Najlepszy amplituner do stereo

Nazir007

New member
Panowie
Przeszukałem forum i w dalszym ciągu mam dylemat.
Wiem, że ten temat powraca od czasu do czasu. Myślę, że Wasze wypowiedzi będą również wartościowe dla innych forumowiczów.

Krótkie pytanie:
Jaki amplituner Jest Waszym zdaniem bezwzględnie najlepszy w trybie stereo, (zakładając, że cena nie gra roli)?
Szukam amplituera do stereo do SACD 2.0, 5.1 oraz do kina domowego. (Odtwarzacz to : Oppo 83 SE)
Czy np. Arcam AVR 400 to dobry wybór a może Pioneer LX85?

Będę wdzięczny za Waszą fachową pomoc i komentarze.
Pozdrawiam.

werf

Active member
Bez reklam
W stereo w obu wstydu nie ma W kinie Pioneer robi lepsze bum w Arcamie nie uświadczysz takich fajerwerków

Nie wiem co prawda jak wypadną z twoimi kolumnami

Nazir007

New member
Jak cena nie gra roli to tylko i wyłącznie system dzielony.
Procesor i osobna końcówka( końcówki) mocy.

Oczywiście mam świadomość, że system dzielony będzie lepszy.

Czy jednak nie ma na rynku takiego amplitunera (za np. ok.10000zł) który będzie dawał stereo na poziomie dedykowanego wzmacniacza za ok 4000zł?

exekutor

New member
Bez urazy ale szału nie będzie w stereo jeśli chodzi o kolumny jeszcze w połączeniu z amplitunerem, na początku też tak szukałem złotego środka dwa w jednym i skończyło się na wywaleniu 5tyś. na amplituner i 5tyś. na wzmacniacz stereo_Oczywiście wzmacniacz stereo zjadł amplituner na śniadanie, z tym że wzmacniacz ma 2x45wat a amplituner 9x220wat. W kinie amplituner wyprawia co chce z kolumnami ale tylko w kinie i na tym się kończy, więc jeśli chcesz kino i dobre stereo to muszą być dwa klocki tak jak pisze HQ150.

lolek126

Well-known member
Bez reklam

Czy jednak nie ma na rynku takiego amplitunera (za np. ok.10000zł) który będzie dawał stereo na poziomie dedykowanego wzmacniacza za ok 4000zł?

Wg mnie nie ma, a sprawdzalem kilka i najlepszy dla mnie amplituner w stereo jest Arcam 600 ale on znacznie wiecej kosztuje, a obecny jego nastepca to 750 i kosztuje okolo 20 tys... Ja mam onkyo 5010 wlasnie za 10 tys i uwazam ze nie gra jak wzmacniacz za 4 tys wzmak , gra troche slabiej( choc to te zkwesti agustu zapewne, jak ktos ma amplituner za 2 -3 tys i uslyszalby powiedzmy onkyo 5010 czy denona 4520 to mysle ze by mu sie poodobalo)..Denon 4520 rowniez za 10 tys rowniez gra slabiej bo tez sprawdzalem. Mozesz topowy CA sprawdzic on kosztuje taniej i lepiej gra w stereo od onkyo i denona , ale mi jednak nie podpasowal... ale Tobie kto wie.. Ale jesli pieniadze nie graja znaczenia i masz gdzie ustawic to najlepiej kupic jest amplituner i wzmak, taniej wyjdzie jak Arcam 750 i na pewno bedzie lepiej.

Ostatnia edycja:

collider

New member
Bez reklam
Nie wiem czy jest jednoznaczna odpowiedz. To tak samo jak powiedziec ktory wzmak stereo jest najlepszy albo jaki samochod. Do tych co wymieniles mozna dodac Rotel RSX 1562, Nad T757.

Nazir007

New member
Wg mnie nie ma, a sprawdzalem kilka i najlepszy dla mnie amplituner w stereo jest Arcam 600

Czy miałeś możliwość porównania Arcama 400 z Arcamem 600?

Model 600 ma na pewno większy power i większe możliwości w zakresie dźwięku wielokanałowego.

Jak jednak brzmi w stereo?

Czy analogowe stereo w AVR 600 jest mniej więcej porównywalne z tym w AVR 400?
Czy też jest wyczuwalna różnica?

P.S. Znalazłem test z audio video
http://www.arcam.pl/wp-content/uploads/2013/09/av_072009a.pdf
Zdaniem recenzenta stereo nie wypada zachwycająco, lepiej pod tym względem ocenia Rotela 1560.
To oczywiście subiektywna opinia ale jednak zasiewa pewną wątpliwość.

Ostatnia edycja:
D

Deleted member 121090

Guest

906-ka którą Ci zaproponowałem to właśnie amplituner który kosztował nowy około 10tzł.
Amplituner to siedem końcówek mocy, do tego procesory obróbki obrazu, net, procesor na suba, equalizer, system autokalibracji dźwięku, zaawansowane systemy dźwięku przestrzennego.
A wzmak stereo to dwie końcówki mocy i ich przedwzmacniacz.
To pomyśl teraz ile mniej elementów jest we wzmaku i jaki powinien być stosunek ceny przy równorzędnej jakości. 1/8 może.

sebol81

Member
A ja poszedłbym w stronę przedwzmacniacza i wielokanałowej końcówki mocy. Jest to rozwiązanie dość drogie, jak dla mnie ma same zalety.

Nazir007

New member
Czy warto zdecydować się na Arcama AVR400?
Jest w tej chwili wyprzedaż. Cena wydaje się okazyjna 4200zł.

Prawdopodobnie, tak jak radzicie, zdecyduję na wariant amplituner plus wzmacniacz.

Ostatnia edycja:
Do góry