Na co zwrócić przy zakupie używanego projektora?

AndreS93

New member
Witam - jak w temacie - na co należy zwrócić uwagę, przy zakupie używanego projektora? Opłaca się w ogóle coś takiego? Czy prócz lampy są jakieś drogie części, które mogą narazić nas na drogie naprawy (takie, które stosunkowo często się psują)? Czy po prostu w projektorach DLP tylko lampy są najczęściej wymienianymi podzespołami? Pytam tak, bo czasem widzę stare (ok 3 letnie projektory) z full HD bądz HD w dobrych pieniadzach, z małym przebiegiem lampy (500-700h) - mam tu na myśli choćby Optomy HD20, 25 itp - opłaca się w coś takiego bawić?

Ostatnia edycja:

Excalibue

New member
Miałem już trzy używane projektory ( 2lcd i jeden dlp ). Następny na pewno też będzie używany.
Z żadnym nie miałem problemów, nie licząc zabrudzeń paneli kurzem z którymi można sobie w miarę łatwo poradzić.
Oczywiście każde elektroniczne urządzenie obarczone jest ryzykiem zepsucia jakiegoś elementu, szczególnie jeśli są to tańsze urządzenia, jednak z projektorami wydaje mi się, że jest względnie dobrze jeśli chodzi o awaryjność.
W LCD wypalają się panele, jeśli jednak projektor nie był przegrzewany to popracują na pewno jeszcze sporo czasu, polaryzatory także mogą się poprzepalać, klikuletni projektor na pewno będzie miał mniejsze lub większe przebarwienia, głównie w okolicach bieli ( kurz ).. ogólnie jeśli panele są zdrowe to inne usterki są w miarę tanio i łatwo naprawialne.
DLP to głównie awarie procesora DMD, gdzie się nie popatrzę widać właśnie takie awarie ( bad pixele na obrazie ),
Lampy to sprawa oczywista, jednak te 3000-4000h to naprawdę sporo, zawsze można również spróbować regeneracji, której koszt to ok 300-400zł, a efekty naprawdę ok.
Podzrawiam.

Ostatnia edycja:
Do góry