Marantz vs Denon

Yuiren

New member
Witam,

Mam zagwozdke. Praktycznie zdecydowany jestem na zakup Denona 1706.
Jednak sprzedawca Denona, polecil mi bym zastanowil sie nad Marantzem 4600.
Jest to sprzet wydaje mi sie porownywalnej klasy. Sluchalem dzisiaj obydwu i Denon nieco bardziej mi sie podoba. Marantz gra jakby zbyt miekko. Moze to kwestia ustawien.

Marantz ma nad Denonem przewage w postaci analogowego wejscia 7.1 ktore moze byc w przyszlosci wykozystane do polaczenia z odtwarzaczem DD+ lub DTS-HD. Denon ma jedynie wejscie analogowe 5.1 . Dodatkowe opcje to zgodnosc z HDCD (lecz sadzilem ze to odtwarzacz musi byc zgodny a dla amplitunera to wszystko jedno). Oraz jakies tam Marantzowe bajerki w stylu wiekszej ilosci wyjsc i wejsc. Producent podaje iz Amplituner jest dwustrefowy, nieznalazlem jednak zduplikowanego zestawu stosownych wyjsc na plycie tylnej (slepota postepujaca ? :/). Bardzo mi sie tez podoba odlaczany przewod zasilania i jakby solidniejsza konstrukcja.
Przewaga Denona to 30W na kanal (110 vs 80) oraz Auto Setup ktory wydaje mi sie calkiem niezle sie sprawdza. Dodatkowo Denon posiada zduplikowane glosniki frontowe (A+B). Denon jest tez smuklejszy i jakby ladniejszy ale to akurat niejest dla mnie zadna opcja. Jego wada dla mnie jest fakt wystepowania jedynie w srebrnej opcji. Marantz moze byc czarny.

Jak myslicie ? Ktory wybrac ? Moze ktos podzielilby sie swoimi subiektywnymi odczuciami.

Amplituner bedzie pracowal w pokoju przeznaczonym do A/V o wielkosci 16m2. Podlaczone beda glosniki Quadral Quintas 500 + tyły Mission SC M51.
Subwoofer Yamaha YST - 011 (jeszcze nie kupiony, narazie sie zastanawiam).

Dziekuje i pozdrawiam,
Maciej

sewan

New member
Nie jest rzeczą powszechnie znaną, że Maranz i Denon to dwie marki tej samej firmy....;)
Sytuacja jest więc analogiczna, jak w przypadku Panasonica i Technicsa - w 95% jest to ten sam sprzęt.
Maranz jest skierowany dla nieco zasobniejszych i ciut bardziej wymagających klientów.....
Po prostu weź tego, który spełnia więcej Twoich wymagań i jest ładniejszy...

deoc

New member
Sam uzytkuje od lutego Denonka i powiem Ci ze spelnia moje nie wygorwoane wymagania... wlasciwie teraz to glosniki sa gorszym zmartwieniem. Napisales ze bardziej Ci sie podoba Denon jak gra - ja porownywalem z Yamaha 459 (chyba :D) i wybralem Denona. Tryb Auto-setup to mile ulatwienie :) A co do jakis "futurystycznych" wyjsc to ja nie dam sobie reki uciac za jakis bajer ktory wejdzie do Polski niewiadomo kiedy... w kinie domowym DTS to dla mnie naprawde wypas - i dzwieki dochodzace do mych uszu z "kina domowego" napawde mnie zadowalaja z plusem - bedzie sub bedzie super :D

Do góry