Monitor Audio: BX5 vs RX6

dzejoo

New member
Witam,

Potrzebuję wrażeń & opinii osób, które miały odsłuch BX5 v RX6. Odsłuchy dopiero przede mną :) a HK AVR260 już czeka pod TV

Waham się nad stereo (fronty) w RX6 i w BX5 całe 5.0 bo cena wychodzi podobna :)
na 5.0 w RX* niestać mnie (kupuję za gótówkę)

pokój 18m, podłoga drewno, dywan na środku , 50% muza & film
sofa ,2 fotele, stół ;-)

Ostatnia edycja:

dzejoo

New member
załączam "wizulizację"
za TV ściana nośna zewn beton (mieszkam jeszcze w bloku)
z lewej strony TV - drzwi balkonowe (ściana nośna beton)
z lewej strony sofy - okno (ściana nośna beton)
z tyłu sofy ścianka od sypialni i niestety gipsowy bloczek (gr 10cm czyli nic)
z prawej strony taka sama gipsowa scianka od łazienki

Attachments

• wizualizacja.JPG
    wizualizacja.JPG
    11,1 KB · Wyś: 2028

alex1

Member
Witam
Co prawda specjalistą w temacie nie jestem, niemniej jednak w dwóch salonach audio zapewniano mnie że BX5 to idealne zestawienie na ten metraż.

don111

Banned
możesz wstawić i BX6, najlepiej pozatykać obydwa bas refleksy i masz bas świetnej jakości, bez rezonansów, wyjątkowo ustawne kolumienki (u mnie stoją w 15m, BR6 u brata na 18m i tam jest jeszcze lepiej)
RX6 vs BX5 - wg mnie bardziej optymalne byłyby RX6 na ten metraż (2x 16,5cm vs 2x 13cm) tylko ich się nie opłaca brać bo wcale nie grają lepiej od tańszych BX6, chyba że wolisz nieco bardziej "chudsze" brzmienie i ostrzejszą górę (w ogóle balans tonalny jest bardziej przesunięty ku górze)
do tego za resztę zestawu z serii RX zapłacisz dużo więcej
RX6 w swojej klasie cenowej są średnie a BX6 są znakomite ( biorąc pod uwagę brzmienie jak i wielkość kolumn, bo BX6 to odpowiednik RX8 )

BD

Member
Bez reklam
BX5 - 1x140 niskotonowy, 1x140 niskośredniotonowy, 1x25 wysokotonowy
BX6 - 2x165 niskotonowy, 1x165 niskośredniotonowy, 1x25 wysokotonowy
RX6 - 1x150 niskotonowy, 1x150 niskośredniotonowy, 1x25 wysokotonowy
RX8 - 2x150 niskotonowy, 1x150 niskośredniotonowy, 1x25 wysokotonowy

alex1

Member
jest szansa żeby odpowiedzieć do jakiego metrażu nadaje się poszczególny model ?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

pkomp

New member
każdy spisze się elegancko w zakresie 10-30 metrów kwadratowych
w stereo im szerzej i większe pomieszczenie tym przyjemniejsza szeroka scena
oczywiście w obydwu wypadkach subwoofer(KD i stereo)

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Nie ma żelaznej zasady, niestety. 30 metrów nierówne 30stu innym metrom. Prawa akustyki sa nieubłagane. W gre wchodzi dosłownie wszystko, umeblowanie, proporcje pomieszczenia, materiał ścian, podłogi, sufitu, rozklad fal, czy pokój zamknięty, czy otwarty i pewnie specjalisci mogliby dorzucić jeszcze parę innych znaczących cech. Kazde pomieszczenie jest inne.

Ale starając się Ci pomoc, mnie na którymś odsłuchu powiedzieli, że BR5/BX5 do 15 mterów, BR6/X6 do 30 metrów.

Na Twoim miejscu wziąłbym zdecydowanie BX6, a zatykaniem otworów dopiero poczsie bym kombinował, bo moze sie okazac, ze nie trzeba tego robić.

Pozdrawiam

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
załączam "wizulizację"
za TV ściana nośna zewn beton (mieszkam jeszcze w bloku)
z lewej strony TV - drzwi balkonowe (ściana nośna beton)
z lewej strony sofy - okno (ściana nośna beton)
z tyłu sofy ścianka od sypialni i niestety gipsowy bloczek (gr 10cm czyli nic)
z prawej strony taka sama gipsowa scianka od łazienki
Z takiimi materiałami nie trzymającymi basu to możesz śiało wstawiac BX6 i tak jak mówił don111

dzejoo

New member
i pojawił się ból decyzji:
czy kupić półroczne rx6 (z importu, 1,5 gwarancji)
czy new bx6 u Blackninji

cena ta sama, od 4 dni spać nie mogę :)

miki&bart

New member
Jestem świeżp po osłuchu w/w kolumn z cambridge audio 640. Wrażenia? Rx6 to pełniejsza scena dźwieku,większa szczegółowośc, pięknie zrównoważone pasma i o dziwo, więcej basu. Muzyka instrumentalna, jazzowa i akustyczna to inna bajka na rx6, zas rock i mocniejsze brzmienia chyba bardziej przekonują na bx6. Pozdrawiam

mrosi

Member
To zależy jaki masz punkt odniesienia. Ja słuchałem MA BX5 i BX6 na Denonie i to właśnie BX6 miały i scenę i bas...;)

miki&bart

New member
Mrosi- zgadzam się, ze BX6 mają scenę i bas, ale RX6 (nie BX5 jak piszesz) zrobiły różnice w basie a przez ich scene otworzył sie inny świat, nie chciałem wyjść z odsłuchu :). . Co tu mówić. Inna cena, inna konstrukcja, inne brzmienie. Za 2500zł BX6 graja świetnie, za 3500 zł RX6 graja lepiej - pytanie czy ktoś potrzebuje lepiej i czy chce dodać różnicę finansowa. Sam mam problem, dlatego czuję sie w pewnej pułapce, sympatycznej pułapce :)

Ostatnia edycja:
Do góry