Onkyo TX-RZ810 vs 840

Ayala73

New member
Witam.
Mam zamiar zmienić mojego wysłużonego Onkyo TX-SR606. Niestety kupno amplitunera wiąże się z ratami. Wpadł mi w oko TX-RZ840, niestety nie jest dostępny na tą chwilę, ale jest RZ810 o 1100 zł tańszy. Jak moglibyście mi powiedzieć jak duża jest różnica między jednym, a drugim i czy wart wydać 1100 zł więcej to byłbym wdzięczny:-D. Z góry dziękuję za pomoc

bl4ck

Active member
Bez reklam
RZ810 od rz840 to powinien być tańszy o 2000 zł i więcej a nie 1000.
Nigdy nie kupował bym najnowszego modelu to bez sensu lepiej kupić zeszłoroczny model rz830.

bl4ck

Active member
Bez reklam
No ja jestem mega ciekawy tego amplitunera na plus kalibracja MCACC na minus brak trybu THX i wzmacniacz klasy D.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Zdecydowanie 840, już chociażby ze względu na 9 końcówek.
Również możesz zainteresować się 830.
Jeżeli to jest 1000zł różnicy, to chyba komuś coś się pomyliło.

bl4ck

Active member
Bez reklam
Ceny RZtów poszły w górę czy mi się wydaję? pamiętam że kiedyś jak na rynku był rz820 to ja kupiłem rz810 za 3500zł i ofert było sporo różnicy względem rz820 nie pamiętam ale była raczej około 1000zł a teraz? rz840 4850zł a rz830 4300zł. Ceny z polskiego rynku.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Obecny RZ to bezpośredni konkurent reszty ferajny czyli segmentu jak chociażby Maraś 7xxx. Wcześniej też był, ale do bezpośredniego zestawienia brakowało mu końcówek.
Od serii 830 dołożyli 2 końcówki (lepiej późno jak wcale) i siła rzeczy ceny wzrosły.
Tam są dopiero abstrakcje niczym nie uzasadnione, pamiętam jak kupiłem któregoś Marantza za granicą za 4500zl z tego co pamiętam, a u nas prawie 7000zl.
830/840 zastąpiło też chcąc nie chcąc serię 1100.

Ayala73

New member
Dziękuję za pomoc, zdecydowałem się na 840, w sumie od początku byłem za tym ampli. Sprzęt wymieniam bardzo rzadko, dlatego po przemyśleniu stwierdziłem że bez sensu inwestować w sprzęt który wszedł na rynek kilka lat temu. Wypadłem już z obiegu jeśli chodzi o systemy audio i dopytać jeszcze chciałem czy kolumny 6 ohm, będą się nadawały do tego sprzętu. Mam Taga Platinum i z poprzednim sprzętem grały dobrze :-D i na razie nie chciał bym ich zmieniać.

Do góry