NC+, Multiroom, proszę o radę, połączenie dwóch dekoderów, LAN, Homeplug INC

Firel246

New member
Witajcie. Sprawa wyglada tak.
Na parterze mam router oraz jeden dekoder. Drugi telewizor mam u góry. Antenę do nich przeprowadzę, ale trzeba je jeszcze polączyć w sieć lokalną. Kabel Ethernet odpada. Mamy więc dwie opcje jakie znam:
- dokupienie adapterów WiFi(mam przynajmniej 2 kreski w całym domu, ale predkość Download: 2mb/ Upload:2mb wg speedtestu.

- połączenie je sposobem HOMEPLUG - PLC

Dlatego mam do Was pare pytań.
1. Czy adaptery WiFi muszą byc dedykowane? Czy w przypadku małej prędkości obraz może być gorszy, lub mogą występować przerwy w nadawaniu?
2. Na czym do końca polega ten Homeplug? Wydaje się bardzo atrakcyjnym rozwaizaniem, jednakn ie do końca go rozumiem. Czy wygląda to tak:
- jedno urządzenie(ten adapter) podpinam obok routera + łączę kablem router->dekoder(na parterze)
- drugie urządzenie podpinam obok dekodera + łącze kablem urządzenie->dekoder(na parterze)
- trzecie urządzenie(to u góry) podpinam obok dekodera + łącze kablem urządzenie->dekoder

Tsubasa

New member
Bez reklam
PLC jest ciekawym rozwiązaniem jeśli masz dużo sieci na 2,4GHz, tylko ze musi być dość dobra jakość instalacji elektrycznej, pracująca na tej samej fazie (niektóre PLC tego nie wymagają), w obrębie jednego licznika, odległość między adapterami PLC najlepiej żeby nie była za duża, bo będzie z mniejszą prędkością wynegocjowywać połączenie. Urządzenia są dość wrażliwe na wszelkie zakłócenia po drodze np. pracująca pralka, mikrofalówka itp.

2n105v.jpg

Rozważ połączenie po AP z opcją klient np. 8level WRT-150 ~60zł lub 8level WRT-300 ~80zł. Ewentualnie mniejszego gabarytowo i bez zewnętrznych anten Netgear WNCE2001.

Czy adaptery WiFi muszą byc dedykowane? Czy w przypadku małej prędkości obraz może być gorszy, lub mogą występować przerwy w nadawaniu?
Masz usługę premium czy standard? Przy standard, tylko uprawnienia karty są przesyłane po lan, mniej więcej co 30min.

Ostatnia edycja:
Do góry