pół roku przy podłączeniu bezpośrednim do plazmy było ok. Tak samo z drugim dekoderem TvSat HD czy Blu-rayem.

Po podłączeniu przez amplituner - ani odtwarzacz Blu-ray ani dekoder HD Echostar z Polsatu nie robią żadnych problemów, za to dekoder od n-ki praktycznie za każdym przełączeniem wejścia w amplitunerze zgłasza problem z HDCP i trwa to 10-15 sekund - musiałem go znowu podłączyć bezpośrednio do TV.

Oczywiście chodzi o połączenie przez HDMI, z componentem nie ma problemu w n-ce to olewają, rżną głupa, twierdząc że ich dekodery (czyli wytwór światowego giganta ADB z Zielonej Góry) są bez zastrzeżeń, a cała wina leży po stronie "niemarkowych" TV Sony, Samsung, Sharp czy amplitunerów Onkyo, Denon, Yamaha ...
Pan z infolini n-ki zalecił połączenie przez component do TV, a do amplitunera puszczenie audio przez optical - krótko mówiąc, w tym kontekście wyjście HDMI w n-ce jest bezużyteczne - moim zdaniem nie powinni umieszczać logo HDMI na jego obudowie!!!

Ostatnia edycja:

ryuuza

New member
heh, cos jest na rzeczy - u mnie z dekoderem kablowki jest tak, ze musze najpierw (przy wylaczonym ampli) wlaczyc dekoder a potem ampli i dac cab/sat

bo inaczej ciagle cos mieli albo juz swieci hdmi i wszystko ale nie bangla obraz dalej

jacek wo.

New member
no wlasnie ja mam odwrotny problem z tunerem Nki tzn mam go podpietego pod ampli przez hdmi i jezeli w ustawienia dekodera dam dzwiek DD to co jakis czas zanika mi glos i musze albo wlaczyc ponownie dekoder albo ampli natomiast jezeli wylacze przesyl DD to wszystko jest ok .... dvd, ariva i konsola dzialaja prawidlowo wiec nie jest to raczej wina ampli .... musze sprawdzic ostatnia opcje czyli podlaczyc dekoder bezposrednio do tv a dzwiek po optyku do ampli i zobaczymy czy cos to pomoze

W dekoderze n-ki ustawienie dźwięku stereo/DD jest wspólne dla wyjścia HDMI i optical (niestety).
Jeśli jest ustawione na DolbyDigital - a TV nie ma dekodera DD - to słychać tylko dźwięk z kanałów na których jest ścieżka audio "nie DD", te które nadawane są w DD "głuchną" :x, podłączenie przez amplituner z dekoderami:
a) przez optical - na amplitunerze audio będzie zawsze, zależnie od ścieżki albo w DD albo w PCM (stereo)
b) przez HDMI - na amplitunerze audio będzie zależne od podłączonego na końcu TV

marecki6

New member
Bez reklam
ja podlaczylem dekoder bezposrednio po hdmi do tv a optykiem do ampli ale brak dzwieku nadal sie pojawia wiec chyba sie pokusze o wymiane tunera i zobaczymy

marekhans

New member
No i po kilku dniach testów, oficjalnie oświadczam, że problem zniknął! A więc w moim przypadku zamiana hdmi na component przyniosła oczekiwany efekt.
Swoją droga zastanawiam się, dlaczego tuner ma tego typu problem - nie może ponownie wzbudzic sygnału hdmi jeśli jest podłączony do ampli. Wada fabryczna, czy jedna z kwestii typu "ten typ tak ma"...

jacek wo.

New member
No i po kilku dniach testów, oficjalnie oświadczam, że problem zniknął! A więc w moim przypadku zamiana hdmi na component przyniosła oczekiwany efekt.
Swoją droga zastanawiam się, dlaczego tuner ma tego typu problem - nie może ponownie wzbudzic sygnału hdmi jeśli jest podłączony do ampli. Wada fabryczna, czy jedna z kwestii typu "ten typ tak ma"...

Ten typ tak ma, ale jak dla mnie to jest właśnie wada fabryczna ...:evil:

Do góry