Witam
Jestem nowym uzytkowinkiem tak więc witam wszystkich.
Mam pytanie do znawców tematu TV, mianowicie
Chcę kupić nowe TV, i tu zaczyna się pytanie LCD czy Plazma.
Przeczytałem dziesiątki postów i generalnie wychodzi na to iż powinienem kupić Plazmę stąd też tu zamieściłem posta, lecz w 100% nie jestem jeszcze pewny.
Na wstępie podam pare informacji:
- pokój 4 x 5m
- będe siedzieć ok 3-3,5m od TV
- pokój zacieniony
- TV raczej będzie wisieć miedzy 2 oknami
- TV w 90% bede używać do oglądania TV kablówki analogowej, 10% to filmy z DVD i notebooka z blu-ray'em ( filmy w Divixie i HD)
- kasa do wydania to max 3500zł,
- częściej oglądam wieczorami
- najczęściej oglądane programy to: TVN, EUROSPORT, DISCOVERY, NATIONAL G. itp
W tej chwili mam Samsunga LE37A551 i muszę stwierdzić że obraz z kablówki jak dla mnie jest kiepski( chodź moja żona twierdzi że dla niej jest ok...) to co mi sie nie podoba w wyświetlanym obrazie to taka dziwna poświata tuż przed krawędzimi np. osób które szybko sie poruszają. Jest to taki wąski rozmyty obraz, i strasznie mnie to wpienia... czy to jest normalne?
Raczej nię będe się decydować na żadną cyfrową platformę ( może w przyszłości) tak więc na chwilę obecną sygnał będzie z kablówki.
I tu jest moje pierwsze pytanie:
Czy ta poświata nie miała by miejsca w TV LCD 100Hz ?
Gdzieś wyczytałem że jest bardzo wielka różnica między 50/60Hz a 100Hz przy sygnale analogowym z kablówki... czy tak rzeczywiście jest?
Tak jak wspomniałem wyżej, po przeczytaniu wielu postów wychodzi na to że najodpowiedniajsza dla mnie będzie Plazma gdyż korzystam z analogowego sygnału...
Reasumując: kupić Plazmę czy LCD?
Jeśli Plazmę to napewno Panasa i teraz pytanie HD czy Full HD
zastanawiam się nad takimy modelami:
TH-37PV8
TH-37PV80
bądź 42" PV czy PY ?
Jeśli LCD to zastanawiam się nad takim:
Samsung LE37A656; LE40A656
Dzięki za rade
Jestem nowym uzytkowinkiem tak więc witam wszystkich.
Mam pytanie do znawców tematu TV, mianowicie
Chcę kupić nowe TV, i tu zaczyna się pytanie LCD czy Plazma.
Przeczytałem dziesiątki postów i generalnie wychodzi na to iż powinienem kupić Plazmę stąd też tu zamieściłem posta, lecz w 100% nie jestem jeszcze pewny.
Na wstępie podam pare informacji:
- pokój 4 x 5m
- będe siedzieć ok 3-3,5m od TV
- pokój zacieniony
- TV raczej będzie wisieć miedzy 2 oknami
- TV w 90% bede używać do oglądania TV kablówki analogowej, 10% to filmy z DVD i notebooka z blu-ray'em ( filmy w Divixie i HD)
- kasa do wydania to max 3500zł,
- częściej oglądam wieczorami
- najczęściej oglądane programy to: TVN, EUROSPORT, DISCOVERY, NATIONAL G. itp
W tej chwili mam Samsunga LE37A551 i muszę stwierdzić że obraz z kablówki jak dla mnie jest kiepski( chodź moja żona twierdzi że dla niej jest ok...) to co mi sie nie podoba w wyświetlanym obrazie to taka dziwna poświata tuż przed krawędzimi np. osób które szybko sie poruszają. Jest to taki wąski rozmyty obraz, i strasznie mnie to wpienia... czy to jest normalne?
Raczej nię będe się decydować na żadną cyfrową platformę ( może w przyszłości) tak więc na chwilę obecną sygnał będzie z kablówki.
I tu jest moje pierwsze pytanie:
Czy ta poświata nie miała by miejsca w TV LCD 100Hz ?
Gdzieś wyczytałem że jest bardzo wielka różnica między 50/60Hz a 100Hz przy sygnale analogowym z kablówki... czy tak rzeczywiście jest?
Tak jak wspomniałem wyżej, po przeczytaniu wielu postów wychodzi na to że najodpowiedniajsza dla mnie będzie Plazma gdyż korzystam z analogowego sygnału...
Reasumując: kupić Plazmę czy LCD?
Jeśli Plazmę to napewno Panasa i teraz pytanie HD czy Full HD
zastanawiam się nad takimy modelami:
TH-37PV8
TH-37PV80
bądź 42" PV czy PY ?
Jeśli LCD to zastanawiam się nad takim:
Samsung LE37A656; LE40A656
Dzięki za rade
Ostatnia edycja: