Onkyo TX-RZ800 nowy nie widzi kolumn

pacyfist

New member
Cześć,
Przed weekendem stałem się szczęśliwym (?) posiadaczem amplitunera onkyo TX-RZ800.
Zamieniam starego Marantza SR5006 bo brakowało mi mocy w niższych dźwiękach.
Amplituner odsłuchiwałem wcześniej z moimi Boston Acoustic A360 - w salonie grał fajnie, szczegółowo a z mocnym basem w domu niestety jeszcze nie wiem:(
Kupiłem w sklepie internetowym i niestety jak wczoraj podłączałem to nie udało mi się nim zagrać:-?
Uruchomił się, zaktualizował oprogramowanie(internet idzie) ale niestety w opcjach ustawień nie mogę wejść w ustawienia głośników bo ta opcja jest zupełnie wyszarzona i nie przeskakuje ją nie wiem czy ja coś źle robię czy walnięty egzemplarz do mnie przyjechał. Zresetowałem ustawienia do fabrycznych ale niestety nic to nie dało.
Przy próbie regulacji początkowej "initial setup" każe mi włożyć mikrofon do gniazda, gdy wkładam mikrofon (testowałem też inny mikrofon) na projektorze nic się nie zmienia, nadal jest komunikat please plug microphone that came in a box with Av receiver". Dziwne bo na wyświetlaczu amplitunera pojawia się wtedy komunikat "microphone engaged" ale nadal na projektorze jest ten sam komunikat:(i w tym miejscu się zatrzymuje kalibracja, mogę przejśc do ustawień sieci itd ale z dźwiękiem nie jestem w stanie nic zrobić.
Po prostu martwa cisza w głośnikach, czy na radiu czy mp3, licznik utworu idzie ale głosu brak...
Byłbym pewny że to wadliwy egzemplarz i ma uszkodzoną płytę HDMI bo to podobno częsty przypadek ale zastanawia mnie to niedostępne pole ustawień kolumn.

Pomóżcie proszę bo mogę go odesłać do sklepu (na szczęście kupiłem w Polsce) ale jeszcze mam nadzieję małą że to nie awaria a tylko źle podłączam lub ustawiam.

pacyfist

New member
Dzięki za odpowiedź.
Kurcze to zmartwiłeś mnie, zwłaszcza że masz też onkyo z serii RZ więc pewnie wiedziałbyś jakby były jakieś specjalne procedury podłączania:(
zastanawiam się jeszcze czy lepiej zwrócić go sklepowi czy wysłać na serwis ale chyba lepiej robić zwrot zamiast naprawy w serwisie?
Sorry za być może banalne pytania ale tak kombinuje że może w serwisie wymienią płytę HDMI na jakąś poprawioną i nie wisiałaby już nade mną groźba awarii tego elementu.

pieniążek1

Active member
Bez reklam
Cześć,
Przed weekendem stałem się szczęśliwym (?) posiadaczem amplitunera onkyo TX-RZ800.
Zamieniam starego Marantza SR5006 bo brakowało mi mocy w niższych dźwiękach.
Amplituner odsłuchiwałem wcześniej z moimi Boston Acoustic A360 - w salonie grał fajnie, szczegółowo a z mocnym basem w domu niestety jeszcze nie wiem:(
Kupiłem w sklepie internetowym i niestety jak wczoraj podłączałem to nie udało mi się nim zagrać:-?
Uruchomił się, zaktualizował oprogramowanie(internet idzie) ale niestety w opcjach ustawień nie mogę wejść w ustawienia głośników bo ta opcja jest zupełnie wyszarzona i nie przeskakuje ją nie wiem czy ja coś źle robię czy walnięty egzemplarz do mnie przyjechał. Zresetowałem ustawienia do fabrycznych ale niestety nic to nie dało.
Przy próbie regulacji początkowej "initial setup" każe mi włożyć mikrofon do gniazda, gdy wkładam mikrofon (testowałem też inny mikrofon) na projektorze nic się nie zmienia, nadal jest komunikat please plug microphone that came in a box with Av receiver". Dziwne bo na wyświetlaczu amplitunera pojawia się wtedy komunikat "microphone engaged" ale nadal na projektorze jest ten sam komunikat:(i w tym miejscu się zatrzymuje kalibracja, mogę przejśc do ustawień sieci itd ale z dźwiękiem nie jestem w stanie nic zrobić.
Po prostu martwa cisza w głośnikach, czy na radiu czy mp3, licznik utworu idzie ale głosu brak...
Byłbym pewny że to wadliwy egzemplarz i ma uszkodzoną płytę HDMI bo to podobno częsty przypadek ale zastanawia mnie to niedostępne pole ustawień kolumn.

Pomóżcie proszę bo mogę go odesłać do sklepu (na szczęście kupiłem w Polsce) ale jeszcze mam nadzieję małą że to nie awaria a tylko źle podłączam lub ustawiam.

odeslij go moj wlasnie jest w serwisie...zgubil dzwiek...plyta hdmi do wymiany...wyslij go bezposrednio do serwisu z dowodem zakupu i z opisem awarii...

Ostatnia edycja:

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Masakra ze az tak sie sypia te onkyo, az zle sie czyta takie opinie...

Ja bym nie kombinowal z serwisem. Zwroc do sklepu puki mozesz. Odzyskasz kase.

Posluchaj sobie Denona serii 3 lub 4 i Marantza 6010/11 7010. Chyba ani jednej opinii nie slyszalem aby ktorys z tych amplitunerow nawalil. Bynajmniej nie rzucilo mi sie to na uszy. Jak dla mnie wazniejszy jest swiety spokoj niz uzeranie i myslenie kiedy sprzet za nie mala sumke mi padnie.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
A może Kolega ma włączoną drugą strefę i może dlatego kolumny milczą?

Ale dlaczego nie wykrywa mu podlaczonego mikrofonu?

No i powrot do ustawien fabrycznych, urucholby zapewne kreatora ustawien wiec strefa sama by sie przelaczyla na main. Tak mi sie wydaje.

pieniążek1

Active member
Bez reklam
sprzet padł chlopaki...uwierzcie mi przezywalem to dwa razy z 616 teraz z rz800 ale nie bedzie do trzech razy sztuka...chyba ze cos sie zmieni bo chyba nikt w onkyo nie przechodzi wobec problemu obojetnnie a jest to duzy problem...wczesniej harman tez mial swoje epizody teraz chyba juz to sie zmieniło

pieniążek1

Active member
Bez reklam
Tobie też RZ nawalił?

też...gralem na playu przez ampli w sekcji game one,bylo dosc ciemno w pokoju i kobita przelaczyla na pilocie przypadkowo na sekcje net i momentalnie zgubił dzwiek...zaczal pokazywac wszystkie mozliwe glosniki a byly podlaczone dwa...pozniej zadnych nie wykrywał...kalibracja nie przechodzila do kolejnych etepów...z tego co wiem padla plyta hdmi mozliwe ze przez zimny lut...

pieniążek1

Active member
Bez reklam
szkoda naprawde,bo lubie wyglad amplitunerow onkyo co kilka lat cos zmieniaja nie zajezdzaja nuda jak reszta z drobnymi kosmetycznymi zmianami tylko zawsze jest "show" i brzmienie tez mi odpowiada i nie zgodze sie z tym ze maja slabe stereo...trzeba tylko dobrac odpowiednie kolumny...ale niestety show to nie wszstko trzeba tez dopracowac druga strone medalu...pamietam jak wysmiewali serie RZ od mikrofali a tak robi na ludziach wrazenie bo moim zdaniem zaden innych firm nie prezentuje sie tak mocarnie no moze poza Arcamem...no ale co z tego...kupilem i wydalem bo mialbyc to ampli na lata i mam nadzieje ze teraz juz tak pozostanie po naprawie...do moich potrzeb jest zupelnie wystarczajacy...

pieniążek1

Active member
Bez reklam
nacisnalem bodajze cbl/sat i przycisk od wlaczania razem czy cos takiego...sprawdz w necie i na stronie onkyo gdzies tez jest procedura resetu

bl4ck

Active member
Bez reklam
ja wiem jak się resetuje tak tylko pytałem żeby się upewnić czy robisz to dobrze.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
A może Kolega ma włączoną drugą strefę i może dlatego kolumny milczą?

Też o tym pomyślałem. Marantz ma taki myk, już mnie oblał raz pot.
Cisza jak makiem zasiał, nic a nic nie pomagało, a też wydawało mi się, że robię wszystko.
Dopiero na avforum gdzies w zapomnianych postach znalazłem rozwiązanie.
Potem znowu gdzies na innym Maranrzie przytrafił mi się podobny problem, ale już wiedziałem, że to nic poważnego.

Co do Onkyo.
U mnie jak testowałem ampli w 656 to klikając np. szybkie ustawienia "quick settings", wiekszość było szare - nieaktywne, a mi to nie pasowało, a też robiłem niemal wszystko co można.
No i pewnego dnia załączyło się. Nie mam pojęcia co to było.

Proponuje zamienić na RZ810, jest nowszy, ma nowe menu i generalnie kozak gra.
A w razie czego gwarancja 2 lata jest.

Drunk

New member
Bez reklam
Skoro nie da się nawet kalibracji przeprowadzić to nie ma co kombinować, bo niestety Kolega wylosował trefną sztukę i trzeba ją oddać, takie życie...

Do góry