Odtwarzacz sieciowy Zyxel DMA-2500

skreem

New member
Witam,

jeśli ktoś ma ochotę potestować sobie playerka sieciowego firmy Zyxel (DMA-2500) to dziś na iBoodzie jest w bardzo dobrej cenie (330 zł + 30 zł przesyłka). Na ceneo jakieś 2x więcej.

Testy urządzenia: http://pclab.pl/art39250.html oraz http://www.pcworld.pl/testy/recenzja/MUL00005-zyxel_dma_2500.html. Wygląda na to, że po "apgrejdzie" firmware nie jest źle i odtwarzacz gra całkiem fajnie. Więc jeśli ktoś szuka takiego playerka to myślę, że okazja jest niezła. Ja się skusiłem, jak przyjdzie i będę miał trochę czasu go potestować to opiszę tu swoje wrażenia. ;-)

carramba

New member
Dzięki za info :)
Ale dość problematyczna jest przydatność takiego urządzenia, które przy braku dysku i karty wifi oferuje aż jeden port usb.

skreem

New member
To jest "odtwarzacz sieciowy" czyli z założenia ma odtwarzać multimedia z sieci lokalnej (NAS, PC) a nie z dysków usb czy wewnętrznych. Choć USB nigdy za mało i nic by się nie stało gdyby miał jeszcze z jeden czy dwa takie porty. ;-) Dla mnie jednak nie jest to "must have" odtwarzacza NMT (wi-fi też zbędne - mam gniazdo ethernet tam gdzie trzeba ;-) ).

Aha, oferta niestety już się wyprzedała jakby ktoś chciał się jeszcze skusić. :-(

cactusek

New member
Bez reklam
Coś sie zmieniło jesli chodzi o soft itd bo mozna go dostac w okolicach 200zł ostatnio czyli ponad dwa razy taniej niz choćby Xtreamera. Ktoś sie tym bawił ?

skreem

New member
Coś sie zmieniło jesli chodzi o soft itd bo mozna go dostac w okolicach 200zł ostatnio czyli ponad dwa razy taniej niz choćby Xtreamera. Ktoś sie tym bawił ?

Ja go miałem przez rok, teraz już używam czegoś innego (TViX Slim S1).

Niestety postęp w dziedzinie odtwarzaczy sieciowych jest dość szybki, teraz za podobne pieniądze można mieć lepszy sprzęt, potrafiący na przykład poradzić sobie z kodekami dźwięku DTS HD i ogólnie ładniejszym menu, szybciej działające, etc.

Za ciut większą kasę na Twoim miejscu pomyślałbym np. o Mede8er Mini (MED400X) z dzisiejszej oferty iBood: iBOOD.com - Internet's Best Online Offer Daily! (ok. 300 zł)

Wymiary zbliżone do tego Zyxela, chłodzenie również pasywne, ale procesor już lepszy, ma dwa gniazda USB zamiast jednego i dodatkowo czytnik SD.

Jedyny minus oferty z ajbuda to jak zwykle mało czasu na zastanowienie się ale myślę, że to niezła cena jak za taki sprzęt - jeśli więc faktycznie szukasz fajnego odtwarzacza w zakresie "budżetowym" to nic lepszego nie przychodzi mi do głowy w tej cenie. Na pewno będzie lepszy na dzień dzisiejszy niż ten Zyxel, którego jedyną przewagą było to, że potrafił czytać napisy txt (ale też nie zawsze mu się to udawało...).

BlackC

New member
No to ja wybrałem dzisiaj Mede8er Mini MED400X .
Ciągle myślałem nad jakimś odtwarzaczem i od czytania tematów o nich już miałem straszny mętlik w głowie . Szybka decyzja zapadła i teraz tylko czekam na przesyłkę i zobaczymy czy zakup był udany .

pkomp

New member
bo tu nie trzeba czytać - każdy ma wady i to powazne ale są i zalety...generalnie wszystko podobne do siebie
liczą sie dwie platformy - realtek i sigma - sigma szybsza z lepszym softem ale na realteku siedzą i kombinuja ludzie dzięki czemu do jakiejś miernoty mozna wgrac bardzo dobry soft z takiego na przykład mede8er

reszta to info czy potrzeba HD audio, czy potrzeba wewnętrzny dysk, czy potrzeba dvd i czy potrzeba jakiś specjalnych wyjść

wspomniany tu zyxel nie jest nawet wart uwagi

Do góry