Nowy Amplituner - działa HDMI ARC, DTS-ES po DLNA?

Irokez99

New member
Witam.

Denerwuje mnie już leżące 3 piloty i ciągłe przełączanie TV Samsunga w menu aby przy oglądaniu filmu wysyłał nie PCM na wyjście optyczne tylko DTS/DD.
Brak mi też amplitunera do odtwarzania muzyki z DLNA, z CD też, bo posiadana stara Yamaha RX-V540 kompletnie nie nadaje się do jakiegokolwiek stereo. Mam ją z głośnikami KODA AV-702 (pierwsze) - wiem, półka taka sobie, ale ta Yamaha nie gra kompletnie też z Tannoy Mercury m2.
Kino domowe, muzyka w DTS - tutaj pierwsza klasa dla mnie (tylko przy muzyce muszę żonglować płytami w odtwarzaczu), nic lepszego nie potrzebuję.

Więc myślę o zmianie, ale czy to coś mi da?
- czy aplituner włączy się wraz z TV?
- czy działa HDMI ARC w amplitunerach? Jeżeli w TV (Samsung H6400) odtworzę film z serwera DLNA/dysku USB to aplituner dźwięk przechwyci i zdekoduje DD/DTS?
- czy taki amplituner z siecią/DLNA odtworzy mi pliki WAV zakodowane w DD/DTS-ES? (Mam Yamahę PianoCraft MCR-750 i ta tego nie potrafi)
- chcę lepsze stereo do słuchania muzyki (nie używałem jej od nastu lat do tego).

Jestem w stanie dać do 2000PLN, np. Yamaha RX-V479, w porywach Yamaha RX-V579 (grają inaczej czy podobnie do starych?), Pioneer VSX-830, Onkyo TX-NR545 - nie zmieści mi się w szafce na wysokość o 5mm, chyba że nogi odkręcić się da. Coś jeszcze?.

Zdrówko.

Do góry