Odcienie matrycy podczas obrazu czarno-białego.

tolo05

New member
Witam Forowiczów,

ponieważ dosłownie za kilkanaście dni kończy się gwarancja na tv (ue 46 eh 5300), chciałem zasięgnąć opinii Kolegów. Około roku temu w tv był wymieniony panel z powodu zabrudzenia, niby wszystko ok, jednak parę miesięcy temu zauważyłem podczas oglądania filmu czarno-białego, pomiędzy lewą, a prawą stroną ekranu występuje różnica polegająca na dwóch odcieniach barwy. Lewa strona jest "cieplejsza" wpada jakby w delikatny róż, natomiast prawa "normalna". Nie jest to, przyznaje dokuczliwe, ale tak jak pisałem gwarancja się kończy i nie chciałbym np. za pół roku zmuszony do odpłatnej wymiany matrycy, gdyby problem się nasilił. Nie jest to typowy problem cloudingu, podczas ciemnego tła podświetlenie jest w normie, bez "zachmurzenia". Podczas obrazu w kolorze podczas dużych jednolitych średnio-jasnych obrazów np. ekran zapowiedzi reklam w TVN czy białe tło przeglądarki w smart, różnicę w "ciepłocie" między stronami widać...Pytanie, czy ma sens to zgłaszać do serwisu, czy olać i czekać na rozwój być może niekorzystnych wypadków?:confused:

pozdrawiam

Do góry