Marantz sr7008

venom200

Member
Witam w piątek juz mialem zamawiac Denona 1520 od blackninjy ( polecam tego gościa), ale wiązałoby ro się rownież z wymianą mojego AVR 1513 na coś z pre out.
Ale nagle pojawilo się widmo zakupu Marantza SR 7008 z tego roku pl horn za 4 k zł wiec postanowiłem sie nim bardziej zainteresować.
A mianowicie SR mialby napedzać MA RX8 Center RX i satelity JVC ( jak narazie)
I tu zaczynają się moje wątpliwości czy SR można zgrać z tymi RX ami ze wzgledu na nie do końca zgraną impedancje, i czy taki zestaw zagra również poprawnie w stereo.
Czy może lepszym rozwiązaniem bezpieczniejszym byloby zakup jakiegoś SR lub NRa plus np PM 7004 lub wspomnianego pma 1520, za tym drugim rozwiązaniem problemem są jak zawsze koszty jak i to że musialbym dokupować jeszcze daca lub coś podobnego zeby zródłem był laptop
Prosze o porady osób które mają doświadczenie z SR 7008 i czy śą zadowolone ze stereofonii tego av
Oczywiście filmów tez ogladam bardzo dużo

ranczo

New member
Bez reklam
Marantza SR 7008 to bardzo dobry amplituner. Jakiś czas temu zestawiłem koledze kino na SR 6008 i RX'ach wszystko pięknie gra w stereo, szczególnie w kinie jest wielka przestrzeń. Sam posiadam RX8 z AVR460 i mimo że producent podaje impedancję kolumny 8 ohm to wszystko się pięknie zgrało i jestem z tego połączenia bardzo zadowolony.

sebaka

New member
Marantz i Monitor Audio ogólnie są chyba stworzone dla siebie. Ja Mam do SR7005 podpięte 5.1 MA GS 60 i powiem szczerze ścieżka dźwiękowa z filmów w DTS HD-Master Audio brzmi bajecznie. Stereo szczególnie w muzyce z dużą ilością instrumentów strunowych brzmi rewelacyjnie. gdybym mógł dziś zmieniać ampa to wybrałbym Marantza.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jest sens, nie zaszkodzi Ci przetestować. Pamietaj tylko, zeby dokonac odpowiednich zmian w menu ampli przy wykorzystaniu biampa.

Ramlesa

New member
Przy konfiguracji głośników jest opcja i nawet laik sobie bez problemu poradzi, więc napewno dasz radę.

Mam Marantza 7008 z 5.1 silver od MA (centralny Apex) i wszystko się ładnie zgrało.
Myślę że Marantz i MA to zgrany duet.
Jestem naprawdę zadowolony.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Armaning a powiedz pod jakie porty wpiąć bi amp

Do ampli wpinasz zgodnie z ponizszym rysynkiem, pamietaj zeby usunąć zworki (blaszki) z zaciskow w kolumnach. Podobnie jak wspomnialem wczesniej, dokonaj odpowiednich ustawien w menu ampli, a nastepnie przeprowadz kalibracje. W meny ampli, przestaw na "7.1ch(Bi-Amp):

sr7008_biamp.jpg

Baltazar Gąbka

New member
Bez reklam
Marantza SR 7008 to bardzo dobry amplituner. Jakiś czas temu zestawiłem koledze kino na SR 6008 i RX'ach wszystko pięknie gra w stereo, szczególnie w kinie jest wielka przestrzeń. Sam posiadam RX8 z AVR460 i mimo że producent podaje impedancję kolumny 8 ohm to wszystko się pięknie zgrało i jestem z tego połączenia bardzo zadowolony.
Marantz, HK z tego co czytam dobrze się łączą z RXami.

venom200

Member
Wie.Może ktoś dlaczego na ekranie wyskakują mi w lewej stronie ekranu artefakty.
Raz są.a za chwile znikają jak się zmieni np źródło znów się pojawiają.
Pionowy czerwony pasek w lewej stronie ekranu

Wysłane z mojego C6903 za pomocą Tapatalk 2

venom200

Member
To chyba Hdmi ale się jeszcze zobaczy.
SR 7008 dostał nowe kabelki łączące z RX8 podłączone w bi ampingu. Na Lf poszedł kabel 4 mm podłączony do front a na Hf 2,5 mm podłączony do front High Kabel bez szaleństwa zakupiony w sklepie rtv elektro w porządnym sklepie około 12 zeta za metr plus wtyki pozłacane vitalco.
Tryb na ampli 7.1 bi amp
Powiem wam szczerze nie wiem czy to.zmiana kabli czy dzięki trybowi bi amp choć pewnie jedno i drugie ale dźwięk nabrał rozmachu dosłownie i w przenoszeni.
Teraz gra piękną górą jak i mięsistym dołem

Wysłane z mojego C6903 za pomocą Tapatalk 2

Do góry