Witam,
Pragnąłbym kupić sobie TV, aczkolwiek jestem całkowicie zielony w tej materii, bo do tej pory jedyny kontakt z tą technologią to mój wysłużony monitor LG 19'. Prosiłbym o radę.
Aha sytuacja jest o tyle specyficzna, że nie mam za bardzo w pokoju miejsca na typowy kąt tv (wąskie pomieszczenie z jedną ścianą zajętą meblościanką w której miejsca na tv nie wykroisz). Stąd planowałem zawiesić go na obrotowym wysięgniku tak by nieużywany wisiał płasko przy ścianie, a do używania wysuwałby się i był obracany o ok 60-75 stopni.
1. Odległość od ekranu: 2-2,5 metra
2. Jak słońce świeci w pokoju: od zachodu (ale są rolety)
3. Jak duży jest pokój: około 3 x 5,5 m
4. Preferowana technologia: raczej LED, zależy mi na niskim zużyciu prądu.
5. Jaki masz obecnie telewizor: monitor 19'
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: Seriale/filmy, na tv docelowo fullHD albo chociaż 720p
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: wieczorem
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: bez
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: eee nie wiem szczerze mówiąc, powiedzmy że brak preferencji;
10. Matryca błyszcząca czy matowa: obojętne;
11. Preferowana wielkość telewizora: 37-42'' nie za wielki, żeby nie było problemów z manewrowaniem nim na wysięgniku
12. Preferowana marka: obojętne
13. Czego nie lubisz w telewizorach: słabej czerni, kiepskich kolorów, smużenia
14. Jakie urządzenia będą podłączone: komputer poprzez DVI (zapewne jakąś przejściówkę hdmi-dvi)
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 20% PC reszta filmy/seriale albo z usb, abo kabla z pc
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: jak wspominałem nieco pod kątem, ale niewielkimi raczej sądzę że do 20st w pionie i poziomie w zależności od ułożenia na kanapie
17. Czy ważne jest wifi: niepotrzebne (do Internetu podłączony jest komputer)
18. Czy będziesz korzystać z widgetów: niekonieczne
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: raczej nie
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen -VOD: nie
22. Ma mieć 3D: nie
23. Ma mieć slot na karty SD: bez znaczenia
24. Ma mieć tuner DVB-S: niepotrzeby
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: do kompa pod kartę z wyjściem DVI
26. Jaki masz sygnał: póki co sygnału tv nie będzie, bo telewizja to zło i niszczy mózg
27. Ile programów HD: j/w
28. Ma stać czy wisieć: wisieć
29. Rozdzielczość: Full HD
30. Dvb-t: nie
31. Na czym najbardziej Ci zależy: dobra czerń, dobra jakość filmów hd, ew. meczów piłki nożnej, no i żeby dało się go wykorzystać czasami do odpalenia nań jakiejś ładnej gry wiedźmina 2 i pogrania bez większych zauważalnych wad obrazu.
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: średnio 2-3 godziny dziennie, w weekendy może więcej.
33. Budżet: do 2000 zł (absolutne maksimum).
Czy mam jakichś kandydatów. Hmm było już po drodze kilku, ale co jakiś uznam, za ok to znajduję jakąś recenzję, gdzie dowiaduje się że to badziew
. Ogólnie jak pisałem chciałbym, aby fajnie odtwarzał filmy HD i pozwalał czasami w miare bezboleśnie na pogranie w coś. Właśnie nie wiem jak ma się sprawa z odświeżaniem. Czytałem, że do filmów HD i gier tv powinien posiadać co najmniej 100 hz, a jeszcze lepiej ze 150. Z tymże większość tv w moich możliwościach ma 50 hz, plus jakieś technologie poprawiacze z cyferką 100. Jak to wygląda w rzeczywistości. Czy mnie po przesiadce z monitora z reakcją 4ms gtg faktycznie będzie brakować tych "prawdziwych" 100 hz?
Się rozpisałem, ale mam nadzieję, że przynajmniej w miarę jasno opisałem o co mi chodzi.
Z góry dziękuje za pomoc.
Pragnąłbym kupić sobie TV, aczkolwiek jestem całkowicie zielony w tej materii, bo do tej pory jedyny kontakt z tą technologią to mój wysłużony monitor LG 19'. Prosiłbym o radę.
Aha sytuacja jest o tyle specyficzna, że nie mam za bardzo w pokoju miejsca na typowy kąt tv (wąskie pomieszczenie z jedną ścianą zajętą meblościanką w której miejsca na tv nie wykroisz). Stąd planowałem zawiesić go na obrotowym wysięgniku tak by nieużywany wisiał płasko przy ścianie, a do używania wysuwałby się i był obracany o ok 60-75 stopni.
1. Odległość od ekranu: 2-2,5 metra
2. Jak słońce świeci w pokoju: od zachodu (ale są rolety)
3. Jak duży jest pokój: około 3 x 5,5 m
4. Preferowana technologia: raczej LED, zależy mi na niskim zużyciu prądu.
5. Jaki masz obecnie telewizor: monitor 19'
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: Seriale/filmy, na tv docelowo fullHD albo chociaż 720p
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: wieczorem
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: bez
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: eee nie wiem szczerze mówiąc, powiedzmy że brak preferencji;
10. Matryca błyszcząca czy matowa: obojętne;
11. Preferowana wielkość telewizora: 37-42'' nie za wielki, żeby nie było problemów z manewrowaniem nim na wysięgniku
12. Preferowana marka: obojętne
13. Czego nie lubisz w telewizorach: słabej czerni, kiepskich kolorów, smużenia
14. Jakie urządzenia będą podłączone: komputer poprzez DVI (zapewne jakąś przejściówkę hdmi-dvi)
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 20% PC reszta filmy/seriale albo z usb, abo kabla z pc
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: jak wspominałem nieco pod kątem, ale niewielkimi raczej sądzę że do 20st w pionie i poziomie w zależności od ułożenia na kanapie
17. Czy ważne jest wifi: niepotrzebne (do Internetu podłączony jest komputer)
18. Czy będziesz korzystać z widgetów: niekonieczne
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: raczej nie
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen -VOD: nie
22. Ma mieć 3D: nie
23. Ma mieć slot na karty SD: bez znaczenia
24. Ma mieć tuner DVB-S: niepotrzeby
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: do kompa pod kartę z wyjściem DVI
26. Jaki masz sygnał: póki co sygnału tv nie będzie, bo telewizja to zło i niszczy mózg
27. Ile programów HD: j/w
28. Ma stać czy wisieć: wisieć
29. Rozdzielczość: Full HD
30. Dvb-t: nie
31. Na czym najbardziej Ci zależy: dobra czerń, dobra jakość filmów hd, ew. meczów piłki nożnej, no i żeby dało się go wykorzystać czasami do odpalenia nań jakiejś ładnej gry wiedźmina 2 i pogrania bez większych zauważalnych wad obrazu.
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: średnio 2-3 godziny dziennie, w weekendy może więcej.
33. Budżet: do 2000 zł (absolutne maksimum).
Czy mam jakichś kandydatów. Hmm było już po drodze kilku, ale co jakiś uznam, za ok to znajduję jakąś recenzję, gdzie dowiaduje się że to badziew
Się rozpisałem, ale mam nadzieję, że przynajmniej w miarę jasno opisałem o co mi chodzi.
Z góry dziękuje za pomoc.