mikrofon do kalibracji

zecomeia

New member
Witam,
Czy posiadając amplituner Yamaha mogę podłączyć do niego mikrofon kalibracyjny np. innej firmy ? Czy koniecznie tylko yamaha ? Pytam ponieważ niestety po zakupie amplitunera okazało się że nie ma mikrofonu i ciężko taki dokupic.

zecomeia

New member
Niestety byłem zmuszony kupić używany i podobno nie było w zestawie ...
chętnie bym pożyczył ale nie wiem czy może on być np. z denona czy onkyo ?

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Skontaktuj się z dystrybutorem/serwisem i dokup. Pożyczyć można, ale za każdym razem jak zmienisz coś w konfiguracji czy położeniu sprzętu będziesz pożyczał?

hans2

Banned
warto sprawdzić na pożyczonym ale jeśli są inne to mogą mieć inną charakterstykę i co za tym idzie będzie użyty inny profil kalibracyjny mikrofonu zapisany w firmware amplitunera.
wtedy kalibracja będzie korygować na podstawie nie do końca prawidłowych danych wejściowych więc rezultaty mogą być nieoptymalne.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Nie pamietam juz co to za oznaczenie, jedyne co widze to nr. 091911, ale to nie to. Byc moze jest to ACM1H, ale glowy nie dam. Potem sprawdze dokladnie.

Co do innych modeli mikrofonu, na stronach Audyssey:
"Using any other mic will give you totally wrong results because the calibration will be incorrect."

"Using any other mic will automatically yield wrong results because the calibration curve for the Audyssey mic is hard coded inside the AVR."

werf

Active member
Bez reklam
Denon 4520 ma ACM1HB

Jakbyście panowie użytkownicy amplitunerów z Audessey mogli sprawdzić u siebie jaki symbol mikrofonu i jaki AV

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
czyli są pewnie uniwersalne i nie przypisane do danej serii ampli tylko mój mikrofon pasuje do każdej yamahy i tak samo krzysia do każdego onkyo

zecomeia

New member
trzeba by było mieć niestety d różne mikrofony i zobaczyć jak ustawiają.
A ma ktoś Yamahe HTR-4065 / RX-V473 bo jestem ciekaw jak tam jest oznaczony mikrofon.

Do góry