Onkyo TX-NR 807 w piekarniku

Michal 807

New member
Witam wszystkich jestem nowy na forum i chciałem się podzielić swoim eksperymentem.
W tamtym tygodniu zakupiłem używanego TX-NR 807 za dobrą kasę z uszkodzeniami (porysowana obudowa boczna i górna) i oczywiście słynny brak dźwięku, po podgrzaniu chipa DTS Onkyo żyje,
korzystając z YouTube pod tytułem "Onkyo "no sound"Repair Guide for "dummies" postanowiłem zrobić coś podobnego, dokładnie krok po kroku jak w filmie i płyta główna trafiła do piekarnika na 150 i 190 stopni, operacja trwała jakiś 15 min (z rozkręceniem i skręceniem jakiś 30 - 40 min). Po zabiegu zimną płytę zamontować w odwrotnej kolejności niż demontaż i magia na razie działa jeśli będzie coś nie tak będę informował.
Oczywiście po rozebraniu okazało się że ktoś tam majsterkował zaprawione kable itp ale wszystko śmiga, trudno mieć pretensje o 350 zł jak za taki sprzęt
Jeszcze jedno, po zakupie jak Onkyo do mnie dotarło nie działał HDMI Out nie było sygnału nawet menu amplitunera się nie wyświetlało, teraz po zabiegu działa.
Pozdrawiam.

collider

New member
Bez reklam
Oczywiscie, nie zycze ci tego, ale ja kiedys grzalem swojego Xbox 360. Tez chodzil tyle, ze do pewnego czasu (nie zadlugo) by w koncu zepsuc sie na amen. Tak to jest z tymi poradami fachowcow internetu.

Michal 807

New member
Niestety muszę obalić mit o naprawie w piekarniku na początku było wszystko ok ale dzisiaj objawy wróciły do początkowych, ogólnie sprzęt działa jeśli zostawię go włączonego na jakieś 7 min wszystko działa jak należy.
Jedynym plusem tego zabiegu jest naprawienie wyjścia HDMI.
Co do naprawy pogwarancyjnej nie sprawdzałem ile może to kosztować, serwis ONKYO odpada ponieważ sprzęt był już otwierany co dało się zauważyć, jedynym rozwiązaniem jest zamontować halogeny do szafki rtv
czy znacie jakieś inne sposoby ?
pozdrawiam

Do góry