marantz + tv samsung

90_mati

New member
Witam,

Posiadam Marantza SR5008 oraz TV SAMSUNG UF4000 32" i chcialem podlaczyc razem oba sprzety, jednak pojawia sie problem w postaci braku dzwieku :( Przewertowalem juz dosc sporo tematu i nic nie znlazlem. Tv jest dos starawy i nie ma wejscia HDMI OUT ma tylko dwa wejscia HDMI IN a wiec chcialem podlaczyc tv oraz amplituner po kablu optycznym oraz hdmi - jednak niestety rowniez nic :/ moze cos w konfiguracji???

Pozdrawiam
M.

Henry

Active member
Bez reklam
Masz aktywne wejścia w ampli?
Przypisz je jako TV Audio..z TV OUT w ampli IN ;)

Henry

Active member
Bez reklam
Najlepiej zrób reset, podłącz optyka do TV i ampli i przeprowadź ponownie ustawienia ( to pod katem zaniku stacji internetowych). Mogłeś coś za bardzo namieszać, zerknij do instrukcji ;)

90_mati

New member
no wlasnie niestety instrukcje mam na plycie cd a aktualnie nie mam w domu żadnego urzadzenia z napedem :/ posilkuje sie instrukcja w pdf od sr5009 - jednak jak widac ciezko. Puki co "naprawilem" radio. Zabieram sie za reset. A po tym resecie podlaczyc tylko kabel optyczny czy optyczny+hdmi?? - Pewnie glupie pytanie :)

Henry

Active member
Bez reklam
Jak naprawiłeś radio to spróbuj teraz przypisać odpowiednie wejście w ampli ;)
wejdź w ustawienia i przypisz OPT1 lub OPT 2 jako TV AUDIO

Skoro w TV nie masz HDMI ARC, to OPT, ale żeby wypuścić sygnał do TV z ampli to HDMI

1. HDMI OUT (ampli) --> do HDMI w TV
2. OPTYK z TV OUT --> do OPT IN ( 1 lub 2 ) w ampli

Ostatnia edycja:

90_mati

New member
ok, no to nie resetuje :)
aktualnie mam ustawione w podmenu "przypisanie wejsc"
HDMI jako X a Digital jako OPT1. Pozostale sa domyslnie?? Zmieniac to czy zostawic i zabrac sie za cos innego?

90_mati

New member
podlaczone kable mam dokladnie tak jak piszesz. Jednak w ustawieniach wejscia chyba cos nie tak jezeli chodzi o tv audio to w kolumnie HDMI mam X, potem DIGITAL - OPT1, reszta kreski/myślniki. Co o tym myslisz?

Henry

Active member
Bez reklam
"najedź pilotem" na TV Audio i jako DIGITAL przypisz OPT 1 lub 2 w zależności jak masz wpięte, powinno zadziałać ;)
i jeszcze jedna kwestia, ustawienie w TV- czy przypadkiem u ciebie nie będzie trzeba ręcznie zmieniać na głośniki zewnętrzne.... niektóre starsze TV tak mają

Henry

Active member
Bez reklam
a jak z TV?
zobacz jeszcze - setup/ option w TV i ustaw głosniki na zewnętrzne

90_mati

New member
jak wejde sobie na modul tv audio a potem przycisne info mam takie informacje:
SOURCE TV AUDIO
SOUND AUTO
SIGNAL NIEZNANY
kurde :/ juz drugi dzien sie z tym mecze

Henry

Active member
Bez reklam
spróbuj jeszcze w ustawieniach HDMI w ampli zmienić z automatycznego na digital....
Sound audio na digital, moze o to chodzi?

90_mati

New member
jezeli chodzi o ustawienia hdmi, puki co wszystko mam ustawione w ten sposob:
Auto Lip Sync - włacz
Sterowanie HDMI - włacz
-zrodlo pass Through - ostatnie wybrane
-sterow wyl zasilania - wyl

na szara (niekatywne) mam
Wyjscie HDMI Audio - AVR
HDMI Pass Through - włacz

coos tutaj mam zmienic, czy szukac dalej?

Henry

Active member
Bez reklam
wszystkiego dokładnie nie pamiętam, musiałbym sprawdzić u siebie, ale na razie nie mam możliwości ;)

90_mati

New member
echh... czlowiek kupuje sprzet i jeszcze nie moze sie nim nacieszyc :( a jeszcze mnie czeka konfiguracja konsoli i internetu - mam nadzieje ze szybciej pojdzie niz ten nieszczesny tv :/

Henry

Active member
Bez reklam
spróbuj wszystko od początku ( po resecie) z instrukcją w ręku, tam jest mnóstwo ustawień, być może jak nie miałeś wszystkiego podłączonego, to coś mogłeś przypadkiem wyłączyć, a z internetem i konsolą nie będzie tyle problemów ;)

Do góry