Net z kabówki=zakłócenia w TV

mustang77

Member
Witam.
Posiadam problem z sygnałem kablowym. Internet i tv sygnał od operatora kablówki.
Zauważyłem ,że podczas zmiany strony w przeglądarce występują zakłócenia w odbiorze w TV [Dekoder z kablówki HD z nagrywarką,modem Atlanta i mój prywatny router bezprz.]
Obraz pikselizuje , dźwięk zanika na chwilę.
Moje podejrzenia padły na modem.[ale nie jestem pewien.] Objawy występują zarówno na odbiorze sygnału internetowego bezprzewodowo jak i z kabla.[modem Atlanta mam podłaczony do mojego prywatnego routera]
Gdy włącze utorrenta w kompie to obraz z dekodera w telewizorze zupełnie na maxa pikselizuje,szarpie go,zanika,brak dźwięku,brak sygnału.
Dodam ważny fakt,że dziś monter z kablówki podłączył mi dekoder pvr z nagrywarką-objawy mam od dziś na tym dekoderze.
Dodam jeszcze ważniejszą rzecz,że na "starym" dekoderze HD [bez nagrywarki] nie miałem absolutnie żadnych wyżej wymienionych problemów nigdy.
Proszę o radę , nie mam pojęcia co może być na stówe przyczyną.

Prezes59

New member
Witam.
Posiadam problem z sygnałem kablowym. Internet i tv sygnał od operatora kablówki.
Zauważyłem ,że podczas zmiany strony w przeglądarce występują zakłócenia w odbiorze w TV [Dekoder z kablówki HD z nagrywarką,modem Atlanta i mój prywatny router bezprz.]
Obraz pikselizuje , dźwięk zanika na chwilę.
Moje podejrzenia padły na modem.[ale nie jestem pewien.] Objawy występują zarówno na odbiorze sygnału internetowego bezprzewodowo jak i z kabla.[modem Atlanta mam podłaczony do mojego prywatnego routera]
Gdy włącze utorrenta w kompie to obraz z dekodera w telewizorze zupełnie na maxa pikselizuje,szarpie go,zanika,brak dźwięku,brak sygnału.
Dodam ważny fakt,że dziś monter z kablówki podłączył mi dekoder pvr z nagrywarką-objawy mam od dziś na tym dekoderze.
Dodam jeszcze ważniejszą rzecz,że na "starym" dekoderze HD [bez nagrywarki] nie miałem absolutnie żadnych wyżej wymienionych problemów nigdy.
Proszę o radę , nie mam pojęcia co może być na stówe przyczyną.
Ciekawe niech sie wypowiedza fachowcy.Ale coś w tym jest skoro w komplecie do TV(LG50PK950) dostałem 2 filtry ferrytowe na kabel zasilający i LAN z netu.

mustang77

Member
O.K. oczekuje na dalsze sugestie,dzwoniłem do kablówki i powiedzieli,że przyślą technika po jutrze,sprawdzi siłę sygnału.Sygnał idzie do rozgałęźnika-rozgałęzia sygnał na dekoder i modem/router.Upatruje przyczynę w rozgałęźniku,modemie,lub jak wyżej pisano brak odpowiednich filtrów.
Siła sygnału...-no nie wiem.Dekoder w moim pokoju ciągnie sygnał cyfrowy.Mam jeszcze wcześniej "po linii" z rozgałęźnika dwa TV na analogowym sygnale.Stary dekoder HD bez nagrywarki nie robił problemów.Miałem wtedy neta 1 MB.Z nowym dekoderem pvr mam net szybkości 10 MB.Dodam ,że przyczyna pojawiała sie zanim puścili szybkość neta 10 MB-kilkanaście godzin wcześniej,juz na nowym dekoderze pvr.

Ostatnia edycja:

pkomp

New member
filtry nie mają nic wspólnego ze spadkiem transferu - telewizja cyfrowa jest przesyłana streamingiem jak wiele innych rzeczy przez internet - masz za małą przepustowość na łączu skoro odpalenie torrenta zamula ci przekaz telewizyjny
tez mam modem atlanty i pvr z hd(w upc) ale nigdy nie zaobserwowałem takiego zjawiska...net 25 megabit

mustang77

Member
Był technik-sprawdził siłe sygnału,podwyższył go i coś wymienił w skrzynkach na klatce,teraz gra wszystko
dzieki za zainteresowanie

Do góry