Modele Samsung z FreeSync

SaSand

New member
Chciałbym się dowiedzieć, które modele Samsunga dostały w Polsce aktualizację, która dodaje obsługę Freesync? Niestety brak jest pełnej informacji w tym zakresie na oficjalnej stronie Samsung Polska, konsultanci również nie mają takich informacji.

Dotychczasowe informacje oficjalne/medialne wspominają obsługę przez:

Samsung The Frame 2018
Model NU8052
Model Q6F

Źrodło: strona Samsung Polska

Serię 7: Modele NU7502 i NU7402
Serię 8: Modele NU8002 i NU85002

Brak informacji czy dotyczy to wszystkich wielkości.

Źródło: strona Komputerswiat

"Technologia FreeSync w telewizorach Samsung QLED z roku 2018 jest dostępna od dziś w modelach o przekątnych od 55 do 82 cali, a także w serii NU8000/NU8500 od 55 do 82 cali."

Źródło: strona Spidersweb

Minęło już kilka miesięcy od czasu ogłoszenia obsługi Freesync więc mam nadzieję, że ktoś z forumowiczów miał okazję już przetestować jego działanie w praktyce, w szczególności rozdzielczości (4K czy tylko 1080p) oraz zakres częstotliwości odświeżania (np. 4K: 30hz-60hz, 1080p: 30-120hz).

BTW: czy wiecie coś o planach wprowadzenia obsługi Freesync przez innych producentów, w szczególności przez LG w serii oledowej?

SaSand

New member
Interesuje mnie oczywiście możliwość zakupu modelu TV z obsługą Freesync (obsługa PC i ew. konsoli). Wielkość: 50"-55" (lepiej 50"). Dobrze jakby była matryca 120hz i obsługa Freesync także w 4k (do 60hz) i do tego w szerokim zakresie częstotliwości, plus przyzwoite kąty widzenia i dobra czerń (te dwie ostatnie cechy pewnie w tańszych modelach LCD się wykluczają). Pokój jest dosyć nasłoneczniony więc jasność panelu też ma pewne znaczenie (może być też przydatne w HDR choć to nie jest priorytet). Model z jak najniższą ceną lub najlepszym stosunkiem cena/jakość.

SaSand

New member
Planuję wydać max. 3-4 tys. PLN. Wiadomo, że jeśli między modelem za 2900 a 3500 będzie niewielka różnica to wybiorę tańszy. Jeśli jednak taki za 4200 byłby zdecydowanie lepszy od tych kosztujących mniej niż 4000 to mogę się zastanowić nad nagięciem budżetu. Nie spieszy mi się z zakupem więc kwestia ewentualnego odłożenia dodatkowych funduszy nie stanowi problemu o ile poparta będzie racjonalną podstawą.

Do góry