ONKYO TX-SR507- jak 5.1 ?

azet

Member
Bez reklam
Witam. Jak powinienem dobrze połączyć by zrobić kino domowe ? Dotychczas z cyfry +, HDMI idzie do nowego telewizora samsung, z niego kabel optyczny do wejścia w ONKYO , jakoś nie przywiązywałem do tego wagi, ale nie mogę znaleźć dżwięku 5.1 , testy z np. yotube pokazują brak subwoofera, a tylne głośniki grają jako pierwsze, choć sam subwoofer automatycznie włącza się gdy włączam amplituner. proszę o jakąś pomoc ewentualnie skierowanie na jakiś link .
ps. pamiętam, jak kiedyś z czytnika DVD puszczałem Gladiatora, jest tam moment gdy Maksimus rzuca mieczem i było słychać lot przez cały pokój. Gdzie to zgubiłem ? kabel HDMI z cyfry + do telewizora - nie jest 5.1 ?

Alt0S

Active member
Witam. Jak powinienem dobrze połączyć by zrobić kino domowe ? Dotychczas z cyfry +, HDMI idzie do nowego telewizora samsung, z niego kabel optyczny do wejścia w ONKYO , jakoś nie przywiązywałem do tego wagi, ale nie mogę znaleźć dżwięku 5.1 , testy z np. yotube pokazują brak subwoofera, a tylne głośniki grają jako pierwsze, choć sam subwoofer automatycznie włącza się gdy włączam amplituner. proszę o jakąś pomoc ewentualnie skierowanie na jakiś link .
ps. pamiętam, jak kiedyś z czytnika DVD puszczałem Gladiatora, jest tam moment gdy Maksimus rzuca mieczem i było słychać lot przez cały pokój. Gdzie to zgubiłem ? kabel HDMI z cyfry + do telewizora - nie jest 5.1 ?
A jaki model Samsunga posiadasz ? Jak podłączyłeś kabel HDMI z TV do Onkyo? .Dekoder podłącz do Amplitunera i przełącz/ustaw w opcjach dekodera dwięk przestrzenny (Dolby Digital). Onkyo ma opcję Auto i sam ustawia dzwięk na 5.1 o ile masz ustawione na Automatyke. Tylne głośniki masz dobrze podłączone do amplitunera?

Ostatnia edycja:

azet

Member
Bez reklam
dziękuję za odpowiedź.
SAMSUNG QE85Q80C 85 QLED 4K 120Hz Tizen
pobiegałem, poszukałem.....w opcjach telewizora .. jest opcja głośniki telewizor i kabel optyczny. przełączyłem na optyczny, znikły głośniki w telewizorze wrócił 5.1 na ONKYO. czyli fałszywy alarm. Znaczy się gdy będę chciał korzystać z 5.1 zawsze trzeba przestawiać wyjście z telewizora na optyczne by mieć 5.1 ? ten typ tak ma i już ?

Alt0S

Active member
dziękuję za odpowiedź. pobiegałem, poszukałem.....w opcjach telewizora .. jest opcja głośniki telewizor i kabel optyczny. przełączyłem na optyczny, znikły głośniki w telewizorze wrócił 5.1 na ONKYO. czyli fałszywy alarm. Znaczy się gdy będę chciał korzystać z 5.1 zawsze trzeba przestawiać wyjście z telewizora na optyczne by mieć 5.1 ? ten typ tak ma i już ?
Jeśli przełączyłeś na stałe,to automatycznie telewizor będzie przełączać dzwięk na 5.1

azet

Member
Bez reklam
tak, ale nie zawsze korzystam z amplitunera, generalnie zawsze głośnik telewizora. czyli teraz trzeba zawsze przełączać w opcjach telewizora by mieć 5.1 ?

Alt0S

Active member
tak, ale nie zawsze korzystam z amplitunera, generalnie zawsze głośnik telewizora. czyli teraz trzeba zawsze przełączać w opcjach telewizora by mieć 5.1 ?
Polecam sprawdzić. Wyłącz wszystko i po kilku minutach włącz i wtedy zobaczysz. Nie używam kabla optycznego (wszystko idzie po HDMI. Sprzęt mam podłączony do amplitunera, czyli: xbox, dekoder cyfry). Dzwięk mam ustawiany automatycznie w zależności od materiału filmowego lub telewizyjnego. Indentycznie w streamingowych aplikacjach np: Netflix, Max, itd...

Alt0S

Active member
hmmm, czyli gdyby przejść na HDMI ? będę testował
ok. dziękuję za pomoc
Jeśli masz kabel HDMI podlączony z TV do amplitunera, to cały dźwięk puszczasz przez HDMI. W opcjach TV przełączasz. Kabel optyczny ma ograniczenia jeśli chodzi o formaty kodowania dźwięku i nie przepuścisz dźwięku 7.1 Dodatkowo optyka nie ma pełnej przepustowości i brakuje wystarczającej przepustowości dla bezstratnych formatów audio

Ostatnia edycja:

azet

Member
Bez reklam
właśnie nie mam, przejdę na HDMI i zobaczę co będzie.
jeszcze jedno znasz się na głośnikach padł mi jeden tylny surround, mam zamiar kupić dwa takie same nowe 70 w czy warto przepłacić te 350 zł i kupić 200 w . chwilowo nie bawię się w jakieś ekstra wydatki, to budżetowe stare wersje technicsa.

Ostatnia edycja:

azet

Member
Bez reklam
problem jest taki że , podłączyłem HDMI do telewizora, wejście w ONKYO HDMI1 i nie mam dźwięku- co jeszcze trzeba zrobić ?

Kostecki

New member
Jeśli już to do wejścia OUT ( na pilocie Onkyo wybierz TV) - tyle że jak powyżej dostałeś info Onkyo nie wspiera ARC(eARC)

azet

Member
Bez reklam
nie rozumiem, podłączałem PSP, DVD, dźwięk wychodził na głośniki, teraz nie puszcza z telewizora po HDMI, a ale po optycznym tak ?

Do góry