Monitor v7 a BX

DeeBass

New member
Bez reklam
Witam,
co raz częściej myślę o wymianie moich starych głośników eltax LR na coś nowego. Przyznam szczerze, że na razie nic nie słuchałem i chciałbym zawęzić wybór do 2-3 zestawów. Czytam opinie w necie i pojawia się jeden główny typ a mianowicie monitor audio bx6+bx2+bxc+bxw10. Ostatnio natrafiłem również na najnowsze paradigm monitor v.7 i zestaw z 9+c1+atom+pdr100 wygląda nieźle i cenowo zbliżony do MA. Z pierwszych informacji wchodzi, że paradigm oferuje nowe "europejskie" brzmienie. Nie ukrywam, że mam też takie zboczenie, że wygląd głośników jest też dla mnie ważny. I właśnie te dwa zestawy MA oraz paradigm wyglądają nieźle ale czy miał już ktoś okazję posłuchać pradigm monitor 9v7 czy zbyt szybka nowość??
Zagra to z tym co w opisie poniżej, w pokoju ok.24m2, najlepiej ciepły dźwięk z mocną podstawą basową i sporą dynamiką. Z czasem może dojdzie jakaś integra denona jako końcówka na fronty.

don111

Banned
miałem kilka kolumn Paradigma, słuchałem też serii Studio i osobiście nie wierzę aby w nowej, niskiej serii zrobili średnio-wysokotonowe pasmo na poziomie Monitor Audio BX
bas może być nawet lepszy bo seria Studio czy stara seria Monitor ma generalnie nieco lepszy bas od BX, jednak seria v5/v6 Paradigm Monitor miała gorszy bas, nie znam nowej v7-ki :)
generalnie zależy co lubisz, do kina są lepsze Paradigmy bez dwóch zdań, podobnie ma się sprawa z muzyką rock/metal (wykop, dynamika), do reszty muzyki - lepiej zdecydowanie wypadną prawdopodobnie MA BX

Ostatnia edycja:

DeeBass

New member
Bez reklam
Dzięki za pierwszą opinię, szukam kolumn tzw. uniwersalnych, które i w kinie dadzą wykop jak i w muzyce. Zależy mi na dynamice bo rzadko słucham głośno a raczej w umiarkowanych rejestrach głośności. Co do muzyki to głównie pop i rock lat 80 gdzie płyty cd nie były tak nagrane jak obecnie i wówczas dynamika i szczegółowość jest potrzebna.
Napisałem o nowym brzmieniu monitorów v7 kierując się artykułem http://www.polpak.com.pl/public/files/reviews/Paradigm_Monitor_7_v.pdf ponieważ nie mam porównania szczególnie do tzw. wcześniejszego brzmienia firmowego paradigm które było domeną poprzednich serii 6/5...

don111 - widzę że masz denona i zestaw MA BX, jakie są Twoje wrażenia szczególnie w odniesieniu do odsłuchów paradigm a MA

Ostatnia edycja:

don111

Banned
pisałem wielokrotnie nt porównania tych dwóch marek, choć trzeba brać poprawkę na inne brzmienie v7
MA to brzmienie melodyjne, delikatne na górze ale szczegółowe, dużo wybrzmień, nasycona średnica i nieco bardziej sprężysty bas, są wyważone pod względem dynamiki i soczystością dźwięku
Paradigmy v5/v6 to brzmienie szybsze, dynamiczniejsze, dźwięki są szybciej wygaszane czyli mniej soczysty dźwięk, bardziej agresywny w przekazie, góra jest szczegółowa ale ostrawa, potrafi dać po uszach (nie wybacza słabszych nagrań), bas mocny i konturowy, trochę utwardzony, w sumie nadają się tylko do dobrze wytłumionych pomieszczeń i z dala od ścian
starsze Paradigmy od v4 w dół - nisko schodzący, miękki bas, ciepła barwa średnicy, ona sama wycofana a góra średnio szczegółowa, dźwięk dynamiczny, ciepły i bezpośredni, dość przyjemny w odbiorze ale o melodyjności góry, wybrzmieniach, przestrzenności MA nie ma mowy
a jak grają v7 ? ;)

v5/v6 z Denonem kinowym to dobre połączenie do kina, w muzyce i tak zawsze słuchałem na wzmacniaczu lub przez końcówkę mocy... w kinie góra jest czyściutka i dokładna, dźwięk dość sterylny i dynamiczny (ale do filmów to dobrze :))
MA z Denonem grają za delikatnie bym powiedział, nieco za łagodnie w kinie, w muzyce jest ok (mi taki przekaz odpowiada)

Ostatnia edycja:

DeeBass

New member
Bez reklam
Witam ponownie,
a jak w te powyższe zestawy wpisuje się firma dali?? Seria ikon 2 niestety droższa, lektor porównywalna a zensor niżej ale z dość pozytywnymi opiniami szczególnie w odniesieniu do serii lektor. Ktoś ma porównania??

Do góry