Obrazy testowe do regulacji motion plus

JanuszKołeck

New member
Cyba każdy posiadacz telewizora LCD zna ten problem - smużenie w szybszych scenach. Spora część telewizorów ma różne opcje, które mają pomóc zredukować smużenie. Np. telewizory Samsunga mają możliwość oddzielnych ustawień dla redukcji smużenia i drżenia obrazu.

Problem jest jednak taki, że trudno te opcje wyregulować oglądając film. Są specjalne obrazy testowe to znaczy normalnie filmy z różnego rodzaju poruszającymi się kształtami i deseniami na różnego rodzaju tłach. Nawet znalazłem takie coś w necie, ale nie jest to zbyt pomocne.

Jeśli ktoś ma jakieś linki do tego typu plików z filmami testowymi, to proszę o ich podanie.

JanuszKołeck

New member
Jak widać nic nie widać. Wychodzi z tego, że wszyscy, co mają telewizory LCD są szczęściarzami, którzy mają odbiorniki, które im nie smużą. No nie bardzo są jednak szczęśliwi, bo wszystkie LCD smużą, jedna bardzo smużą a inne trochę mniej. Ale każdy elcedek smuży i taka jego wredna natura.

Przeczytałem kilka wątków z prośbami o porady i każdy, co chce kupić telewizor (LCD) zaprząta sobie głowę wszystkim tylko nie tym, że mu ta nowo zakupiona gangrena będzie smużyć. No i obowiązkowo będzie mieć nierównomiernie podświetloną matrycę z denną czernią. Czerń na LCD to jest tylko w sklepie, gdzie jest bardzo jasno. Jak sobie włączycie te swoje dziadostwa wieczorem i jeszcze wyłączycie światło, to was szlag trafi. Ale wtedy będzie już za późno. W sklepie powiedzą wam - ten typ tak ma. Bo ma!

Jako, że i ja mam taką smużącą gadzinę z nierówno podświetloną matrycą i beznadziejną czernią, to mogę coś przynajmniej z własnego doświadczenia powiedzieć, jak sobie z tym poradzić. A że pytałem o test to regulacji motion plus.

Można to sobie regulować jak się komu podoba. Im mocniejsze ustawienia tym większa degradacja obrazu. Teatr, utrata szczegółowości. Żeby obraz był dobry trzeba to dziadostwo wyłączyć. No ale wtedy telewizor jednak trochę mocniej smuży, ale...

W lepszych telewizorach smużenie jest najbardziej dokuczliwe w ciemnych partiach obrazu, w jasnych jest przeważnie ok. Co więc można zrobić, żeby się nie ciągnęły te czarne chmury? Wyjścia są dwa. Zwiększyć jasność. Jak obraz jest już dużo za jasny, to smużenia nie ma praktycznie wcale. Tylko, że takiego obrazu nie da się oglądać.

Drugie wyjście jest takie, żeby zmniejszyć głębię czerni. Wchodzimy w ustawienia, gdzie można sobie ustawić smolistą czerń, normalną, albo taką trochę szarawą. Jak się wybierze tą ostatnią, smużenie staje się znacznie słabsze.

Oczywiście można użyć obu opcji. Degradacja cieni obrazu jest dość widoczna i dlatego można trochę to osłabić zmniejszając siłę podświetlenia matrycy.

Jeśli ktoś jednak znajdzie sobie te testy na regulację, to niech ich sobie nie włącza może. Myślcie sobie dalej, że wasze telewizory nie smużą.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Mam wrażenie że sięgasz opinii sprzed wieków.
Smużące LCD to historia "starodawna" . widać że nie miałeś do czynienia z nowymi modelami.
I możesz śmiało sięgać po testy.
I możesz zamówić kalibracje i zdziwić się co mogą dobre telewizory LCD.

Jeśli skorzystasz z Google i znasz język angielski to testów znajdziesz wiele.
Jaki masz telewizor ?

JanuszKołeck

New member
Mam wrażenie że sięgasz opinii sprzed wieków.
Smużące LCD to historia "starodawna" . widać że nie miałeś do czynienia z nowymi modelami.
Jaki masz telewizor ?
Nic z tych rzeczy.

Smużące LCD to rzeczywistość i codzienność. Smuży każdy telewizor LCD, bo taka jest jego natura. Jeśli są podawane czasy rekcji załóżmy, że to będzie 4ms, to znaczy, że telewizor smuży. Te 4ms to czas tzw gtg a nie btb czyli czas przejścia od szarego do szarego. Gdyby to miał być czas btb czyli czarny do czarnego to nie byłoby 4ms tylko znacznie więcej.

Kwestia czy to smużenie ktoś zauważy. Trzeba wiedzieć gdzie patrzeć i nie w każdym materiale to się uwidacznia. Tak więc wszystko co poprzednio napisałem jest aktualne. Zresztą po co się robi te układy optymalizacji ruchu Motionflow XR 800 Hz na ten przykład? Telewizor smuży i trzeba coś z tym zrobić. Problem z tym, że taki układ degraduje obraz. Telewizor może i słabiej smuży, może nawet tego nie widać, ale cierpi na tym jakość obrazu.

Do tego, co napisałem mogę dodać, że często pomaga aktualizacja oprogramowania.

Jaki mam telewizor? Nie napiszę, bo gdybym to zrobił, to byłby strzał w stopę. Przecież kiedyś mogę go chcieć sprzedać. Co by było, gdy nabywca przeczyta ten post? W każdym razie jest to nowy telewizor LCD LED 100Hz, który ma nawet strobujące podświetlenie matrycy.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Mylisz teorię z rzeczywistością.
Oczywiście, że są modele które smużą ale są modele które już zapomniały o tym.
Wystarczy dobrze dopasować model do własnych potrzeb i oczekiwań.

JanuszKołeck

New member
Teoretycznie telewizory LCD nie smużą bo mają 100, 200, 400, 10000000Hz oraz układy przeciwdziałające rozmyciu i poprawiające ruch. W praktyce każdy LCD smuży, są tylko tacy, co nie potrafią(ich szczęście) tego zauważyć, albo nawet gdy widzą, to nie zdają sobie sprawy z tego, co widzą.

Włączenie testu, choćby Sony Smearing Testvideo, uwidacznia smużenie. Na każdym telewizorze. Jak kto nie wierzy, niech się przekona. Robi się to tak. Włączamy wideo z filmem testowym, obserwujemy obraz i włączamy pauzę. I tak na przemian. Odtwarzamy, pauzujemu. Stop klatka wygląda inaczej niż obraz ruchomy. Im bardziej się różni, tym gorszy telewizor. Można też, kto ma podłączony telewizor do komputera, obserwować kursor myszy, jak się nim porusza. Trzeba poruszać kursorem niezbyt szybko. Nawet dość mała szybkość starczy, żeby się zaczął rozmywać.

W codziennej praktyce smużenie bywa mało dokuczliwe. Z drugiej strony nie można popadać w przesadę. Filmy nie są nigdy idealnie ostre. Zwłaszcza jeśli się ogląda na 24p, to ruch na samym filmie jest trochę nieostry i nie do końca płynny. To można zobaczyć podczas oglądania filmu z projektora, takiego na taśmę filmową. A jeszcze lepiej pooglądać poszczególne klatki pod lupą, jak kto ma dostęp. W scenach z szybkim ruchem obraz poszczególnych klatek jest zwyczajnie rozmyty. Trzeba zatem wiedzieć co jest smużeniem, a co jest nieostrością materiału źródłowego.

W pewnym stopniu to smużenie przeszkadza w zależności od spostrzegawczości i od oczekiwań. Nawiasem mówiąc nikt nie zauważył tego w moim telewizorze... oprócz mnie. No ale taka to już moja przypadłość, że potrafię takie rzeczy dostrzec i wymagania też mam kosmiczne.

Żeby nie było smutno, to powiem, że w sumie to jestem bardzo zadowolony ze swojego telewizora, pomimo wszystkich jego wad. Ja tylko chciałbym mieć ideał, a mam jedynie telewizor bardzo dobry.

PS. Regulację dałem na luz. Wyłączyłem jednak, bo taki surowy obraz do mnie bardziej przemawia.

JanuszKołeck

New member
Jak już pisałem telewizory LCD smużą, bo taka ich natura. Żeby nie być gołosłownym, to wklejam tu dwa zdjęcia. Pierwsze pokazuje, jak oddaje ruch LCD, bardzo nowy i bardzo nowoczesny, a drugie to dwie plazmy. Oba zdjęcia są z otwartych testów, które można przeczytać na naszym forum.
020_P1420628.JPG

022_P1390353.JPG

Jak widać LCD wyraźnie rozciąga czy rozmazuje obraz białej kuli. Najciekawsze jest to, że smużenie w LCD jest najbardziej dokuczliwe i widoczne w ciemniejszych scenach. Gdyby poruszająca się bila była czarna, to moglibyśmy zobaczyć prawdziwy ogon komety.

deywies

New member
Bez reklam
nie snuzace lcd nie istnieja :p

ale przy dzisiejszych algorytmach wyswietlania nie jest to az taki problem. Nie rzuca sie to az tak w oczy jak kiedys pomimo ze dzisiejsze matryce maja podobny czas reakcji jak matryce z przed 5 lat.

JanuszKołeck

New member
Dzisiejsze telewizory mają krótszy czas reakcji bo inaczej się to mierzy. Gdyby mierzyć tak, jak kiedyś, kiedy czas reakcji był np. 50ms to dzisiejsze telewizory miałyby podobne wyniki. Czyli, że telewizor który ma rzekomo 4ms faktycznie ma 50ms. Ale jak się mierzy szary do szarego i w ogóle to przejście ma małą amplitudę, to wyjdzie 4ms. A ludziska w sklepach dla idiotów się cieszą i kupują telewizory jak ciepłe bułeczki. No i jak się ich spyta jaka jakość to mają gotową odpowiedź - super, bo im tak wmówili w markecie.

kjarzyna

New member
Bez reklam
Do JanuszKołeck

Zastanawiam sie do czego zmierzasz w swoich wywodach....
Czyżby Twojea krytyka Tv LCD miała pokazać przepaść miedzy ta technologią a plazma?
Bo watek ciekawy, ale brak meritum

enceladus

Banned
Ja sam jestem zwolennikiem plazm ale LCD-ki które nie smużą jak najbardziej istnieją.
Oto dowód: Panasonic Viera TX-L47ET50: Full Review
Dla mnie osobiście większym problemem technologii LCD jest clouding.
Nawet jak macie LCD-ka z porządną głębią czerni to często jest to popsute widocznym cloudingiem.

Ostatnia edycja:

JanuszKołeck

New member
Do JanuszKołeck

Zastanawiam sie do czego zmierzasz w swoich wywodach....
Czyżby Twojea krytyka Tv LCD miała pokazać przepaść miedzy ta technologią a plazma?
Bo watek ciekawy, ale brak meritum
Faktycznie. Najważniejszej rzeczy nie napisałem. Otóż aktualnie mam już drugi telewizor LCD i trzeci monitor LCD. Wcześniej miałem oczywiście telewizor kineskopowy. I niestety ani Z Archiwum X, ani Obcy, ani żaden film czy serial gdzie jest dużo scen w półmroku i w ogóle ciemnych nie wygląda na LCD nawet w przybliżeniu tak jak na CRT. A to z powodu smużenia, które niestety jest zawsze, a zwłaszcza z powodu słabej czerni. I dlatego moje zdanie jest takie, że współcześnie telewizorem można nazwać wyłącznie plazmę.

Do góry