nie potrafie przekonac sie do plazm, dlaczego ludzie je kupuja??

Status
Zamknięty.

Marcin978

New member
bylem zdecydowany na plazme 42 cale, cos z dolnej polki w stylu 5 tys pln

ale nie moge sie przekonac do plazm glownie ze wzgledu na to ze ekran jest odblaskowy, w jasnym salonie z oknami chyba nie bedzie sie dalo ogladac tv

natomiast lcdki sa matowe, nie odbijaja sie w nich okna i maja lepszy kontrast, nie migaja, zuzywaja mniej pradu, nie zostaja slady na obrazie

co prawda te tanie lcd smuza, maja troche wyblakly obraz
ale dobre, sony 46 cali za 10-12 tys sa bezkonkurencyjne do plazm

juz nawet sony za 5 kola 40 cali lepiej wyswietla niz taka plazma panasonica za 5 tys, spedzam duzo czasu na ogladaniu obrazu w mediamarkt, marketach i naprawde nie widze plusow dla plazm

czy ktos moze mnie wytracic z blednej oceny plazm?
czy moze mam racje?

KKuba

New member
Bez reklam
Napisałeś nieprawdę. Mam w domu LCD i plazmę i oba telewizory mają wady i zalety. Zależy do czego to bedziesz uzywał. LCD lepiej się zachowuje za dnia i jest w zasadzie wolny od problemu duszków. To nie jest nawet kwestia odbić tylko sposobu podświetlenia ekranu. Dziecko katuje LCD bajkami, a ja TVN24. Natomias reprodukcja kolorów na LCD jest jak każdy widzi. Dopóki nie będzie podświetlamia LED to LCD wymiękają na dowolnym filmie - jak pisało ostatnio Audio Video w nowszych LCD odwzorowanie kolorów jest prawie tak dobre jak na plazmach ;) Jak w znanej reklamie... Nie wierzę, że ktoś mając w domu plazmę i LCD ogląda filmy na LCD - no chyba, że w południe w słońcu.
A generalnie to są setki postów na ten temat na forum. Odpisałem Ci tak dla zasady... I jeszcze jedno nie porównuj Panasonica w ostrym świetle do LCD. Plazmy Panasonica nie mają warstwy antyrefleksyjnej (jaką mają np. Pioneery).

Marcin978

New member
no wlasnie, ale niestety te odbicia, w sloneczny dzien to bedzie chyba porazka

a lcd w dzien jest po prostu super obraz

zgadzam sie ze plazma do kina, ciemnego pokoju, ogladania wieczorem jest ok, ale ja bym chcial tv do ogladania w kazdych warunkach i w niedzielne sloneczne poludnie tez

Ostatnia edycja:

Romanoff

New member
Marcin978 napisał:
no wlasnie, ale niestety te odbicia, w sloneczny dzien to bedzie chyba porazka

a lcd w dzien jest po prostu super obraz

zgadzam sie ze plazma do kina, ciemnego pokoju, ogladania wieczorem jest ok, ale ja bym chcial tv do ogladania w kazdych warunkach i w niedzielne sloneczne poludnie tez

Nie wiem czemu twierdzisz że w LCD w dzień jest super obraz.Czy zmienia się ilość kolorów na większą?Poprawia się płynność?(w porownaniu do oglądania wieczorem)Można chyba jedynie stwierdzić,że w dzień nie widać tych wszystkich wad , które wychodzą wieczorem.
Chyba dopóki nie zamówisz prezentacji w domu to sie nie przekonasz, bo porównywanie w MM to nie jest żadne porównanie.
Na LCD można wypalić obraz prawie tak samo jak na plaźmie,chociaż jest to trudniejsze do zrobienia.I nie ma znaczenia czy to bedzie JVC czy LG.

Pozdrawiam

Marcin978

New member
ano dlatego iz ekran plazmy to szyba, lustro ktore odbija swiatlo

nie trzeba do tego prezentacji zeby to stwierdzic

w lcd powloka jest matowa, swiatla nie odbija lub odbija duzo gorzej niz w plazmie

i to jest podstawowa roznica

Romanoff

New member
Marcin978 napisał:
ano dlatego iz ekran plazmy to szyba, lustro ktore odbija swiatlo

nie trzeba do tego prezentacji zeby to stwierdzic

w lcd powloka jest matowa, swiatla nie odbija lub odbija duzo gorzej niz w plazmie

i to jest podstawowa roznica

Ale jednak prezentacja by się przydała, gdyż widzę że jesteś lekko zaślepiony( bez urazy) tym co widzisz w MM, a zobaczenie na własne oczy w domowych warunkach jak grają obie technologie daje trochę szersze spojrzenie na temat.
Pokuszę się o niezbyt wyszukane porównanie,ale dobrze obrazujące sytuację.
Z LCD jest trochę jak z pomidorami w sklepie na półce-niby takie piekne, czerwone, a jak wyjmujesz je w domu z siatki to się zastanawiasz czy ktoś ci nie podmienił torby,bo z tamtej czerwieni nie pozostało nic.
Jednak domowe warunki to inne oświetlenie niż sklep.Tak jak Ci radzę.Najlepiej porównaj i sam zdecyduj.Zwłaszcza,że w budżecie 5tyś kupisz niezłą plazmę a LCD to będzie raczej niska pólka.
Pozdrawiam

Fatal1ty

New member
Romanoff napisał:
Na LCD można wypalić obraz prawie tak samo jak na plaźmie,chociaż jest to trudniejsze do zrobienia.I nie ma znaczenia czy to bedzie JVC czy LG.
Pozdrawiam
Jasne aha ^^!!! Nie ze mną te numery... na LCD żadnych duszkow nie będzie, nic sie nie zrobi! Nie raz zapomnialem odlączyć TV od kompa i stal bez wygaszacza kilka dobrych godzin, oglądam dużo TVn gdzie trójkącik jest wyjątkowo świecący i nie ma nawet śladu po duszkach. PS. nawet uzywam monitora do kompa LCD przez kilka dobrych lat i nic, a spróbuj podłaczyc tak plazme. Sorry bardzo ale duszki to problem plazm i tyle, plazmy fakt do filmow są ok, ale i tak plazmy HD nie dają tak boskiego efektu na zwyklym filmie DVD (bo słaba rozdzielczość) jak by się oczekiwalo. A przy filmach BD to w zasadzie kwestia gustu czy plazma czy lcd. ja mialem to i to, i zostałem przy lcd bo jest bardziej uniwersalny i do TV i filmow. A tak szczerze mówiac uwazam że niektore osoby krytykujace lcd widzialy je tylko na fabrycznych bardzo jaskrawych ustawieniach. Po drobnej regulacji obraz jest świetny. jak miałem plazmę to mi zostalo sliczne logo PANORAMA i trojkacik zostalo jeszcze odbite menu ale dzieki bialej planszy to udalo mi sie usunac. Po tym zdarzeniu ogladalem plazmy roznych firm i duszki byly. Nie uwazam jednak ze plazmy są zle - duszki to jedna z ich wad. Irytuje mnie natomiast ostra krytyka DLA lcd przez kogos kto jak sadze nie mial do czynienia z lcd bo wybaczcie regulacja lcd daje kolosalna poprawe jakosci.

Picioo

Member
Każdy chwali to co ma. Ja mam plazmę LG 42" 2 lata no i chciałem wady plazm zastąpić zaletami LCD. Kupiłem sobie JVC 40" i co? Totalna porażka. W pokoju gdzie słoneczko świeci to ani LCD ani plazmy nie da się oglądać należy zasłonić firanki. A w nocy to LCD odpada, świeci i nijak nie można ściemnić (w/g testów niniejszego fora mój LCD JVC miał najlepszą czerń. Na szczęście udało mi się JVC zwrócić. Jako że zmieniam TV, wybrałem PDP427 Pioneera. Będę miał go za kilka dni, tak więc podzielę się wrażeniami. A swoją drogą wydając kosmiczne pieniądze na nasze wyśnione TV, pomimo może czasami złego, spontanicznego, ekonomicznego itd. wyboru nie jest wskazane żle wypowiadać się na temat naszego nowego cacka, pomimo wad jakie udało nam się podczas codziennej eksploatacji zauważyć. Pozdrowienia dla wszystkich, którzy są zadowoleni ze swoich wyborów.

Marcin978

New member
to jest strona ostatnich ktorzy produkuja plazmy, wystepuje w wielu jezykach

i to jest czysty marketing, propaganda, to nie sa niezalzne informacje

wiec nie podpierajcie sie tym :) to tak jakbyscie za argumenty podawali slogany zaslyszane w reklamie tv :)

niestety wybor jest bardzo ciezki miedzy lcd a plazma
bylby latwiejszy jakbym dysponowal kwota np 15k, wtedy bym kupil jakies wypasione lcd 46 lub wieksze i pewie bylo by ok :)

a jak ma sie 5k to zostaje tylko plazma z jej wadami w stylu duszki, odblask i juz minej istotny pobor pradu

a szukam tv do sat nie hdtv, i zwyklego analoga, dvd po hdmi z manty
wiec chyba kupie plazme - obecny podstawowy model pansa 42, mniej strace :)

dzis w mm we wroclawiu obok stal lcd sonego 46, za ponad 10k i stal obok stary poczciwy srebrny pans plasma za jakies 4k z malym kawalkiem, lecial jakis film na cinema, jakis analog
i plazma miala ciut lepsza czern i kolory, z tym ze odbijala kazde swiatlo z lamp i innych tv

i z tego pansa nie bylem zadowolony i z tego lcd ale cena chyba przemowi :)

Ostatnia edycja:

Romanoff

New member
Fatal1ty napisał:
Jasne aha ^^!!! Nie ze mną te numery... na LCD żadnych duszkow nie będzie, nic sie nie zrobi! Nie raz zapomnialem odlączyć TV od kompa i stal bez wygaszacza kilka dobrych godzin, oglądam dużo TVn gdzie trójkącik jest wyjątkowo świecący i nie ma nawet śladu po duszkach. PS. nawet uzywam monitora do kompa LCD przez kilka dobrych lat i nic, a spróbuj podłaczyc tak plazme. Sorry bardzo ale duszki to problem plazm i tyle, plazmy fakt do filmow są ok, ale i tak plazmy HD nie dają tak boskiego efektu na zwyklym filmie DVD (bo słaba rozdzielczość) jak by się oczekiwalo. A przy filmach BD to w zasadzie kwestia gustu czy plazma czy lcd. ja mialem to i to, i zostałem przy lcd bo jest bardziej uniwersalny i do TV i filmow. A tak szczerze mówiac uwazam że niektore osoby krytykujace lcd widzialy je tylko na fabrycznych bardzo jaskrawych ustawieniach. Po drobnej regulacji obraz jest świetny. jak miałem plazmę to mi zostalo sliczne logo PANORAMA i trojkacik zostalo jeszcze odbite menu ale dzieki bialej planszy to udalo mi sie usunac. Po tym zdarzeniu ogladalem plazmy roznych firm i duszki byly. Nie uwazam jednak ze plazmy są zle - duszki to jedna z ich wad. Irytuje mnie natomiast ostra krytyka DLA lcd przez kogos kto jak sadze nie mial do czynienia z lcd bo wybaczcie regulacja lcd daje kolosalna poprawe jakosci.

Nie chciałbym się z Tobą wykłucać o to czy można wypalić obraz na lcd czy nie, więc jeśli jesteś zainteresowany poszerzyć swój światopogląd na ten temat to odezwij sie na priv.Zapraszam do sklepu, w którym pracuję(Warszawa).Pokażę Ci kilka takich ładnie wypalonych lcdków.Oczywiście plazm też Ci mogę kilka pokazać.Łącznie z Pionkiem 427.
Tylko,że z Pionka z czasem to znika a z LCD samo nie chce:)

Pozdrawiam

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
witam
kolejna dyskusja plazma czy Lcd. Tych wątków w różnej postaci jest już dziesiątki. Możliwość właściwej oceny - jest wybór własny .
Sam bierzesz do domu, sam siadasz / no moze z rodziną/ i sam wybierasz dla siebie.
Lubisz małże, mątwy i krewetki ? Bo ja tak i czy to ma znaczyc że to jest lepsze jedzenie czy gorsze?

dnc

Moderator
VIP
I na tym tę dyskusję zakończymy. Ten temat to kolejna próba skłócenia ze sobą uczestników dyskucji (świadomie lub nie). Już kilka takich tematów było i w żadnym nie doszło się do wniosków innych niż:
"Musisz sam sprawdzić każdą technologię na własne oczy w domu"

ZAMYKAM!

Status
Zamknięty.
Do góry