Monataż wycięgnika TV``26 do ściany gipsowej 60mm

apq

New member
Witam.

Tak sobie czytam i czytam Forum i o płycie karton-gips jest dużo ciekawych wiadomości, a pełnej płycie gipsowej nie ma nic...

Może ktoś doradzi jak zamontować wysięgnik 42cm LCDeka 26`` (masa samego tv to 8kg) do ściany grubości 60mm wykonanej z pełnego gipsu (stare, blokowa ścianka działowa) :?:

Czy 4 do 6 śrub ze zwykłymi kołkami rozporowymi fi6/fi7 długości 30-40mm utrzyma masę ok 10kg (wliczając masę uchwytu) utrzyma tv w odległości 46cm od ściany :?:
Czy może trzeba rozłożyć masę na większą liczbę śrub poprzez zastosowanie płyty podkładowej do której będzie zamocowany wysięgnik :?:

Czy do płyty gipsowej w ogóle używa się klasycznych kołków rozporowych :?:

Mowa o takowym wysięgniku:
uchwyt. pl/storage/img/43a_r1.jpg

ewentualnie coś takiego (na podwójnym wysięgniku) - chyba bardziej sztywniejsze będzie
uchwyt .pl/storage/img/2020sr_1.jpg
(przed ".pl" jest spacja którą należy usunąć)

Z góry wielkie dzięki za wszelką pomoc.

Pozdrawiam.

LUPO78

Banned
42 cale wisi u mnie na takiej ścianie

ściana z bloczków gipsowych i ma więcej niż 6cm i u ciebie powinna mieć minimum 10cm

pkomp

New member
o jakiej płycie gipsowej mówisz?karton gips to dwie płyty sklejone plastrem miodu z papieru...zwykła płyta gipsowa to dokładnie to samo tylko montowane na stelażu....gwoli scisłości

więc zapewne masz bloczki - masa tv duża nie jest ale wysięgnik działa jak dźwignia i to może być problemem

ten pierwszy napewno się nie utrzyma - ten drugi już prędzej ale ważna jest odległość między śrubami bo gips to kruchy materiał - dałbym jakąś blachę pod spód która przesunie śruby na większą odległość od siebie a najlepiej powiesił na płasko - no chyba że musisz mieć na wysięgniku

aha i żadnych kołków rozporowych!!!!
tylko specjalne kołki do karton gipsu

andrew k

New member
To mogą być bloczki z siporexu, "lipne" do montażu Twojego TV. Sprawdź z czego jest ściana, a jeśli masz możliwość dostępu do jej drugiej strony, to na górne otwory mocowania daj śruby na wylot i po drugiej stronie schowaj łby pod powierzchnię ściany. Niestety pracochłonne, ale będziesz spać spokojnie. "Blokowe" ścianki działowe na pewno nie są z płyty kartonowo-gipsowej. Inną opcją jest zwykła dziurawka, wtedy dasz
http://sferazakupow.pl/kolek_metalowy_do_gazobetonu,show,full,187,189,-1,224,-1,1.html
powyższy niby nadaje się i do siporexu, ale ja bym ubezpieczył się jednak śrubami "na wylot".

Ostatnia edycja:

laaval

New member
u mnie na takiej scianie wisi ponad 20kg sprzetu (42" lcd-ek philipsa + udosc ciezkie ustrojstwo do powieszenia telewizora" jednakze rozklad masy jest inny niz w Twoim przypadku. wszystko wisi na 8 srubach zgrupowanych jakby w dwa odlegle od siebie dwa kwadraty o bokach po ok. 25 cm. wisza na kolkach rozporowych, takich troche innych niz do cegly czy betonu. w obi gosc mi takie polecil.
U Ciebie problemem bedzie rozklad masy na scianie. Kolki musialyby byc dosc blisko siebie, dodatkowo wysiegnik powodowac bedzie zwiekszenie sily oddzialywnia na sciane.

Do góry