Nero 9 Vision i pliki AVCHD problem

Nyczu

New member
Próbuję nagrać swoje pliki AVCHD na Blu-ray za pomocą Nero Vision (pakiet Nero 9 + Blu-ray plugin) ale wynik mnie nie zadowala ponieważ po każdym pliku następuje krótka przerwa, tzn nie ma ciągłości pomiędzy plikami. Widoczne jest to zarówno na komputerze jak i w stacjonarnym odtwarzaczu Blu-ray.
Próbowałem różnych ustawień, pomaga jedynie złączenie wszystkich plików w jeden, ale to rozwiązanie nie do końca mnie zadowala. Podejrzałem też kilka oryginalnych tytułów na Blu-ray i tam również występuje wiele plików a mimo to obraz jest odtwarzany w sposób ciągły. Testowałem też na Pinnaclu Studio 12 i tam również pliki odtwarzane są w sposób ciągły.
Zależy mi jednak na tym aby to działało właśnie w Nero Vision i nie moge dojść gdzie leży problem.

kamera: Sony HDR-SR-12

Gucio50

New member
Bez reklam
Nyczu napisał:
... ... nie moge dojść gdzie leży problem.

kamera: Sony HDR-SR-12

Mam to samo. Problemem jest cena programu (Nero 9). To uniwersalny kombajn za 300zł około i nagrywanie filmów to jedna z kilkunastu funkcji. Nie mozna ocekiwać cudów, ale gdyby ... ... :eek:k:

Nyczu

New member
To trochę mnie zmartwiłeś.
Dzisiaj właśnie zauważyłem że problem ten dotyczy nie tylko formatu Blu-ray ale także DVD-Video oraz AVCHD (płyty AHCHD).
Ogólnie to jestem zły bo z tego co piszesz to wynika że "ten typ tak ma" a ja za ponad 350 zł (cena z pluginem) dostałem bubla.
Ja rozumiem że pakiet Nero to jest uniwersalny kombajn ale skoro już zdecydowano się utworzyć program Vision, który to już jest dedykowany tylko do prostego montażu to powinien on działać i cena nie powinna tu mieć znaczenia.

A jaki program możesz mi polecić w zastępstwie?
Moje wymagania to: obsługa AVCHD oraz blu-ray, polski i prosty interfejs, dźwięk 5.1.
Zastosowanie sprowadza się do: dodania plików avchd, bardzo prostego montażu - w zasadzie to interesuje mnie tylko możliwość przycięcia istniejących scen, wypalenie wszystkiego na Blu-ray lub płycie DVD w formacie AVCHD.

Z programów z którymi miałem doczynienia do tej pory właśnie Nero Vision najbardziej mi odpowiadał, pozostałe były zbyt rozbudowane a przez to zbyt skomplikowane w obsłudze.

abcaa

New member
Witam

Moim zdaniem powinieneś kupić Pinnacla 12 Ultimate, problemy twoje się skończą. Program bardzo intuicyjny i przyjazny. Pełna obsługa BR i AVCHD.
Jak będziesz miał problemy z Pinnaclem w co wątpie to niejeden ci tu pomoże.

Pozdrawiam

Nyczu

New member
abcaa napisał:
Witam

Moim zdaniem powinieneś kupić Pinnacla 12 Ultimate,

Pozdrawiam

Testowałem Pinnacla 12 Ultimate i o ile efekt końcowy mnie zadowalał o tyle samo działanie aplikacji było tragiczne, często się zwieszał i pomimo dosyć szybkiego komputera działał bardzo wolno.

abcaa

New member
Nyczu napisał:
Testowałem Pinnacla 12 Ultimate i o ile efekt końcowy mnie zadowalał o tyle samo działanie aplikacji było tragiczne, często się zwieszał i pomimo dosyć szybkiego komputera działał bardzo wolno.

Prawda jest taka że wszystko zależy co masz jeszcze powgrywane w komputerze i czy są w nim programy co się gryzą z pinnaclem, od tego zależy prawidłowa praca programu. Ja złożyłem osobny komputer do obróbki filmów i nie mam żadnych problemów a jest w nim MATROX, AVID, ULEAD i PINNACL i jeszcze jedna uwaga, jak wykonałeś wszystkie czynności od wgrania przez obróbkę /przycinki,przejścia,menu/ i stwierdziłeś że można już wypalić płytkę NIE WOLNO WRACAĆ I MIESZAĆ W TYM CO ZOSTAŁO ZROBIONE PRZEZ CIEBIE WCZEŚNIEJ Pinnacl się gubi i są potem różne niespodzianki. /ot taka rada od praktyka/
Dla porównania 1,5 godzinny film po obróbce z renderem do Blu-raya i wypaleniem /prędkość 2x/ trwał 4,5 godziny.

Pozdrawiam

slimak

New member
Bez reklam
abcaa napisał:
Prawda jest taka że wszystko zależy co masz jeszcze powgrywane w komputerze i czy są w nim programy co się gryzą z pinnaclem, od tego zależy prawidłowa praca programu. Ja złożyłem osobny komputer do obróbki filmów

Dla tych, co nie chcą budować drugiego komputera specjalnie dla Pinnacle Studio jest tańsze rozwiązanie. Wystarczy zainstalować ten sam system Windows na innym dysku z tylko Pinnaclem. Potem przy starcie komputera wybieramy, który Windows startuje.

i jeszcze jedna uwaga, jak wykonałeś wszystkie czynności od wgrania przez obróbkę /przycinki,przejścia,menu/ i stwierdziłeś że można już wypalić płytkę NIE WOLNO WRACAĆ I MIESZAĆ W TYM CO ZOSTAŁO ZROBIONE PRZEZ CIEBIE WCZEŚNIEJ Pinnacl się gubi i są potem różne niespodzianki. /ot taka rada od praktyka/

Rzeczywiście Pinnacle tego nie lubi, ale jak koniecznie trzeba coś poprawić to wystarczy skasować pliki tymczasowe i w 99% program nie głupieje.

Dla porównania 1,5 godzinny film po obróbce z renderem do Blu-raya i wypaleniem /prędkość 2x/ trwał 4,5 godziny.

Pinnacle i większość innych programów strukturę płyty BD robi bardzo długo ponieważ ponownie przelicza materiał filmowy. TMPGEnic robi BD bez przeliczania AVCHD i HDV.

TMPGEnc Authoring Works 4
1,5 godziny około 15 minut. (bez wypalenia)

Free Trial (14 dni) - http://tmpgenc.pegasys-inc.com/en/download/taw4.html

abcaa

New member
Ten programik to zabawka ale dla mało wtajemniczonych może być, coś tam przytniesz i wypalisz, dla domowego użytku ok.

Pozdrawiam

abcaa

New member
Każdy z amatorów filmowców chciałby pokazać film dobrze zrobiony z fajnym menu, extra przejściami, dobrze zrobionymi napisami i efektami prawda?
A więc polecajmy początkującym filmowcom programy na których można się nauczyć dobrego rzemiosła. Programy typu NERO i inne tego typu nie nadają się do nauki / TYLKO DO WYPALANIA PŁYTEK / a więc polecajmy PInnacla, Vegasa, Uleada a jak poradzą sobie z tymi programami to rewelacja. Spodoba się ta zabawa ?, to dalej do Matroxa, Avida i inne profesjonalne, aż miło będzie oglądać prace nowych kolegów i może i my się czegoś nauczymy od nich.

Pozdrawiam wszyskich początkujących jak i starych wyjadaczy.

slimak

New member
Bez reklam
abcaa napisał:
Ten programik to zabawka ale dla mało wtajemniczonych może być, coś tam przytniesz ...

Jak sama nazwa wskazuje ten program służy do Authoringu BD i DVD a nie do „przycinania”. ;)

Pod względem możliwości tworzenia menu nie ustępuje innym zaawansowanym programom, natomiast szybkość niezawodność i jakość (brak ponownego przeliczania) to rzeczy, o których inne programy mogą najczęściej tylko pomarzyć.

Pozdrawiam

P.S. Od 6? lat używam do edycji Pinnacle z Hollywood FX Pro. Menu robie w TMPEG, nic bardziej skutecznego na razie nie znalazłem.

fx pro
hfxproscreen.jpg

Ostatnia edycja:

abcaa

New member
Wgrałem zobaczyłem i stwierdzam - typowy prosty programik do autoringu
z możliwością obróbki / PRZYCIĄĆ, dodać napis, proste menu / i to wszystko, dla amatorów zaczynających zabawę ale tylko na chwilę.

A tobie Slimak odpowiadam, pracuję w Telewizji od 20 lat zajmuję się zawodowo montażem i 1/4 filmowaniem , oglądasz w TV niejeden program z montowany prze zemnie , staram się polecić program do obróbki taki aby nie był prostacki ale coś wniósł do rozwoju każdego filmowca i zachęciło go do dalszej przyjemnej pracy przy stole montażowym. Początki od których polecałbym zacząć już wymieniłem. Z pewnością nie od w/w programu.

Gucio50

New member
Bez reklam
Nyczu napisał:

Efekt końcowy jest najważniejszy, o niego wszak idzie.
Na kompie/dysku zainstaluj jedynie najniezbędniejsze aplikacje, zainstaluj aktualny patch 12.1 a będziesz zadowolony. Renderowanie zwykle kilkugodzinne puszczam w nocy i idę lulu. :eek:

slimak

New member
Bez reklam
abcaa napisał:
staram się polecić program do obróbki taki aby nie był prostacki ale coś wniósł do rozwoju każdego filmowca

Ja też tak próbuje doradzić.

Dla mnie najważniejszy jest efekt i jakość, niestety w Pinnacle nawet przy upakowaniu 1 godziny SD na DVD jakość obrazu ulega pogorszeniu, dlatego zacząłem eksperymentować z ProCoder-em i TMPGEnc.

----------------------------------------

Krótkie pytanie, co można zrobić w menu BD i DVD programem Pinnacle(liczącym menu ~3 godziny), czego nie da się zrobić TMPGEnc(liczącym menu ~15 minut).

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Slimak, mam małe pytanko a czy można w TMPGEnc. utworzyć płytę AVCHD? A dokładnie DVD AVCHD?

abcaa

New member
Taka uroda pinnacla, są zalety i wady. Jak to określił Gucio włącza render i idzie spać, rano efekt gotowy. Powiem tak że te programy z najwyższej pułki kosztujące majątek mają podobne czasy ale efekty są zdumiewające. Pinnacl ma to do siebie że jest bardzo intyicyjny i naprawdę przyjazny, Ulead już wymaga więcej umiejętnośći, Vegas jeszcze bardziej zaawansowany taką dałbym kolejność. Nie wspominam nic o profesjonalnych bo to inna bajka.
Pinnaclem można zrobić naprawdę fajny filmik bawiłem się nim i powiem że całkiem całkiem. Zaleta jego jest taka że jak już zrobisz to efekt końcowy przy oglądaniu na TV jest dobry a przede wszystkim stabilny od początku do końca oglądania. Pod warunkiem że zrobi się wszystko tym jednym programem włącznie z wypalaniem. Także warto czasami poczekać tych kilka godzin aby oglądnąć stabilny film. / kolejna rada NIE WOLNO NAGRYWAĆ PŁYTKI Z DUŻYMI PRĘDKOŚCIAMI/ to bardzo szkodzi, efekt jest taki że odtwarzacze DVD,BR gubią się i mamy przeskoki, drgania podczas oglądania. Najlepsza prędkość przy nagrywaniu to 1x, 2x.

Pozdrawiam

slimak

New member
Bez reklam
Sprostowanie.
Używam kamery HDV.
AVCHD nie sprawdzałem, przez co mylnie podałem, że AVCHD nie jest przekodowywany. :-(

marciniozo napisał:
Slimak, mam małe pytanko a czy można w TMPGEnc. utworzyć płytę AVCHD? A dokładnie DVD AVCHD?

Nie próbowałem, ale na 99% NIE. :-(

Ten program jest taki szybki, ponieważ tworzy BDMV w "łatwym" formacie wideo MPEG-2 nawet z AVCHD (nie sprawdzałem, ale tak wynika z opisu programu).

Czas tworzenia BD podawałem dla HDV Canon HV10 (mpeg2) -> BDMV (mpeg2).

Ostatnia edycja:

abcaa

New member
marciniozo napisał:

Panie Slimak kolega pytał czy można końcowy wynik zapisać w formacie AVCHD i wypalić na płytce DVD w programie TMPGnc. Nic do tego nie ma kamera HDV.

Jeśli chodzi o Pinnacla czy Uleada, Vegasa jak najbardziej TAK. Taką płytkę odtworzysz jedynia na BR.

Pozdrawiam

slimak

New member
Bez reklam
abcaa napisał:
Panie Slimak kolega pytał czy można końcowy wynik zapisać w formacie AVCHD i wypalić na płytce DVD w programie TMPGnc. Nic do tego nie ma kamera HDV.

I dlatego ta informacja jest nad pytaniem o DVD AVCHD a nie pod.

Jeśli chodzi o Pinnacla czy Uleada, Vegasa jak najbardziej TAK. Taką płytkę odtworzysz jedynia na BR.

Pozdrawiam

W dalszym ciągu twierdze, że TMPGEnc jest bardzo dobrym programem jedna z małą zmianą tylko dla użytkowników formatu HDV i XDCAM EX (mpg2 HD).

Z AVCHD program ten też tworzy BD, ale pliki zostają przeliczone do (mpg2 HD) tracąc zaletę braku przekodowywania, a więc prędkości działania i jakości równej oryginałowi.

Myślę, że niepotrzebnie dalej Się dąsasz o palec w obiektywie, przecież na końcu mojej wypowiedzi było puszczone „oczko ;-) ”.

Pozdrawiam

Do góry