Onkyo 905 - problem z HDMI, Ethernet, USB - pomocy

PeterMac

New member
Bez reklam
Objawy mam takie ze występuje problem z brakiem obrazu na wejściach HDMI ale tylko jak się rozgrzeje, jak jest zimny to działa poprawnie, innym jeszcze objawem zamiast czarnego ekranu obrazu są kolorowe pasy krzaki inaczej mówiąc. Dźwięk gra normalnie.

Dodatkowo nie działa zupełnie sieć Ethernet sieciówka, jest nie aktywna nawet w ustawieniach w Menu, jak i nie działa jakby tego było mało port USB, zasila widać pendrive ale go nie wykrywa.
Dzwoniłem do EIC i naprawa prawdopodobnie będzie mnie kosztować 1300zł !!!
Sprzet dbany niesamowicie od nowości, miał zapewniony idealny przepływ powietrza z każdej strony.
Ogólnie jestem załamany, szkoda gadać

EDIT:
Orientuje sie ktoś dokładnie w temacie jak to wygląda w przypadku 905, ponieważ odpisali mi z EIC ze jeżeli chodzi o brak działania ethernetu to nie ma nic wspólnego z modułem płytką HDMI.
Ja bym sie z tym nie zgodził ponieważ z tego co wyczytałem to jeden z objawów jego braku działania, nawet w programie darmowej naprawy którą obecnie prowadzi firma Onkyo jest to jedna z możliwych przyczyn na liście problemów
Link do całej akcji - https://repair.onkyousa.com/eu/003_2012_eu.php?country=DEU&lang=en_GB

- Network settings in Setup Menu is grayed out (unselectable) - dokładnie mam ten problem czyli sieć nie działa i jest niedostępna w Menu.
- Loss of video on HDMI output - po cześci sie zgadza tyle ze raczej nie output a na wejsciach input, brak obrazu lub kolorowe pasy krzaki jak amplituner sie rozgrzeje, jak jest zimny pierwsze odpalenie to działa poprawnie, natomiast sieć jak i wejscie USB padnięte na amen.

Co najgorsze cała akcja darmowej naprawy niestety nie obejmuje modelu 905, co jest uważam niesprawiedliwe ponieważ ten model również cierpi na tę przypadłość z padającą płytką HDMI.
Napisałem bezpośrednio do Onkyo zza granicę, zobaczymy co odpiszą.

Wracając jeszcze do problemu ethernetu to patrząc na wnętrzności modelu 905, fakt wejście ethernet nie znajduje sie na samej płytce HDMI, jednak moze być z nią przeciez połączone, jakby ktos sie orientował bardziej w temacie bardzo bym prosił o odzew. Z góry dziękuje.

Ostatnia edycja:

PeterMac

New member
Bez reklam
Ja juz chyba osiwieje od tego wszystkiego, bo juz sam nie wiem co jest grane do końca, dziś działa obraz z każdego wejścia HDMI, tak sie teraz zastanawiam czy przypadkiem te problemy z brakiem obrazu czy tez kolorowymi krzakami na ekranie nie wynikły ze złej kolejności włączania urządzeń czyli to chyba nazywane jest "HDMI handshake".

Po prostu jak padła mi sieć to zacząłem przełączać na różne sposoby w różnych kolejnościach i wydaje mi się dlatego wystąpiły te objawy z brakiem obrazu lub krzakami na ekranie, kiedyś tez juz coś takiego mi się wyświetliło.
Jak do tej pory kolejnością włączania zawsze zajmował sie pilot Harmony takze jakos nie natrafiałem na ten problem, a jak padła mi sieć to zacząłem grzebać i przedwcześnie stwierdziłem ze obraz z HDMI tez się sypie.

Natomiast cały czas jest problem z siecią Ethernet i portem USB, oczywiście robiłem hard reset do ustawień fabrycznych VCR/DVR+Standby = Clear i Enter, oczywiście wszystkie nastawy jakie miałem sie wykasowały czyli reset na pewno zadziałał.

Wchodząc w menu w zakładkę 7. Hardware Setup > 6. Network sieć jest na szaro nie aktywna nie da się wejść, oczywiście amplituner jest podpięty pod router a sprawdziłem dla pewności połączenie wypinając kabel z sieciówki w Onkyo wpinając w TV, tam oczywiście wszystko działa, wykrywa mój server DLNA jest połączenie z siecią, przepinając następnie do Onkyo bez zmian nie działa sieć w ogóle.
Tak samo widzę to we wtyczce wpiętej do routera, jak kabel jest wpięty w TV to miga gniazdo w routerze dla tego portu, jak tylko wepnę w Onkyo ciemność.
Port USB tak samo nie chce działać, wpinam pendrive ustawiam tryb oczywiście wejścia USB wyświetla USB Startup... i nic sie nie dzieje nie wykrywa jego zawartości, pendrive widać ze jest zasilany natomiast ani razu dioda na nim nie mignie, dioda świeci cały czas światłem stałym, akurat sprawdzam to na OCZ Rally 2 gdzie diode ma taka ze potrafi oświetlić pokój

Jak port był sprawny to po wpięciu pendrive był wykrywany i dioda od razu migała odczytując go, naturalnie jest sformatowany w FAT32, sprawdziłem tez na innych pendrivach.
Od strony Ethernetu i USB coś padło na 100% gdzies obiło mi sie o uszy ze są ze sobą połączone, ściągnąłem sobie juz nawet serwisówkę pdf'a do 905 i analizuje troche ją, ale nie mam az takiej wiedzy ze to tam wszystko ogarnąć.

Ogólnie mówiąc załamka, bo w EIC zapewne trochę zapłacę, a do tego obawiam sie o te całe wysyłki kurierskie zeby coś nie uszkodzili w końcu to kawał kloca ~25kg no i o samą naprawę czy coś nie zniszczą porysują itp.

Jeszcze mam taką prośbę do użytkowników 905/906, czy możecie zobaczyć u siebie jak odłączycie amplituner od sieci i wejdziecie w tryb USB lub Server jak wtedy wygląda menu, tzn u mnie oczywiście jest pusto na liście ale zastanawia mnie biały suwak listyvz prawej strony, lista jest pusta a suwak jest tak jakby w 1/4 długości od góry, wygląda to tak jakby całość się zawiesiła, a moze tak po prostu jest zrobione w GUI firmwaru no nie wiem, dlatego miałbym prośbę.

Do góry