Onkyo TX-NR828 czy Denon AVR-X4000?

mario123

New member
Witam,
Kupiłem Onkyo TX-NR626, ale nie do końca jestem zadowolony ze stereo. Postanowiłem zatem trochę dołożyć i skompletować sprzęt na raty zaczynając od ampli i frontów.

Chciałbym kupić głośniki KEF LS50. Są to głośniki o jakich czytam same pozytywne opinie i niemal każdy pisze, że są warte każdej wydanej złotówki. Oczywiście będę chciał je jeszcze odsłuchać, ale zastanawiam się czy z każdym amplitunerów jakie biorę pod uwagę.

Zastanawiam się nad Onkyo TX-NR828 lub Denon AVR-X4000. Który z nich w Waszej ocenie byłby lepszy? A może rozważyć coś jeszcze innego? Onkyo jest w ciekawej cenie w Niemczech lub Austrii.
Grubo poniżej ceny w Polsce, ale oczywiście nie upieram się przy Onkyo.

Proszę o opinie.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jeśli chcesz dobrze stereo to kup wzmacniacz stereo. Ewentualnie jeśli chcesz kompletować do 5.1 to amplituner z pre-out i do tego wzmacniacz. Będziesz miał kino i stereo.

mario123

New member
Tak, ale wzmacniacz to kolejne kilka tys. Myślę, że w moim przypadku 80% to będzie kino, ale chcę mieć też dobre stereo. Zależy mi jednak, aby to połączyć, czyli mieć dobre kino z dobrym stereo w cenie do 5k. Jaki wzmacniacz zapewni mi w miarę najlepsze parametry od jednego i drugiego?

Scrollek

Member
Jeżeli chcesz kupić głośniki KEF LS50 zapomnij o KD only stereo. słuchałem tych głośników i powiem tak średnio. Wolę Kefy R300. Najpierw przesłuchaj później kup.

collider

New member
Bez reklam
Moim skromnym zdaniem Denon X4000 zagra w stereo lepiej od tego Onkyo. Rozwaz tez cos z Harmana gdyz te amplitunery sa wedlug wielu stworzone do muzyki. Alternatywa moze te byc Pioneer 2023.

mario123

New member
Stało się, ale nie ma problemu, bo kolega na szczęście weźmie.

Skoro poprzeczka idzie w górę to w USA można kupić ARCAM AVR600 za ok. 6 tys. pln.
Z tego co widzę są przełączalne jeśli chodzi o napięcie, więc z radiem chyba też nie będzie problemu.
Czy coś innego może się różnić od wersji EU? Tak dedukuję, że jakby na USA była inna wersja to robiliby 110V.

http://avsonline.com/wp-content/uploads/2009/02/arcam-avr600-rear.jpg

Onkyo chciałem wziąć ze względu na cenę (Saturn DE - 699 euro).

Ostatnio edytowane przez moderatora:

rafa@rafa

Active member
Bez reklam
Ja jestem właśnie po przesiadce z Onkyo 608 na Onkyo 828. Nowy model mam drugi dzień i dziś spędziłem kilka godzin tylko w stereo (wczoraj testowałem KD).
Różnica między tymi amplitunerami jest ogromna! 608 był najwyżej średni w stereo, obcinał mi środek i nadmiernie eksponował skraje pasma, przez co myślałem że coś jest nie tak z moimi Klipschami...
Podłączenie 828 zmieniło kompletnie wszystko, dźwięk jest bardziej naturalny a EQ na zero! Detaliczność muzyki - dopiero teraz wiem co potrafią głośniki. Słychać wyraźnie takie szczegóły jak uderzenie pałeczki o naciąg perkusji (a nie sam wydźwięk bębna). Banan na twarzy gwarantowany.
Ten amplituner zdecydowanie nadaje się do stereo!

Jeśli zaś chodzi o KD w porównaniu do poprzednika (który grał dobrze) jest także spora poprawa. Szczególnie słyszalne jest to w budowaniu przestrzeni, scena jest dużo szersza. Te same filmy brzmią jeszcze lepiej.
Sprzęt godny polecenia.

mario123

New member
A do niego poleciłbyś właśnie Klipsch Klipsch RF-62 II czy np. Monitor Audio RX6 lub RX8? Widzę, że na te wszystkie kolumny jest swoisty wyścig kto da taniej :). Monitor Audio są już po 1500 pln, a Klipsch RF-62 II po 1700 pln.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

rafa@rafa

Active member
Bez reklam
A do niego poleciłbyś właśnie Klipsch Klipsch RF-62 II czy np. Monitor Audio RX6 lub RX8? Widzę, że na te wszystkie kolumny jest swoisty wyścig kto da taniej :). Monitor Audio są już po 1500 pln, a Klipsch RF-62 II po 1700 pln.

Zależy jakiej muzyki słuchasz. Nie na darmo we wzmacniaczach stereo są po dwa wyjścia głośnikowe ;)
Ciężko o idealnie uniwersalne kolumny, może przy nieograniczonym budżecie.
Nie znam brzmienia MA ale Klipsche w tym właśnie połączeniu grają od dobrze (ciężki rock, metal-drive gitar mógłby być silniejszy) po świetnie (lata 70, 80, lekki rock, silne wokale typu Robbie Williams czy Amy Winehouse, brzmienie pianina, Pop).

EDIT
Dla kompletu szczegółów, we wszystkich BassReflex'ach mam powkładane gąbki. RF62 grają zbyt potężnie a nie mam miejsca żeby je odpowiednio odsunąć od ścian. Poza tym bass nabrał szybkości.
Klipsch powinien w zestawie dawać zatyczki (jak np KEF). Ale kilka gąbek do mycia nie majątek ;)

Ostatnia edycja:

maniek1983

New member
Panowie prosze o pomoc stoje przed wzborem pomiedzy Denon AVR X4000 a Onkyo NR828.I nie wiem ktory wybrac. Posiadam kolumny Monitor Audio MR4+MA Silver centralny oraz subufer Boston Acustic 250, wzmacniacz Pioneer A30K. Amplituner tylko do filmow, fronty chce podlaczyc przez pre out.Czy Onkyo w tym modelu ma problemy ze zlaczami Hdmi? Ktory amplituner bedzie lepszy?

Do góry