Onkyo TX-NR609 (Bi-amping)/zastosowanie bananów

leszek_szcz

New member
Witam wszystkich

Pytania dotyczy zestawu amplituner Onkyo TX-NR609 oraz M-audio HRS-85 + HRS-SUB 750.

1. W instrukcji 609 wyczytałem że rezygnując z kolumn surrond 7.1 (czyli back/front-hi) na rzecz 5.1 kolumny frontowe możemy zasilić stosując Bi-amping (z frontów dolne pasmo a z wyjścia back/front-hi średnie i wysokie).

Jestem raczej zdecydowany na kable ProCab seria LS15, LS25, LS40. Długość przewodów od 2 do 3m przy frontach.

Czy ktoś to juz stosował? Co o tym myślicie? I jakie zestawy kabli (chodzi o przekroje) zastosować do połączenia (np. LS15 góra/LS25 dół lub LS25 góra/LS40 dół lub LS15 góra/LS40 dół)?

Proszę zwrócić uwagę że to tego jest podłączony też subwoofer.

Niestety w internecie nie znalazłem mocy poszczególnych głośników z kolumny a tylko jej całościową moc. Gdzieś wyczytałem że 1,5 mm2 do 70W, 2,5 mm2 do 120W.

2. Drugą sprawą jest możliwość/niemożliwość/brak sensu zastosowania bananów do połączenia głośników po stronie 609. A mianowicie w instrukcji pisze że we wtyki bananowe są dostepne tylko dla modeli z północnej ameryki. U nas są zaślepki które można podobno na siłę wyciągnąć (dla TX-NR509 między innymi na tym forum znalazłem info o tym). Moja wątpliwość dotyczy żalowo cienkiej śrubki na której zamontowana jest nakrętka/wtyk bananowy. Nie ma to nic wspólnego z takimi jakie zazwyczaj widujemy w kolumnach.

Czy zastosowanie bananów (jak się da) nie wpłynnie tu ujemnie na jakość dzwięku? Co o tym sądzicie?

Sprzęt odebrałem wczoraj wieczorem więc dokładnie nie miałem czasu mu się przyjrzeć ani poczytać instrukcji.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc

Ostatnia edycja:
Do góry