Nowy amplituner po onkyo 905 jaki???

Witam w zeszłym tygodniu sprzedałem swój kultowy ampli onkyo 905 i właśnie zaczynam rozglądać się za czymś nowym.
Kolumny do którego będzie podłączony nowy ampli to jbl studio 7.1
fronty 280
centralny 225c
Tylne i boczne 220 (lub 220 i 230)
Sub 250p
Oraz ps3, ps4, ps5 i sporadycznie hp omen
Z racji tego iż fronty będą podłączone w biampingu potrzebuję ampli 9.1, sprzedany onkyo 905 miałem tylko w konfiguracji 5.1 z racji tego iż surround back poszły na poczet biampingu frontów. Tak więc nie wiem jakie będą odczucia przy 7.1 w porównaniu do rozstawienia które wcześniej miałem 5.1 Miałem wczesniej jakiś podstawowy model denona potem onkyo 875 i kupę lat onkyo 905 więc jestem bardziej za onkyo. Po szperaniu w necie wychodzi że nadaje się onkyo rz50 lub rz70 (ale ten to cena podwójna)
Czy może ktoś coś doradzić??

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
Bierz RZ50, świetny sprzęt. Mam go od jakiegoś czasu i również rozbudowałem zestaw z 5.1 do 7.1( docelowo 7.2.4). 2 dodatkowe tylne głośniki robią ogromną robotę, a jak pobawisz się Diraciem i samym Onkyo to banana z twarzy długo niesciągniesz:)

Bierz RZ50, świetny sprzęt. Mam go od jakiegoś czasu i również rozbudowałem zestaw z 5.1 do 7.1( docelowo 7.2.4). 2 dodatkowe tylne głośniki robią ogromną robotę, a jak pobawisz się Diraciem i samym Onkyo to banana z twarzy długo niesciągniesz:)
Czy przy 7.2.4 fronty będą mogły być dalej w biampingu? Czy trzeba coś dokupić?

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
Szczerze nie wiem, ale wydaje mi się, że bez końcówki się nie obejdzie. U mnie fronty będą zasilane wzmacniaczem stereo z preout Onkyo.

Miej również na uwadze, że rozbudowa do 7.2.4 będzie wymagała dołożenia minimum dwukanałowej końcówki mocy.

Ostatnia edycja:

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
Dokładnie tak.
Sama rozbudowa do 7.1 to duży skok, odpalisz mad max, blade runner 2049
i zobaczysz co się dzieje:)
Do tego zabawa upmixerami DTS neural, ściana z tyłu żyje i wnosi dużo.

Szczerze nie wiem, ale wydaje mi się, że bez końcówki się nie obejdzie. U mnie fronty będą zasilane wzmacniaczem stereo z preout Onkyo.

Miej również na uwadze, że rozbudowa do 7.2.4 będzie wymagała dołożenia minimum dwukanałowej końcówki mocy.
Czyli mógłbym podpiąć onkyo 8150 pod to rz50 i wtedy pociągnie 7.2.4? Chyba dobrze rozumiem.
Albo poprostu bez dodatkowych podłączeń rz70

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
Onkyo 8150 nie ma trybu pracy jako końcówka w kinie i musiałbyś ręcznie dopasować głośność.

RZ70 moim zdaniem kwota z kosmosu. W tej cenie masz fajny używany wzmacniacz zintegrowany i dodatkowo końcówkę mocy na inne kanały np Emotiva.

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
Jeżeli masz do wydania ponad 10k i chcesz coś co w kinie zrobi lepszą robotę niż rz50 to popatrz na Anthema i Arcama. Miej na uwadze, że wąskim gardłem staną się Twoje JBLe.

Jeżeli masz do wydania ponad 10k i chcesz coś co w kinie zrobi lepszą robotę niż rz50 to popatrz na Anthema i Arcama. Miej na uwadze, że wąskim gardłem staną się Twoje JBLe.
No wiem a kolumn nie chciałbym wymieniać miałem kiedyś jbl northridge i było ok potem klipsch chyba synergy i stanęło już trochę lat na jbl studio, chociaż czasem przeglądam co tam można by wymienić ale to bardziej chyba z racji tego iż czasem wpadam w zakupoholizm i muszę wydać kasę a nie że coś źle mi gra. Więc narazie stanęło tak jak myślałem właśnie o rz50

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
Kup przez neta z możliwością zwrotu, ewentualnie poszukaj czy gdzieś wypożyczają. Obstawiam, że zostanie na stałe :)

Do góry