Onkyo TX-8020 i pokój 31m2 - kolumny

womiej

New member
Witam.
Posiadam amplituner TX-8020 (wybrany z uwagi na tuner i wejścia optyczne do TV) w pokoju 31m2 i starutkie kolumny Ballada 100. Żona słucha głównie pop z radia i TV, ja z komputera/CD - metal ale nie klasyczny tylko folk, wiking,symfoniczny, no i trochę Bergersena, Zimmermana, Dire Straits.
Żona łaskawie zezwoliła na wymianę kolumn, budżet około 2-2,2k na podłogówki nowe lub używane.
Pytania:
- czy 8020 da rade kolumnom typu MA BX6, Magnat 677, Wharfedale Diamond 10.7?
- czy na 31m2 starczą kolumny typu MA BX5, Magnat 675, JBL ES80 ?
- co zagra najlepiej moje klimaty metalowe ?
Dziękuje za wszelkie sugestie.
Wojtek.

Henry

Active member
Bez reklam
Rozejrzyj się za JBL Studio 280, Melodika BL4, Heco Music Style 900...najlepiej gdzieś posłuchaj i porównaj.

BX5 bedą za małe jak na takie pomieszczenie, a JBL ES mi osobiście kojarzą się z typowymi kolumnami do kina ;)
Ale pamiętaj, odsłuch i porównanie niezbędne, każdy ma inne preferencje i to co mi czy innym kolegom pasuje nie koniecznie Tobie przypadnie do gustu.

womiej

New member
Rozejrzyj się za JBL Studio 280, Melodika BL4, Heco Music Style 900...najlepiej gdzieś posłuchaj i porównaj.
Kolumny piękne ale nowe cenowo poza zasięgiem. Rozpatrując używane to wybór minimalny. Musze się jednak trzymać budżetu.
Martwi mnie cały czas kwestia czy TX 8020 da rade wysterować takie kolumny.
Wojtek

Henry

Active member
Bez reklam
Melodiki za tyle wyrwiesz, ws. Heco pogadaj z Pakolo i Kapustą udało im się w bardzo dobrej cenie kupić.
O JBLe spytaj blackninja....zresztą o pozostałe także ;)

przemko77

Well-known member
Bez reklam
W pewnym stopniu odradzam kolumny Monitor Audio do takiej muzymi ,nawet jeżeli bas zejdzie nisko to nie będzie mocny
JBL ,czy Magnat Quantum to zupełnie inne brzmienie ,dodatkowo zaletą Quantun jest duża skuteczność w podobnym klimacie są Quadral
Niewiem ile w Polsce ,ale w Niemczech TX 8020 koaztuje 179 €

womiej

New member
Ostatecznie w pokoju stanęły Heco Music Style 900.
Klimaty metalowe grają dobrze, pozytywnie zaskoczyło mnie jak słychać orkiestrę symfoniczną (Metalica S&M) czy kawałki Two Steps From Hell. Wykonanie i ogólny wygląd spodobał sie żonie, trochę za wysokie (113 cm) ale puściła sobie Requiem For A Dream i wypowiedziała magiczne zdanie "jest różnica".
Dziękuje za Wasze opinie a Blackninja i Kapuście za pomoc w ogarnięciu cen.
Wojtek

Rafal7

Banned
Wybór najlepszy, mało ludzi zwracało na nie uwagę , z resztą ja też
Ale jak widać to się zmienia
Kolega się zaraził audio i forum
Zobaczymy do czego teraz go zmusi ta choroba :p
Odtwarzacz cd może ;-)

Do góry