OLED C3 usterka

bboyleon

New member
Witam,
Wczoraj miałem dziwny przypadek, po włączeniu telewizora od razu rzuciły mi się w oczy dwie prostopadłe kreski, bardzo widoczne na szarym tle, jestem świadomy wypalenia się matrycy w OLED-ach i nie włączam na długi czas statycznych obrazów, TV jest włączony przez 5h w ciągu dnia i nie jednym ciągiem, głownie bajki z YT. Wyłączenie i włączenie TV nie pomogło, odłączenie z prądu też, wykonałem więc funkcje czyszczenia pikseli, którą jak czytałem używa się tylko w "gorących przypadkach", po wykonaniu tego zabiegu kreski zniknęły. Co to było? przecież nie możliwe aby pół roczny TV nagle aż tak się wypalił.
IMG20250206210209.jpg

mati_luk

Klub HDTV.com.pl
VIP
Nie padało przypadkiem światło słoneczne w ciągu dnia na tv? Jak miałem LG, to takiego przypadku nie miałem. Po zmianie na oleda od sony dwa razy miałem taką sytuację jakoś na jesieni. Pomogło zainstalowanie bardzo delikatnych firan, które rozpraszają światło. Miałem jeszcze pomysł na naklejenie na okna folii blokującej promienie uv, ale same firany póki co wystarczyły.

bboyleon

New member
Nie padało przypadkiem światło słoneczne w ciągu dnia na tv? Jak miałem LG, to takiego przypadku nie miałem. Po zmianie na oleda od sony dwa razy miałem taką sytuację jakoś na jesieni. Pomogło zainstalowanie bardzo delikatnych firan, które rozpraszają światło. Miałem jeszcze pomysł na naklejenie na okna folii blokującej promienie uv, ale same firany póki co wystarczyły.
W obecnej porze roku słońca mamy bardzo mało, przytrafiło mi się to po raz pierwszy ale generalnie ta teoria może mieć senes bo cały dzień nas w domu nie było a żaluzje były zaciągnięte gdzie zawsze jakieś szpary są miedzy oknami gdzie takie światło mogło na TV padać. Pytanie co w takiej sytuacji robić? czy to prawda, że nie powinno się robić tego ręcznego czyszczenia pikseli bo psuje matryce?

mati_luk

Klub HDTV.com.pl
VIP
Opinie są różne, ale też słyszałem, że pełnego odświeżania nie powinno się robić zbyt często. No i faktycznie ciężko stwierdzić jednoznacznie czy w Twoim przypadku to słońce. U mnie było łatwiej, bo mam w salonie kilka okien od południowej strony. A wtedy kiedy u mnie się to pojawiło, słońce operowało niżej i też te ślady miałem po skosie oraz pokrywały się z tym jak świeciło na tv.
Możesz zaobserwować w ciągu dnia w podobnym scenariuszu czy słońce u Ciebie byłoby w stanie zostawić taki ślad. Jeśli to słońce, to polecam firany, które zadziałają jak dyfozor o ile jesteś w stanie zamontować. Jak nie, to może folie blokujące uv, o których ja myślałem.

Jeśli to jednak nie słońce i żadna aplikacja czy treści, to może matryca daje jakieś znaki zużycia. Ciężko powiedzieć. Tv masz jeszcze na gwarancji?

bboyleon

New member
Opinie są różne, ale też słyszałem, że pełnego odświeżania nie powinno się robić zbyt często. No i faktycznie ciężko stwierdzić jednoznacznie czy w Twoim przypadku to słońce. U mnie było łatwiej, bo mam w salonie kilka okien od południowej strony. A wtedy kiedy u mnie się to pojawiło, słońce operowało niżej i też te ślady miałem po skosie oraz pokrywały się z tym jak świeciło na tv.
Możesz zaobserwować w ciągu dnia w podobnym scenariuszu czy słońce u Ciebie byłoby w stanie zostawić taki ślad. Jeśli to słońce, to polecam firany, które zadziałają jak dyfozor o ile jesteś w stanie zamontować. Jak nie, to może folie blokujące uv, o których ja myślałem.

Jeśli to jednak nie słońce i żadna aplikacja czy treści, to może matryca daje jakieś znaki zużycia. Ciężko powiedzieć. Tv masz jeszcze na gwarancji?
Będę obserwował sytuacje, TV mam trochę ponad pół roku więc gwarancja jest, ale nie smak teraz po takiej sytuacji zostanie, zamiast się cieszyć treścią to będę codziennie doszukiwał się nieprawidłowości, wiedziałem co kupuje i jakie ryzyko niosą ze sobą TV OLEDOWE ale dużo go nie używamy, bywają dni gdzie w ogóle nie jest włączany a tu takie coś...

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Oby było z TV wszystko OK.
Co do włączania TV - właśnie lepiej Oleda używać. Długie przestoje mu nie służą.
I nie wolno odłączać go od zasilania.

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Nie trzeba się stresować, ale może coś w tym jest, jak Kolega napisał, że gdy tv jest za mało używany, to...
Ale mimo to i tak jestem entuzjastą oledów. :giggle: (y)

bboyleon

New member
Napisałem także wiadomość do serwisu LG aby w przyszłości mieć podkładkę w razie reklamacji to odpisali mi coś takiego:
"Uprzejmie informujemy, iż widoczne linie wskazują na tymczasową nieprawidłowość matrycy OLED. W tej sytuacji należy obserwować pracę urządzenia".

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Jak się kończy gwarancja - to ja bym nie czekał ale działał od ręki !

bboyleon

New member
ok. ALe chcesz się męczyć jeszcze 1,5 roku ... ?
Po zrobieniu ręcznego czyszczenia pikseli obraz wrócił do normy jeśli zdaży się to kolejny raz to wtedy oddam na gwarancję, tą sytuację zgłosiłem do LG więc nie będą mieli wymówki że to jednorazowy problem choć mam nadzieję, że to się już więcej nie przydarzy.

bboyleon

New member
Wczoraj z ciekawości zasłoniłem plisy aby zobaczyć jak pada słońce na telewizor, o

Cześć kolego, twoja teoria sprawdziła się, w weekend było trochę słońca i po zasłonięciu plis linie które prześwitują między szparami pokryły się z cieniami na TV, potem odsłoniłem plisy i na telewizor padał cień ramy okna i wieczorem po włączeniu testu ekranu tak sami na szarym tle była widoczna ta rama okna.

mati_luk

Klub HDTV.com.pl
VIP
No to przynajmniej znasz dokładną przyczynę problemu. Ja na początku zacząłem zasłaniać okna jak tylko się dało. Ale z drugiej strony stwierdziłem, że nie będę wpadał w paranoje i robił ciemni z salonu z powodu telewizora.
Tak jak pisałem wcześniej, odkąd firany rozpraszają wpadające światło problem już nie wrócił. Gdybym nie mógł zainstalować firan, to szedł bym w folię blokującą uv na okna. Tylko nie wiem czy to również by zadziałało :) Ale to był mój jedyny pomysł, bo przewieszenie tv na inną ścianę nie wchodziło w grę.

bboyleon

New member
No to przynajmniej znasz dokładną przyczynę problemu. Ja na początku zacząłem zasłaniać okna jak tylko się dało. Ale z drugiej strony stwierdziłem, że nie będę wpadał w paranoje i robił ciemni z salonu z powodu telewizora.
Tak jak pisałem wcześniej, odkąd firany rozpraszają wpadające światło problem już nie wrócił. Gdybym nie mógł zainstalować firan, to szedł bym w folię blokującą uv na okna. Tylko nie wiem czy to również by zadziałało :) Ale to był mój jedyny pomysł, bo przewieszenie tv na inną ścianę nie wchodziło w grę.
Dziwie się sobie, że wcześniej tego problemu nie zauważyłem bo teraz nic innego nie widzę tylko te ślady, światło słoneczne które obecnie pada na telewizor nie jest mocne i trwa przez 2h w ciągu dnia a mimo to ślad pozostaje, boję się co będzie latem. Interesowałeś się może czy to normlane? to nie podlega gwarancji czy coś? przeszukałem internet i podobnego problemu nie wyszukałem.

mati_luk

Klub HDTV.com.pl
VIP
Niestety taki urok panelu oledowego wystawionego na działanie słońca. A właściwie bardziej chyba promieni uv, niż samego światła słonecznego. I wszystko jest dobrze, dopóki czyszczenie pikseli to usuwa. Ale pytanie, czy za którymś razem takie ślady nie utrwalą się na tyle mocno, że nie do końca uda się ich pozbyć? No i druga kwestia, to obciążanie panelu częstymi cyklami odświeżania.
Niestety nie mam też pojęcia jak zadziałałoby zgłoszenie gwarancyjne na takie ślady.
Mnie najbardziej zdziwiło, że przez dwa lata wisiały w tym samym miejscu dwa oledy lg (cx i c1) i nigdy czegoś takiego nie zaobserwowałem. A na oledzie sony dwukrotnie. Albo kwestia jakiś powłok odbijających światło - sony jest bardziej matowe. Albo może tamte lg robiły trochę bardziej agresywne krótkie odświeżanie pikseli i nawet jak takie coś wystąpiło, to szybko było niwelowane? Ciężko powiedzieć, zwłaszcza, że u Ciebie problem występuje właśnie na lg, tylko nowszym.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Czegoś tu chyba nie zrozumiałem, chcecie powiedzieć, że padające promienie słoneczne (od czasu do czasu) na matryce ww. Oleda spowodowały takie powidoki jak na tym zdjęciu powyżej?
U mnie na jednym Oledzie (LG) padało słońce niemal cały dzień, fakt, nic nie było widać w takich warunkach, ale "wypalenia" od słońca? To jakaś czarna komedia.

Ja rozumiem, że samo w sobie słońce ze swoją temperaturą mogą mieć wpływ na wszelkiej maści powierzchnie, od elewacji budynku, poprzez lakiery w aucie, do wypłowiałych sprzętów audio, ale te kilka "promyków" aż tak przygrzało matryce w kilka miesięcy?

Czyli nie dość, że Oled sam w sobie jest podatny na wypalenia, to jeszcze jest podatny na promienie słoneczne? ; )

Dobrze, że mój drugi Oled wisi ciemnej sypialni, bo nie wyobrażam sobie takich absurdów.

światło słoneczne które obecnie pada na telewizor nie jest mocne i trwa przez 2h w ciągu dnia a mimo to ślad pozostaje, boję się co będzie latem.

Brawo, kupić tv i bać się... lata :grin:

mati_luk

Klub HDTV.com.pl
VIP
Czegoś tu chyba nie zrozumiałem, chcecie powiedzieć, że padające promienie słoneczne (od czasu do czasu) na matryce ww. Oleda spowodowały takie powidoki jak na tym zdjęciu powyżej?
U mnie na jednym Oledzie (LG) padało słońce niemal cały dzień, fakt, nic nie było widać w takich warunkach, ale "wypalenia" od słońca? To jakaś czarna komedia.
No niestety. Niezbyt częste przypadki, ale jednak. Jakbym tego nie doświadczył, to pewnie też ciężko byłoby uwierzyć. Zwłaszcza, że jak pisałem, przez dwa lata wisiały u mnie na tej samej ściany oledy lg. Słońce w różnych porach roku waliło prosto na tv i było ok (a okna od południowej strony).
Z tego co czytałem, to nie tyle samo słońce, tylko promieniowanie uv. Pierwszy lepszy wątek z podobnym zjawiskiem na reddicie:
https://www.reddit.com/r/OLED_Gaming/comments/r6mnsi

Do góry