Onkyo TX-8150 + Klipsch RP-250f (inny zestaw stereo?)

Pafawag

New member
Dobry!
Kiedyś dawno temu pisałem na kanale o kinie domowym, lecz pieniądze, które wtedy miałem do wydania na kino domowe niestety musiałem wydać na coś innego. Jako, że znów uzbierałem trochę kasy i znów mnie naszło, żeby kupić sobie sprzęt do słuchania. Równocześnie stwierdziłem (dzięki wątkowi o kinie domowym), że stereo jednak będzie lepsze ;)

Aktualnie myślę nad zestawem: Onkyo TX-8150 + Klipsch RP-250f
Byłem na odsłuchu w wersji Onkyo TX-8050 + Klipsch RP-250f (ale obecnie 8050 nie ma w ofercie, bo zostało zastąpione przez 8150)
Czy TX-8150 od TX-8050 będzie mocno różnił się pod względem grania?
Co sądzicie o takim zestawie? Czy warto jeszcze z czymś go porównać?

Klipsche porównywałem z Monitor Audio Bronze 6 i BX6. MA wydały mi się bardziej szczegółowe, jednak wyraźnie brakowało mi w muzyce, której słucham basu.

Czego oczekuję po amplitunerze oprócz tego by ładnie napędził kolumny: żeby posiadał wejście optyczne by podłączyć do PS4 i PS3, wejście gramofonowe, wejście USB.
Parametry miejsca: około 22 m2 i (aktualnie) długie
Cenowo: 4000-5000 chociaż to nie są strasznie ścisłe ramy

Muzyka: blues, rock, punkrock, metal symfoniczny(!) i trochę zwykłego metalu, muzyka filmowa oraz z gier (np Kill Bill, Star Wars). Zespołami: Pink Floyd, Heart, Black Sabbath, Led Zeppelin, Kult, Nirvana, Nightwish, Within Temptation, Tadeusz Nalepa, Nico Vega, Kongos
Z czego spora część to są koncerty wydane na DVD oraz Blue-Ray. Oprócz muzyki fajnie by było by radziło sobie z nieudźwiękowieniem gier z konsoli oraz filmów.

Zadanie dla chętnych ;)
W swoich zbiorach posiadam trochę winyli, więc myślę czy by w późniejszym czasie nie dokupić sobie gramofonu. Jako, że nie jest to nic pilnego ani coś na co bym chciał wydać kupę kasy dla kilku płyt będę poszukiwał używanego. Za jakimi starszymi modelami warto się rozglądać? Na co zwracać uwagę? Czy nie będzie problemu podłączyć gramofonu np. sprzed 15 lat do nowego amplitunera?

wiat

Member
Jest wątek
"onkyo tx 8150 vs 8050 vs 8130"

Ja wybrałem TX-8050 i jest dostępny w sklepach lub używka, ale sam musisz zdecydować.

Do góry