Onkyo 708 czy 616

Prokennycool

New member
Mam dylemat czy kupić nowy ampli Onkyo TX-NR616 koszt 1316zł ( 3 mieś gwarancji) lub 1446zł z 5 lat gwar.

czy

Onkyo 708 używka za 1300 zł z 11mc gwarancji

Głośniki to zestaw 5.0 Klipsch F20 z czasem może będzie sub.

Jak to jest z awaryjnością takich sprzętów bo może gwarancja będzie zbędna ?

Prokennycool

New member
fakture moge sobie odliczyć a mam tylko 1400 zł do wydania wiec sam nie wiem czy jest sens kupować używke skoro nowy niższy model wystarczający jest w takiej samej cenie ;>

Prosiłbym jeszcze o jakieś wypowiedzi

jurass

Banned
Zdradź jeszcze gdzie dają takie ampli za półdarmo, bo najniższa cena jaką wyrzuca skąpiec to 1750 z dwuletnią gwarancją (redcoon pomijam). Poza tym co to za nowy TX-NR616 z 3 miesięczną gwarancją?

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
fakture moge sobie odliczyć a mam tylko 1400 zł do wydania wiec sam nie wiem czy jest sens kupować używke skoro nowy niższy model wystarczający jest w takiej samej cenie ;>

Prosiłbym jeszcze o jakieś wypowiedzi

Za Onkyo 616 -1450zł z 5 letnia gwarancją? Gdzie tak tanio wyrwałeś? Na Allegro najniższa cena to 1600zł z Redcoon, ale nie wiem jak jest u nich z gwarancją?, bo chyba nie dają dystrybutora. Sprawdż dobrze sklep przed kupnem, żebyś miał gwarancję dystrybutora w Polsce a nie producenta.

Prokennycool

New member
To sa ceny netto. Tak kupilbym w tym sklepie red z gwarancja jest tak ze daja 3 mies na fakture i serwis u nich zaznaczam ze nie jestto EIC mozna ja wydluzyc do 3 lat za 120zl i do 5 lat za 160 dlatego pytam jak z awaryjnoscia takich sprzetow bo nie wiem czy jest sens brac gwarancje extra czy bardziej bedzie mi sie oplacalo naprawic tez na fakture;) pod warunkiem ze sa w miare bezawaryjne. Czy wziac ta wyzszej klasy uzywke 708 z 11mc gwar za 1300.

jurass

Banned
No tak, po doliczeniu gwarancji i VAT'u cena robi się normalna. Jakbyś od razu to wyjaśnił, to zaoszczędziłbyś nam czasu.
Co do awaryjności Onkyo, to ja przy niedawnym zakupie nie brałem go pod uwagę, bo się za dużo naczytałem i nie chciałem mieć problemu, ale zapewne przesadzam (patrz rónież mój inny dzisiejszy post na temat złych opinii o sprzęcie na podstawie wpisów na forach).

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Nie wiadomo gdzie tak naprawdę jest naprawiany taki sprzęt na sklepowej gwarancji, może się okazać że gdzieś u Mietka w szopie:) W autoryzowanym serwisie pomijając fakt umiejętności personelu, przynajmniej mają dostęp do oryginalnych części. Ja bym się nie bawił przy takim sprzęcie w żadne sklepy typu Redcoon, Saturn itd. Po co sobie kiedyś w brodę pluć, że można było dołożyć parę stówek więcej i kupic nówkę z pewnego źródła. Ogólnie Onkyo nie są awaryjne, niektórzy zgłaszali problemy przed aktualizacją firmware, ale to nie wina samego urządzenia a oprogramowania. Po aktualizacji nie zgłaszano problemów ( chyba dotyczyło przepuszczania obrazu i dźwięku przez HDMI w modelu 616?).

Prokennycool

New member
1450zł bedzie mnie kosztowała nówka z 5 letnią gwarancją . Wydaję mi się, że to jest ich sprawa gdzie naprawią sprzęt. Ma wrócić do mnie sprawny ;) Skoro oferują taką gwarancje na wszystkie rzeczy sprzedawane to podejrzewam, że odsyłają do producenta. Pytanie czy potrzebuje takiej gwarancji czy nie lepiej kupić sprzęt 708 który jest o klase wyżej, teoretycznie 616 powinien w zupełności dać rade. Czytałem, ze ONKYO się grzeją i chyba zdecyduję się na nówke.

Pytanie jeszcze mam w sprawie głośników czy zestaw 5.0 RFII52 do pomieszczenia 23m2 z aneksem gdzie mieszkanie jest mocno zawalone bedzie odpowiednie czy lepiej brać 5.0 F20. Odrazu mówie, że na RF62 nie stać mnie :p
Szkoda, ze nie mam mozliwości odsłuchu.
Jedyny sprzęt jakiego słuchałem to F30 na Onkyo 609 i grał bosko.
Boję się zawieść na F20 bo czytałem, że jest spora różnica między nimi.
RFII 52 to ponoć zupełnie inna bajka, której nie miałem również możliwości przetestować.
Gdyby ktoś mi przybliżył ich dzwięki...
Głośniki będą grały w zestawie 5.0 na suba nie mam miejsca.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Jesli słuchales tylko z 609 i już robą wrazenie to i tak mało slyszałeś ;) Tyle, ze p;o pierwsze F30 za duze do Twojego pomieszczenia, a po drugie nie wiem Kto tak podłaćzył, bo jednka 609 też za słaby do takich kolubryn. Z innymi ampkami, a co dopiero wzmakiem stereo robią wrażenie.
Jak grają RFy? Fy opiasłbym po krotce tak: dosć dobree jak na swoją klasę. Sa głośne, łatwe do wysterowania, dynamiczne, mają duzo dołu i góry, są dość efektowne i dobrze sprawdzają się do mocnej muzy. Jednak muzycznie są niezbyt czyste i malo zrownowazone. W RFach jest lepiej przy zachowaniu tego samego stylu grania. Zalezy co kto lubi. Powieniens jednak znaleźć sklep typu MM czy Saturn i posłuchać.
Jesli bez suba to lepiej F20
Jesli do 23 m to lepiej F20, bo RF52 raczej ciut maławe,.
ale jednak RF stoją wyzej od F i bardziej dopracowali brzmienie.

Ostatnia edycja:

Prokennycool

New member
Sam nie wiem jesli juz to RF brałbym powystawowe ze sklepu natomiast F 20 nówki z tym, że salon mam 22,5m2 z kuchnia która zajmuje 5m2 na salon zostaje juz nie duzo pod tym względem myślę, że RF52 bedzie OK . Czyli różnica w jakości jest kolosalna i dla laika początkującego wydaje mi się, że F20 bedą dobrym wyborem ? Słuchałem F30 i brzmienie było rewelacyjne. Chodzi mi tu o cene jakość dla laika F20 spełnia chyba wszyskie moje potrzeby ?

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Z tą "kolosalną" to bym nie przesadzał. ;) Wszystko zalezy, a jakiej muzy sluchasz? Ile masz kasy do wydania za ampli i 5.0?
Wiesz, Podobało Ci sie Brzmienie Klipsch, bo one wlasnie tak mają działać; wywolywac zachwyt. One mają podbite skraje pasma, są efektywniejsze od innych cyli grają glosniej przy tym samym ustawienieu gałki. To wszystko ma na celu zamaskowniae ich niedociagniec, ale z drugiej strony nie czaujmy się, nie mozna wymagac audiofilskiej jakosci od kolumn tej klasy. Myślę, ze bedziesz zadowolony ;)

Ostatnia edycja:

Prokennycool

New member
Audiofilem nie jestem ;) muzyka głównie radiowa każdego rodzaju co mi wpadnie w ucho. Filmy akcji oczywiscie, lubie dobry bas co mnie urzekło w tych głośnikach.
Ampli zdecydowałem Onkyo 616 + na głośniki ok. 3000 bez suba bo nie mam miejsca. Głośniki im będa stały bliżej sciany tym lepiej bo żona będzie mniej krzyczała :) z tego co wiem RF potrzebuja dużo miejsca.
Miałem możliwość kupienia 2 godzinnych powystawowych głosników zestawu RF52 za 3600zł z pełną gwarancja ale się zgapiłem.

Swoją drogą dzwoniłem do sklepu i seria F jest wycofana z produkcji i ma wejść za chwile nowy model czy warto zaczekać ? Czy cena ich nie będzie droższa ? Raczej tej kwoty 3000 przekroczyć nie mogę a boję się, że zaraz nie będzie F20

Do góry