Nowy tv do salonu do 20tyś

Witam. Chciałem kupić nowy tv do salonu cena do 20tyś aktualnie posiadam od 10lat plazmę Panasonic 65vt60 obraz żyleta wcześniej też miałem plazmę i również Panasonica. Salon nie jest słoneczny i ma około 24m2 5,5x4,3
Tv bedzie na dłuższej ścianie. Materiał jaki będzie odtwarzany to w większości filmy z dysku 1080p i 4k oraz czasem konsola. Co do rozmiaru to napewno większy niż obecny 65cali. Więc pytanie brzmi jaka technologia producent itp bo aktualnie są dostępne oled, qled, miniled, laser tv co możecie polecić nie ukrywam że moja plazma ma swoje zalety i czarny kolor jest mega ale rozmiar przy wyborze nowego tv również ma znaczenie

Hej
Również posiadam 65vt60 i zgadza się: obraz żyleta ;) .
Tv z 2013 roku a generuje taki świetny obraz, co ;)

Zdecydowanie bierz oleda,to najlepsza opcja po plazmie. 20k spokojnie wystarczy na 83 cale.
Jaki konkretnie model , to już Kikiego dopytuj.

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
No jak plazma i dobra czerń to następcą jak najbardziej może być OLED.
Może LG 77G4, lub 83 cale przy delikatnym zwiększeniu budżetu.

Przeglądając allegro wyskoczyło mi do tej ceny lg sony Phillips i panasonic a jak się właśnie ma sprawa z panasonic? bo nie ukrywam że od prawie 20latvuzywam właśnie tej firmy

Wiesz , Panasonic to Panasonic . Bierze od LG wyselekcjonowane najlepsze matryce i jeszcze je tuninguje po swojemu . Chyba jako jedyna marka na rynku wypuszcza już profesjonalnie skalibrowane te swoje oledy , czy jakoś tak .
Poza tym oledy z wyższych półek generują obraz na podobnym poziomie i wydaje mi się, że jeśli już będą jakieś różnice, to raczej kosmetyczne.
W każdym bądź razie profesjonalna kalibracja sprawi , że będą to obrazy do siebie bardzo zbliżone pod kątem jakości generowanego obrazu.
Bardziej przy wyborze zwracał bym na Twoim miejscu uwagę na mulimedia .
Profesjonlana kalibracja : obowiązkowa , bez względu na markę, jaką wybierzesz . Grzechem było by nie skalibrować tv za taką kasę ;)

Jak już kupisz takiegio oleda, to sprawdź sobie odrazu po jego odpaleniu matrycę . Zwróć szczególnie uwagę na martwe piksele .

Na Twoim miejscu zerknął bym na konkurencyjne forum . Jes tam trochę testów , które przybliżą Cię w dużym stopniu do wyboru konkretnego modelu .

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Przeglądając allegro wyskoczyło mi do tej ceny lg sony Phillips i panasonic a jak się właśnie ma sprawa z panasonic? bo nie ukrywam że od prawie 20latvuzywam właśnie tej firmy

Nie żyj przeszłością, bo dużo się zmieniło ; )
Niemniej, uczciwie trzeba dodać, że obecny Oled Panasonica bodajże model Z95 to topka, bezpośredni konkurent G4.
Problemem jest zaporowa cena i przekątne. Pomijając fakt, że wchodzą modele G5.

A co myślicie o 100calach od hisense?

Przede wszystkim odległość. Zakładam po wymiarach pomieszczenia, że będzie to oscylować w granicach 3-4m?
W tym budżecie masz już wysokie modele 98"-100" ML od Hisense czy TCL. Złapiesz się też na Sony X90L czy Samsunga.

Jeżeli wrażenia z filmów są dla Ciebie priorytetem (podobnie konsola), to nie ma się nad czym zastanawiać.
Szczególnie, że zdecydowaną większość filmów masz w aspekcie 16:9 - a to dosyć istotne.

Aha , Panasonic napewno a i chyba Philips stosują w swoich oledach radiatory odprowadzające ciepło, co spowalnia w jakimś stopniu proces wypalania się matryc. To ciekawe rozwiązanie w przypadku, gdy korzystamy z konsoli, a Ty chyba masz w planie .

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Do tych warunków faktycznie sięgałbym po najlepsze modele na rynku :
- LG 83G45

Mini ledy :
  • 85XK11
  • 98C855

Hisense Laser TV 120

Na wszystkie modele masz najlepsza ofertę dla członków forum i to z pełnym pakietem gratisów dodatkowo.

Marlo

Active member
Modele 2025
Hisense U8Q 100" ,6144 strefy przyciemniania 3899 EURO
TCL C7K 98" ,2048 strefy przyciemniania 3399 EURO
TCL C7K 115" ,2880 strefy przyciemniania 11999 EURO

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
TCL 85XK11 jes lepszy pod każdym względem od Hisense - ma ponad 10.000 stref, głośniiki Bang&Olufsen, szybszy procesor, lepsze skalownie, otwarty system.
Specjalna oferta dla członków forum plus dodatkowo pakiet gratisów o wartośc1 500 zł , plus cashback 1000 zł.
Promocja ograniczona.

Chyba te 83cale to będzie za mało. Wiem z doświadczenia że po miesiącu będę żałował że nie wziąłem czegoś większego. Więc co możecie polecić od 98 wzwyż

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Zapomnij o TV 115" w tym budżecie. Jak chcesz coś większego w tej kasie do filmów, to zostaje projektor.
Gdyby ta 115" kosztowała w okolicach 20-25k, to myślę, że nie jeden z nas dawno pozbyłby się projekcji ; )

Z TV 98" masz TCL C855, aczkolwiek ja bym poczekał na testy i ceny nowych modeli, jak C8K.
Dorzuciłbym jeszcze Hisensa do listy.

Do góry