Używając Livebox'a (tak wiem, że to kiepski pomysł) z PS3 (domyślne ustawienia) w teście połączenia mamy właśnie NAT type 3 co oznacza, że mogą się pojawić problemy z grą sieciową - osobiście doświadczyłem sporych problemów w Tekken 5 DR. Często wywalało mnie z pokoi i pojawiał się Network Error. Oto jak poprawić komfort połączeń i cieszyć się grą w sieci bez przeszkód .
Po zdiagnozowaniu, że mamy NAT type 3 (Internet Connection Test)
wchodzimy na stronę konfiguracyjną livebox'a - 192.168.1.1 (domyślne id i hasło to admin)
następnie wybieramy zakładkę serwery LAN i dodajemy następujące porty:
Lokalny adres IP to oczywiście adres waszego PS3, który znajdziecie w opcjach sieciowych konsoli. Jest to rozwiązanie lepsze niż otwieranie wszystkich portów UDP i TCP (tj. od 0 do 65535). Po sprawdzeniu powinniście mieć NAT type 2. Jest to ważne bo obok komunikacji (headset), porty odpowiadają również za komunikację pomiędzy PS3 i możecie mieć tak jak ja w Tekkenie problem z odnalezieniem innych konsol w sieci. Pozdrawiam, kber81
Po zdiagnozowaniu, że mamy NAT type 3 (Internet Connection Test)
wchodzimy na stronę konfiguracyjną livebox'a - 192.168.1.1 (domyślne id i hasło to admin)
następnie wybieramy zakładkę serwery LAN i dodajemy następujące porty:
Lokalny adres IP to oczywiście adres waszego PS3, który znajdziecie w opcjach sieciowych konsoli. Jest to rozwiązanie lepsze niż otwieranie wszystkich portów UDP i TCP (tj. od 0 do 65535). Po sprawdzeniu powinniście mieć NAT type 2. Jest to ważne bo obok komunikacji (headset), porty odpowiadają również za komunikację pomiędzy PS3 i możecie mieć tak jak ja w Tekkenie problem z odnalezieniem innych konsol w sieci. Pozdrawiam, kber81
Ostatnia edycja: