MQA, UMG, Tidal...

M.

hdtv.com.pl
universal-mqa-tidal.jpg

Universal Music Group porozumiało się z MQA w zakresie kodowania plików wysokiej rozdzielczości. Zapowiedziano wieloletnią współpracę, która ma doprowadzić do rozpowszechnienia plików hi-res. Od pewnego czasu, na polskim rynku muzykę w wysokiej rozdzielczości można strumieniować z pomocą serwisu Tidal, gdzie już dziś przy pomocy technologii MQA zakodowane są m.in. albumy takich artystów jak Beyonce, Bruno Mars, Coldplay, czy David Bowie. Współpraca UMG i MQA ma szansę znacząco poszerzyć sekcję Tidal Masters.

Dubek

Member
Bez reklam
Tidal chyba będzie miał mocną konkurencję bo Spotify też zapowiedziało że będzie strumieniowało w jakości bezstratnej.

M.

hdtv.com.pl
Zaoferowanie przez Spotify plików 44/16 to wg mnie bardzo dobry ruch, jednak Tidal już teraz oferuje jakość 96/24.

M.

hdtv.com.pl
Nie wiadomo. Tak naprawdę to nie wiadomo, czy go w ogóle wykona. Po informacjach jakie się pojawiły w sieci na ten temat, Spotify poproszone o komentarz powiedziało, że testują rozmaite usługi, ale to nie znaczy, że wszystko co sprawdzają stanie się ogólnodostępne.

M.

hdtv.com.pl
Jakiś czas temu pisałem o tym TU

Przykład dostępnego albumu 96/24:
https://tidal.com/album/68735478

Poza tym, jako że staram się podawać sprawdzone wiadomości, zanim opublikowałem tekst, informację potwierdziłem u przedstawiciela agencji opiekującej się serwisem Tidal w Polsce.

Do tego, na stronie serwisu znajdziemy m.in. taki wpis:
"...HiFi audio is a superior sound, but is still limited in its resolution—44.1 kHz /16 bit.

Yet TIDAL has partnered with MQA to deliver something infinitely better: an authenticated and unbroken version (typically 96 kHz / 24 bit) with the highest-possible resolution—as flawless as it sounded in the mastering suite. And exactly as the artist intended it to sound."

Do góry