około 50" z bajerami, w rozsądnej cenie

daarth

New member
Witam serdecznie.

Od miesiąca śledzę forum, gdyż zmieniam mieszkanie i poszukuję telewizora dla siebie. Mam jednak kilka wątpliwości i może pomożecie mi je rozwiać.

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 25m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2,5-3,5m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-2 osoby
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? głównie pod kątem, ale uchwyt ma regulację
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6.Jak słońce świeci w pokoju ? z boku i z tyłu (pokój narożny, duże okna + rolety)
7.Jaki masz obecnie telewizor ? stary Panasonic plazma 42"
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? Smart TV, gniazdo ethernet, slot na kartę od UPC
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? DVB-T
10.Jakie urządzenia ? Laptop, PS4, BluRay
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 2-4h
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? matowa
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy, seriale (akcja, dokumenty)
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? tak, sporadycznie
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? tak, 60%
16.Preferencje co do marki ? nie mam
17.Preferencje co do wielkości ? 47-50
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? smużenie, wolne działanie
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? 1/4 czasu rano, 3/4 wieczorem
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 2700 byłbym zachwycony, mogę wydać do 3500zł
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Chętnie spróbuję, pasywne

Na początku strasznie zachęciliście mnie do 48AS640 - super obraz (VA), ale brakuje mi w nim funkcji, np. nagrywania programów i TV Anywhere, generalnie takich "bajerów", z których akurat ja będę korzystał. Chciałbym żeby telewizor miał możliwość strumieniowania ekranu w obie strony (z i na laptopa, tablet), DLNA, aplikacje typu Youtube, IPLA, TVN Player, Netflix.

Później chciałem kupić 50AS650 lub 47AS650. Niestety IPS, zdarzają się niedoświetlone rogi. Do tego głównie używam TV wieczorem lubię pograć, więc marnie IPS się nadaje. Trudno o nowy, większość to modele powystawowe. Nie mam dużych oporów, żeby kupić używany, chyba że nie polecacie takich zakupów.

Później poczytałem w zagranicznych recenzjach, że jeśli chodzi o funkcje Smart to Panasonic wypada sporo gorzej od np. Samsung H6400 (czy H6500 z podwójnym tunerem), ale też trudno dostępny, do tego czytam że zdarzają się słabe matryce.

Idealnie by było gdyby był taki telewizor z super matrycą jak AS640 ale z funkcjami smart jak AS650. Lub z Androidem, wtedy sobie wszystko sam skonfiguruje już.

Możecie coś doradzić?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Z najlepszych w klasie masz Philipsa 48PFS8209 z najlepszymi bajerami na rynku i to zdecydowanie:
- poczwórny ambilight
- Android w pełnej wersji
- Pip i to pełen
- Kamera Skype
- jako jedyny wspiera flasha
- miracast
- wifi smart screen
- Ambivoox

Żaden nie ma ani takiej jakości ani takich możliwości a masz jeszcze kalibrację profesjonalną gratis.

daarth

New member
Rzeczywiście, pod względem dodatkowych funkcji jest niesamowity i kusi! Dodatkowo tuner z dwoma głowicami i mnogość złączy jest bardzo fajnym dodatkiem.

Nie szukałem wprawdzie telewizora z Ambilight, ale też wygląda ciekawie. Jaka musi być odległość od pozostałych mebli, żeby to dobrze wyglądało? Nie pytam o odległość od ściany, tylko jak daleko muszą stać meble po bokach TV żeby to dobrze wyglądało.

Do góry