N-ja, jak zlapac sygnal?

intens

New member
Witam.

Podlaczylem juz wszystko i gdy odpale dekoder to mam sile na poziomie 82%, a jakosc 0% i za Chiny nie moge zlapac sygnalu. Mam konwerter typu twin i podlaczony jeden kabel do niego.
W dekoderze ustawilem bez DiSEqC i LNB automatycznie jest na 1.

Jak trafic w ten sygnal?

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Ktoś pisał na forum że jak masz Twin a ciągniesz jednym kablem to żeby w ustawieniach dekodera dezaktywować jakby to drugie wejście antenowe. Albo po prostu masz źle skierowaną satelitę. Nieraz parę cm wystarczy żeby złapać sygnał. Zobacz w jakim kierunku sąsiedzi mają skierowaną. Ja właśnie w sobotę ustawiałem tylko chwilowo dla sprawdzenia na dekoderze ojca od polsatu, to trzeba było czasu żeby wogóle coś złapać, już myślałem że konwerter skopany.

piotr'ek

New member
Bez reklam
Na początek kręć aby złapać chociaż 1% jakości. Potem delikatnie co setną część milimetra reguluj, aby było lepiej. Mnie po 2h udało się na 64 cm antenie uzyskać jakość na poziomie 70-80%, a miałem 30% bo to po C+ było.

intens

New member
Ok dzieki bede dzis dalej probowal.
Na razie mam caly czas sile 82% to jest dobrze? Jakosc 0%.
Po pracy bede dalej sie bawil.

intens

New member
Pamiętaj, rozpocznij od wstępnego ustawienia kąta elewacji i kąta konwertera, dopiero po tym zabiegu zabieraj się za kręcenie anteną w lewo/prawo. Pamiętaj, że ruchy powinny być naprawdę bardzo niewielkie. Jeżeli robisz to po raz pierwszy to zapoznaj się z instrukcją: http://telewizjanakarte.pl/fileadmin/contents/tnk/documents/instrukcja_antena.pdf

A jak ustawic kat elewacji jak nie mam podzialki za antena? Jak sobie z tym poradzic najprosciej?

diuczysko

New member
Bez reklam
Szczerze, to nigdy nie ustawiałem bez podziałki, może przyłożyć poziomicę dłuższą niż średnica do anteny np. sąsiada i zaznaczyć wskazanie a później ustawić na tej podstawie u siebie. To tylko mój pomysł. Pamiętaj, że najważniejsze aby złapać jakiekolwiek wskazanie w polu jakość, później to już tylko delikatna korekta wszystkich kątów. Dokręcając ostatecznie śruby też trzeba z wyczuciem i obserwacją wskazań.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Raczej dobrze, sila nie powinna raczej zmieniac sie wraz z obrotem. Potocznie:
- Sila to kabel, sygnal, polaczenie, wartosoc niezerowa swiadczy o tym, ze sygnal poprawnie leci z konwertera do dekodera
- Jakosc to ustawienie anteny. Popatrz na sąsiadow, ustaw dokladnie taki sam kat elewacji. Wez katomierz, skorzystaj z darmowych narzedzi w sieci do precyzyjnego ustawienia kata elewacji i konwertera. Tak jak radza koledzy, pozniej juz tylko na boki, ale bardzo delikatnie. Satelita to nie zbiorcza.

PS. Anegdota na moim przykladzie

Ja w powyzszy sposob (na sąsiada) ustawilem 94% jakosć.
Od poczatku. BYlo to 2 lata temu, kiedy nic nie wiedzilem na temat satelit. Uzylem wszystkich wyzej wymienionych sposobow, sasiad, programy. Jakosc zero, sila zero. Po godzinach bezradnosci zadzwonilem jednak po fachowca. Przyszedl, i sie usmial.
KOjarzycie takie gniazdka scienne potrojne, R, TV, SAT?
Jedo z nich (SAT) jest gwintowane, Otorz dla wygody, by nie zakrecac i ciagle odkrecac na kabel z Fką dokrecilem zwykle zlacze antenowe telewizyjne. POmyslalem, ze takie gniazdko ma sygnal taki sam we wszystkich trzech wyjsciach, wiec wpiąłem wtyczke do oznaczenia TV.
Instalator przepial we wlasciwe miejsce i nagle jakosc byla 94%
:) Poprawil tylko na 100% i po pieciu minut i skasowaniu 50 PLN poszedl :)

intens

New member
Ustawilem antene na sile 100%, a jakosc 72% i zdarza sie, ze obraz przytnie. Antene mam 90 a konwerter Inverto HDTV. Chyba moge uzyskac lepsza jakosc?

dziadeksley

New member
Może coś dodatkowo to problem z tym iż sama "fajka" - maszt antenowy bywa źle przywiercony do budynku, jest lekko skrzywiony i nie trzyma pionu.
Faja musi mieć pion i dopiero zakładamy czaszę, czasza w ustawieniu jest prawie pionowo - pochyl o 2 cm i na pewno jest sygnał - szukamy najślilniejszego. To samo z czaszą w przy skrętach prawo lewo i szukamy synału max. Dpiero wówczas lekko konwerterem skręcamy lewo-góra, trzeba obserwować wskazania jakości sygnałowej.

intens

New member
Ustawilem antene, sile mam 100%, a jakosc 76% czy to wystarczy? Ogladam TVN lub inny program HD i co jakis czas na sekunde mi przytnie dzwiek...

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Jaka musi być jakość sygnału żeby nie było zakłóceń? Ja mam 80 - 93% (zależy jaki kanał) ale ustawiane na dekoderze polsatu. W styczniu będe miał N ke.

piotr'ek

New member
Bez reklam
...jakosc 76% czy to wystarczy? Ogladam TVN lub inny program HD i co jakis czas na sekunde mi przytnie dzwiek...

Ciut mało te 76%. Na 80cm antenie uzyskałem u brata 93-98%. Przy jakości jaką masz nie powinno być żadnych przycięć ani dźwięku, ani obrazu. Przycięcia pojawiają się jak jakość spadnie do 30-40%, a tak się dzieje podczas burzy lub śnieżycy. Sprawdź jakość na kanałach na których masz przycięcia.

intens

New member
To bede musial jeszcze pokombinowac z ustawieniem anteny i konwertera. Na 90cm antenie i konwerterze Inverto powinienem miec chyba lepsza jakosc i BER. Obecnie mam Sile 100%, jakosc 70-74%, a BER 1,3E2

diuczysko

New member
Bez reklam
U mnie na antenie 85 cm mam normalnie siła ok. 80 % jakość 100 %, obecnie za oknem mgła i wskaźnik pokazuje 78%/62% więc dosyć słabo, ale żadnych przycięć nie zauważyłem, oglądam TVN HD.

radoskur

New member
Może najpierw podaj mi jaki masz Typ dekodera - numer seryjny od jakich liter się zaczyna? BXZB, BSKA, CSTA, BSLA, BZZB, CLRA, CHTC?

Do góry