odszumianie dźwięku w postprodukcji

pxl666

Member
Bez reklam
chcialbym poswiecic watek TYLKO i WYLACZNIE tematowi odszumiania dzwieku w poscie (posprodukcji) .
efektywne techniki i programy mile widziane. mialem ostatnio taki problem z mocno wysterowanym sygnalem (kolega krecil) i nie udalo mi sie calkowicie wyeliminowac szumu a nie chcialem za duzo wyciac w pasmie. chetnie poczytam wypowiedzi kolegow.

seneka

Member
pxl666 napisał:
odwracanie dzwieku w fazie? w celu redukcji szumow

To własnie robi Cool Edit Pro. Zaznaczasz fragment szumów , program je zapamiętuje i "odwraca dzwięk w fazie" dzięki czemu te częstotliwości sie znoszą i szum jest zredukowany. Tak to wygląda w przybliżeniu, bo przy opracowaniu tych algorytmów pewnie pracowało kilkadziesiąt osób. Chodzi o to żeby nie zredukować przy okazji "właściwego" dzwięku.

pxl666

Member
Bez reklam
ok, maly update. ogolnie to stwierdzam ze hv nie nadaje sie do nagrywania ciszy...niewiem czy jakas inna consumer cam sie nadaje ale unas to marnie wyglada. wysterowalem mikrofon na okolo 1/3 skali (manual) i wlaczylem att. szumy byly niewielkie niby ale jednak jakies zawsze. nastepnie w vegasie podjechalem dzwiekiem na kompresorze zeby go jakos wzmocnic i lipa.szum nie do przyjecia. uzylem wiec sony noise reduction 2, zmapowalem noiseprint i troche podjechalem suwakami i oto efekt. musze dodac ze mikrofon wystaje na antence poza kamere jakies 50cm (choc zgrywalem bezposrednio na dysk po FW wiec itak sie motor nie wlaczyl) i uzywalem mikrofonu zewnetrznego bo wewnetrzny (subiektywnie) gorzej zbiera.
pozdro

moscow

New member
Jak na moj skromny gust, to wyniki z Noise Reduction sa rewelacyjne.:eek:k:
Tyle tylko, ze to "kombajn" - a moje potrzeby ograniczaja sie do usuwania szumu z kamery.:roll:
Szkoda, ze cena jak na taki drobiazg nieco zaporowa. :(

worldidol

New member
Mnie zastanawia inna rzecz. Mam Rode Stereo Videmic i jestem z niego bardzo zadowolony. Efekty są naprawdę bardzo dobre, gdy trzyma się go z dala od kamery. Kiedy jest osadzony na niej, zbiera szum mechanizmu. Zdarzyło mi się zapomnieć włączyć mikrofon i nagrać materiał i po importowaniu go do Vegas zdziwiłem się. Szum materiału z włączonym i z wyłączonym mikrofonem był identyczny. Różnica była jedynie taka, że w tym pierwszym materiale wystąpił tylko szum, a w drugim szum plus ścieżka dźwiękowa. Czy jest jakiś sposób na wyeliminowanie tego szumu "fizycznie"? Przez sam mikrofon nic nie zostało nagrane, więc skąd taki szum? :) Czy trzeba pokombinować z minijackiem?

Do góry