Nowe TV - 32 cale w granicach 2000-2300 PLN

Pudel89

New member
Witam Wszystkich :)

Na wstępie życzę wszystkim Wesołych Świąt i hucznego Sylwestra ;)

Mój mały komentarz: tak jak napisałem w temacie, granicą max jest 2300 PLN i jest ona nie do ruszenia, to samo tyczy się wymiarów dotyczących wysokości TV (do 550 mm z podstawą) bo niestety ogranicza nas wnęka czyli 32 cale to maksimum
Zależy mi na jakości zarówno wykonania jak i obrazu. Podstawą dla mnie jest dobre skalowanie z SD, a w przyszłości (niedalekiej) TV będzie odbierane tylko cyfrowo ale naziemnie ponieważ nikomu w domu nie potrzeba ani C+ ani N ani Polsatu
Ważne aby TV posiadało USB z dobrą obsługą filmów i napisów do nich
Co do marki to hmm, to nie ma wielkiego znaczenia ale jedyne czego wymagam to trwałości sprzętu ponieważ nikt w domu nie będzie wymieniał TV co 2 a nawet 3 lata. Po drodze zaświtała mi marka Sharp i Toshiba
Okazyjnie będzie podłączany laptop po HDMI (filmy, może jakaś gra)
P.S
Mile widziane jest LEDowe podświetlenie

oraz ankieta:

1. Odległość od ekranu: 2,5 – 3 m
2. Jak słońce świeci w pokoju: Średnio
3. Jak duży jest pokój: 4 x 3,5 m
4. Preferowana technologia: Dowolna
5. Jaki masz obecnie telewizor: Kineskopowy, jakiś Trillux, 21 cali
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: Seriale, rozrywka, wiadomości, czasami film i sport
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: i tak i tak
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: Słabe światło
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: Coś pomiędzy i tym i tym
10. Matryca błyszcząca czy matowa: Raczej matowa, ze względów oświetleniowych
11. Preferowana wielkość telewizora: Tylko i wyłącznie 32 cale ze względu na wielkość wnęki
12. Preferowana marka: Najlepsza dostępna, gdzieś świta mi najbardziej Sharp
13. Czego nie lubisz w telewizorach: Skrajności czyli albo wyblakłych kolorów albo zbyt mocnych
14. Jakie urządzenia będą podłączone: Na pewno antena siatkowa z możliwością odbioru cyfrowej naziemnej telewizji
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 100% TV
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: Generalnie na wprost ale czasami zdarza się lekko z boku ale nigdy pod dużym kątem
17. Czy ważne jest wifi: Nie musi być ale mile widziane
18. Czy będziesz korzystać z widgetów: Jeżeli będzie możliwość to tak.
19. Czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora: Jeżeli będzie możliwość to tak
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD: w miarę możliwości tak
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: Tak
22. Ma mieć 3D: Nie
23. Ma mieć slot na karty SD: Nie musi
24. Ma mieć tuner DVB-T: Tak
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: HDMI, USB, Antena siatkowa
26. Jaki masz sygnał: Cyfrowy i analogowy (naziemny)
27. Ma stać czy wisieć: Stać
28. Ile programów HD: na razie brak
29. Rozdzielczość: Full HD
30. Na czym najbardziej Ci zależy: żywe naturalne kolory, w miarę równomierne podświetlenie, dobre skalowanie z SD, jak najlepsza obsługa multimediów z USB wraz z napisami oraz wymiary TV czyli maksymalna wysokość z podstawą do 550 mm
31. Ile osób ogląda: 1-2
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 1-4 h
33. Jaka klasa cenowa: 2000-2300

Za wszelkie porady z góry dziękuję :)

Pudel89

New member
Dobra...
Jest mi w stanie ktoś pomóc w doborze TV, maks 32 cale? Sygnał na razie z analogu będzie a po pewnych zmianach pójdzie naziemna cyfrowa. Sygnał jest u mnie słaby dlatego liczy się dla mnie dobre skalowanie z SD i redukcja szumów. Mile widziana jak najlepsza jakość obrazu i oczywiście funkcje multimedialne ale ograniczone do czytania filmów z napisami (czasami w HD) z pendrive. Nie interesuje mnie 3D, wifi, natomiast mile widziane byłoby TV z prawdziwym 100hz. Cena do 2300 PLN

Mam ogromny mętlik w głowie. Głównie do takiego sygnału poleca się Toshibe np SL833 albo jakiegoś Sharpa
Ja mówię ok, ale jak u nich z multimediami? Bo wiem że Samsungi sobie z tym idealnie radzą np taki D5500. Ten Samsung jest ok ale mam wrażenie że cienko w nim z jakością obrazu
Dlatego drodzy forumowicze, proszę Was o pomoc :)
Aha, TV jest dla mojej mamy więc liczy się wygląd tzn brak przeogromnej ramki wokół ekranu
Z góry dziękuję za pomoc :)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ja bym zmienił zapotrzebowanie do takich wyników tym bardziej że kwota pozwala na to . Czyli kierunek na wielkość 37" E 30 Panasonica :
http://www.hdtv.com.pl/forum/panasonic/66752-panasonic-lcd-led-tx-l37e30-test-otwarty.html
Jeśli za duży ( chociaż upierałbym się za tym wyborem) to Panasonic 32 E 30 , Samsung 32 D 5500 lub Samsung 37D 5000 a ramka go wizualnie pomniejszy. Przy tej wielkości i warunkach nie musisz się martwić o skalowanie

Pudel89

New member
Heh, gdyby mi warunki pozwalały to bym się brał za kupno 42 cali w oczywiście powiększonym budżecie ale tak jak napisałem, wnęka pozwala tylko na 32 cale :)
Panasonic widziałem, testowałem, słabizna z multimediami... łyka proste avi z kodekiem divx/xvid i dźwiękiem w mp3, reszty w mkv i mp4 nie chce czytać za dobrze
Samsung? Oba widziałem, testowałem, idealnie łykają multimedia ale obraz? Po prostu brzydki
Dziś przejechałem cały Kraków, różne większe sklepy, pobawiłem się modelami które sobie wypisałem i generalnie najlepiej się prezentuje Toshiba 32 RL 838
Testowałem także Sharpa LE 630, obraz ładny, ale multimedia to jakaś pomyłka
Ja od TV nie wymagam cudów ale skoro mogę mamie puścić film w HD to czemu nie? Dlatego ta Toshiba u mnie narazie jest na pierwszym miejscu
Są jeszcze jakieś opcje? Oczywiście funkcje wifi czy 3D to dla mamy opcje totalnie zbędne.

Do góry