OLED 65 / Mini LED65

Skręcik

New member
Siemanko

Dołączyłem do forum ponieważ po 11 latach postanowiłem w końcu zmienić telewizor. Aktualnie mam Samsunga UE46F6400AW i o dziwo jeszcze działa ;) Im więcej czytam i oglądam recenzji tym bardziej głupieję więc prosiłbym was o pomoc, przez 11 lat dużo się zmieniło w technologii i nie nadążam.

Pewnie po tylu latach każdy nowy tv zrobi na mnie wrażenie ale chciałbym wybrać dobrze. Planuję kupić 65 cali w budżecie 6-8k zł chociaż jak będzie taniej w dobrej jakości to cudownie ;)

Pytanie czy iść w OLED i bać się wypalenia czy postawić na LCD. Modele które mi wpadły w oko: TCL 65C855, SAMSUNG QE65QN92D, LG 65C45LA ale podkreślam, że się na tym nie znam ;)

Obecny setup:
Mam soundbar Samsung HW Q800C więc nie zależy mi jakoś bardzo na głośnikach w tv chyba, że mogą jakoś wspomagać soundbar dla lepszego efektu.
Tablet Samsung którym łącze się z obecnym TV i wyświetlam ekran (głównie do YouTube).
Filmy puszczane przez HDMI z laptopa lub podpięcie dysku bezpośrednio do TV oraz standardowo Netflix, Viaplay i ew sport w tv przez UPC

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? ok 25m
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2,5-3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2/czasami znajomi wpadną na mecz to 6-7
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? może stać/może wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Pomieszczenie słabo nasłonecznione
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Samsung UE46F6400AW
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Efekt wow przy filmach/serialach/sporcie (oglądam dużo F1)
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? UPC/Netflix/Viaplay oraz filmy 4k z dysku lub laptopa po HDMI
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Laptop, tablet (nie jest to priorytet), może klawiatura/myszka do szybszego szukania na YouTube
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? w tygodniu do 4h, w weekendy czasami dłużej
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? .brak preferencji
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy/seriale, czasami zwykła tv
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? do youtube i Netflix itp
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? na razie nie planuję ale nie chcę sobie zamykać tej furtki ;)
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 65'
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? nie wiem
19. Preferencje co do marki ? brak
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 6-8k
22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Tak jeśli to na prawdę pomaga

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Do tych warunków i potrzeb masz najlepszy i to wyraźnie LG 65C45
Masz teraz w specjalnej ofercie dla członków forum plus dodatkowo pakiet gratisów.
I spokojnie mieścisz się w klasie , jeszcze Ci reszta zostanie.
Kiedy planujesz zakup ?

kamilb

Member
Witam. Co polecacie HISENSE 65U7NQ 65, 65E7NQ Pro czy TCL 65MQLED85 ? Czy to prawda że przy obecnych technologiach oczy są bardziej bezpieczne i odległość do tv od miejsca oglądania już nie jest tak istotna ? Samsung odpada przez brak aplikacji Canal+. Szukam coś do 5500zł max.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Tak, nowe technologie są zdecydowanie bardziej bezpieczne dla oczu,
Tak, odległość zarówno co do ilości szczegółów, jak i promieniowania nie już znaczenia.
Przechodzą dodatkowe badania, otrzymują też specjalne certyfikaty.

Z tych co podałeś różnica wyraźna jest na korzyść TCLa
Masz też wyższy model czyli 65C845 w promocji za 4899 zł z pakietem gratisów dodatkowym dla członków forum o wartości 500 zł .

kamilb

Member
Tak, nowe technologie są zdecydowanie bardziej bezpieczne dla oczu,
Tak, odległość zarówno co do ilości szczegółów, jak i promieniowania nie już znaczenia.
Przechodzą dodatkowe badania, otrzymują też specjalne certyfikaty.

Z tych co podałeś różnica wyraźna jest na korzyść TCLa
Masz też wyższy model czyli 65C845 w promocji za 4899 zł z pakietem gratisów dodatkowym dla członków forum o wartości 500 zł .
Gdzieś też wyczytałem że żadnych tcl ani hisense tylko Sony. Jeszcze pytanie co do kalibracji, idzie ogarnąć to samemu ? Bo płacić 500zl komuś to przesada. I tak 3 lata nie oglądałem tv heh. I czy masz informacje o dostępności apki C+ czy to w Hisense czy w TCL?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
To dobry oled ale model stary ten Sony.
No i największe wrażenie niesie jednak wielkość ,
Do Twoich warunków, jak sam najlepiej oceniłeś to 65"

No i masz teraz lepszy model Oled 55" , na nowszej matrycy Evo
LG 55C45 i jest w promocji
Podobnie jak Philips 55Oled 819.
Więc może brać najnowszy model.
Ale dalej to tylko 55"

Jeśli masz max 8 tyś to zmieści Ci się Oled 65C45 - też jest promocji z pakietem dodatkowych korzyści dla członków forum.
A za niewielką dopłatą sięgasz po 65Oled 819 Philipsa z Ambilightem.
.

kamilb

Member
To dobry oled ale model stary ten Sony.
No i największe wrażenie niesie jednak wielkość ,
Do Twoich warunków, jak sam najlepiej oceniłeś to 65"

No i masz teraz lepszy model Oled 55" , na nowszej matrycy Evo
LG 55C45 i jest w promocji
Podobnie jak Philips 55Oled 819.
Więc może brać najnowszy model.
Ale dalej to tylko 55"

Jeśli masz max 8 tyś to zmieści Ci się Oled 65C45 - też jest promocji z pakietem dodatkowych korzyści dla członków forum.
A za niewielką dopłatą sięgasz po 65Oled 819 Philipsa z Ambilightem.
.
Więcej niż 6tys nie dam za tv. A nawet 5tys. 3 lata nie mam tv i żyję. Ile ten tcl 845 po promocji z forum ?

kamilb

Member
TCL 65C845 za 4899 zł z pakietem gratisów dla członków forum.
Czyli 4399zł ? Ogólnie potrzebuje go najwcześniej w lutym to nie wiem czy jest sens brać teraz i może po nowym roku będzie jeszcze coś taniej ?

I czy ten model odtwarza wszystkie pliki z usb ? Jak z opcją timshift ? Jest Chromecast czy niepotrzebna funkcja ?

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Tak w tej klasie to najlepszy model.
Po Nowym Roku już nie będzie.
Telewizor ma Google TV, więc nie potrzebujesz innych sprzętów.

Czy jest sens, sam musisz odpowiedzieć.
Ale kończą się, więc tu trzeba się pośpieszyć.

Do góry