Janek68 napisał:
Mam problem z nagrywaniem płyt blu-ray. Posiadam kamerkę Sony SR12, wraz z nią otrzymałem program Sony Motion Browser. Program umożliwia tworzenie płytek w standardzie DVD oraz AVCHD.
I to jest właściwe, pliki AVCHD, duzo taniej, przechowuje się na płytach DVD i 8cm DVD
Janek68 napisał:
... ...wraz z nią otrzymałem program Sony Motion Browser. Program umożliwia tworzenie płytek w standardzie DVD oraz AVCHD. Niestety program "nie widzi" płyt blu-ray. Mam nagrywarkę blu-ray firmy LG, ale Sony Motion Browser chce nagrywać tylko na płytach CD lub DVD. Czy robię cos źle, czy to wina oprogramowania? Wygląda na to, że Sony nie posiada oprogramowania do standardu, który sama stworzyła.
Chyba nie masz racji, Sony stworzyła jak piszesz, kamerę na AVCHD i dała Ci Picture Motion Browser. Prosty program do nagrywania AVCHD na płyty DVD. Nowe odtwarzacze Sony Blu-Ray 350 i 550 odtwarzają te płytki bezproblemowp.
Ty chcesz, nie wiem dlaczego nagrywać na znacznie droższ płyty BR. Twoja sprawa, musisz mieć oprogramowanie Blu-Ray Producer.
Do mojej nagrywarki Blu-Ray LG była dołączona płytka z PowerDVD z obsługą Blu-Ray. Nagrałem 1 płytę i innych nie zamierzam bo są drogie a nie uzyskuje się nic więcej niż na DVD z AVCHD.
Płyta DVD DoubleLayer z 4 zł netto Verbatim mieści więcej niżę 1h 30 minut filmu z wakacji.
Który z gości wytrzyma więcej, zwłaszcza gdy gospodarz wlepiony w Tv "zapomina" podawać drinki, świetnie się bawiąc panoramą śmietnika za hotelem.
Bywa, nawet często, że świetny film dla twórcy, jest nie do zniesienia dla gości.
Ja mam taką zasadę
- Film z wakacji, bez obróbki kopiuję na DVD AVCHD.
- dla mnie i mojej rodziny, wersję nieznacznie skróconą i wywalone nieudane ujęcia.
- dla gości wersja 10 minut. Nie 15 a 10. W czasie projekcji podaje obficie drinki, w ciagu ostanich 5-ciu lat nikt nie narzekał że robienudne filmy. Ostanio pewien mój znajomu, zarzyczył sobie powtórnego pokazu filmu z Pragi czeskiej, najprawdopodobniej najnudniejszego filmu jakikolwiek zrobiłem w życiu. To był sukces.