Nadmuch z klimatyzatora a telewizor

tiken

New member
Witam serdecznie

Jestem w trakcie remontu mieszkania i jeden z Panów budowlańców powiedział mi że instalacja nawiewu od klimatyzatora nie może być obok (1.5m) telewizora, gdyż zimne powietrze może go uszkodzić.
Ile w tym prawdy?? mi się wydaje że to bajka, ale chciałbym usłyszeć Wasze zdanie.
Dodam ze telewizor będzie zamocowany na ścianie, a nadmuch będzie padał prostopadle, ale będzie około 20cm od ściany, także bezpośredniego nadmuchu na telewizor nie będzie.
Pozdrawiam

D

Deleted member 121090

Guest
I masz rację. To raczej niemożliwe.
Klimatyzator musiałby obniżyć temperaturę elektroniki telewizora poniżej punktu rosy, żeby skropliła się na niej para wodna. W warunkach domowych( nie mówię o łazience) to chyba niewykonalne.
Nadmuch w pobliżu TV ma jednak na niego zły wpływ z innego powodu. Takie zawirowania powietrza bezpośrednio obok TV powodują wzrost ilości dostającego się do niego kurzu. Z czasem będzie bardziej zakurzony wewnątrz niż taki bez nadmuchu w pobliżu.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Mam Telewizor obok klimatyzacji i działa bez zarzutów.
Najbardziej na kurz podatne są modele Samsunga.

digitalus

Banned
To jest prawda.
cytat
Tu tekst pisma z serwisu:
,, Widoczne plamy na ekranie, są to wewnętrzne zabrudzenia matrycy powstałe wskutek osadzającego się kurzu. Tego tupu defekt w rozumieniu treści karty gwarancyjnej nie jest usterką odbiornika - punkt 5 i 7 karty gwarancyjnej. Z tego powodu odrzucamy roszczenia klienta, usunięcia tej usterki na zasadach gwarancji. Sporządzono dokumentację fotograficzną.''
Odnosząc się do karty gwarancyjnej i ww. punktów, to: pkt.5 Gwarancja obejmuje wyłącznie wady powstałe z przyczyn tkwiących w sprzedanym urządzeniu, a wszystkie naprawy gwarancyjne muszą być przeprowadzone przez APS firmy Samsung. pkt.7 Gwarancja nie obejmuje: a) okresowe kontrole, konserwacja i naprawa lub wymiana części z powodu normalnego zużycia eksploatacyjnego (zarysowania, trudne do usunięcia zabrudzenia, wytarcia. itp). b) usunięcie lub instalacja produktu, czyszczenia zewnętrznego jak i wewnętrznego (np. głowic, układów optyki).

calosc w linku nizej.

http://www.hdtv.com.pl/forum/samsung/116935-gwarancja-samsunga-uwaga.html

kacper-24

New member
że w jednym modelu tak się stało to nie znaczy, że we wszystkich. Może była rozszczelniona matryca. Taką samą informację miałem o moim dawnym philipsie 7008k i oprócz setek wad tego i drugiego tv philipsa akurat ta wada nie wystąpiła chociaż mam klimę dokładnie nad TV w tej chwili mam samsunga i zobaczymy jak będzie bo mam go dopiero parę dni ale patrząc jak jest skonstruowany nie ma prawa dostać się kurz...

kacper-24

New member
poza tym już śmieszą mnie wypowiedzi kikiego. Samsungi takie złe (choć moi znajomi nie narzekają... na trwałość również nie... mają po 3 lata i dłużej), a swoje TV które ma w ofercie chwali ponad wszystko chociaż niektóre to najgorsze gnioty jakie wyszły :D przez tego człowieka dałem się namówić na dwa modele niby tak wspaniałego philipsa i obydwa poszły do wymiany po długiej męczarni i to nie był pech w wyborze bo od groma osób miało z nimi problemy. Na początku dosłownie wisiało mi to bo wiedziałem, że to jego praca i wciska co popadnie ale czytając w dalszym ciągu te wypociny zaczyna mnie to irytować, więc jego testy i wypowiedzi nie są obiektywne i przestrzegam innych żeby szukali informacji najlepiej na zagranicznych forach bo są tam na prawdę dobrze opisane modele i to przez użytkowników, a nie sprzedawców...

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Panowie ale co ma wspólnego klimatyzator z kurzem ? .Jeżeli się nie mylę to nowoczesne klimatyzatory posiadają funkcję oczyszczania powietrza właśnie po to aby ograniczyć kurz w pomieszczeniu
Tak na logikę to kurzu powinno być mniej

kacper-24

New member
a to, że są zawirowania powietrza i jak z klimatyzatora dmucha to ze wszystkiego podnosi kurz i krąży po pokoju tak na logikę, a praktycznie ja też nie widzę jakiegoś problemu i nie odczułem tego podczas użytkowania

Do góry