Marantz SR6007 + MA BX6/RX6/RX8

ibar

New member
Witam

proszę o pomoc w wyborze kolumn, padło na MA gdyż reszta kina czyli centralny tyły, przednie górne są MA z serii BR, nie mniej nie o kino chodzi tylko o stereo, głównie tak słucham, a kino to dodatek,
SR6007 oczywiście też już stoi, na razie prócz serii brązowej napędza leciwe Bolero 200,

i tak praktycznie byłem nastawiony na BR6 , bardzo dobre opinie, nie tylko w testach ale i na forach, no ale apetyt rośnie w miarę jedzenia,

pokój to połączenie salonu z kuchnią, węższy bok 4.5 na którym stoją kolumny, w odległości od siebie 2 m, dłuższy bok 7 m , miejsce odsłuchowe ok 3.5 m od przedniej ściany,

kolumny niestety za bardzo nie mogą być odsunięte od tylnej ściany, ( pokój do życia :) ),
trochę przestrzeni mają po bokach (10, 15 cm) z tyłu też ok 15-20 cm ( oczywiście aktualne Bolereo),

RX6 chyba jednak odpadają, mogą mieć za mało basu, a nie planuję suba,
czy RX8 nie będą za duże do tego pomieszczenia?

w przyszłości planuję kupić dodatkowy wzmacniacz do stereo, ale to przyszłość

Pozdrawiam

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Będą w sam raz, RX6 stanowczo za małe. Maja podwójny bas reflexx, jeden z tylu drugi z przodu, jeśli mówimy o "starej" serii RX. Posłuchaj, o nie każdemu pasują. Nowa Silver to Silver 6 podwójny (za mały), Silver 8 tylko z tyłu. Wg mnie grają lepiej niż RX.

BR/BX to tez udana seria, a zakup wzmaka stereo to zawsze krok w dobrą stronę.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Czyli masz w sumie salon 31mkw? RX8 będą dobre, szczególnie jak nie planujesz suba. Zawsze możesz pobawić się w zatykanie otworów BR gdyby odległość od ściany tego wymagała.

birut

New member
Posiadam silver 8 w pokoju 24m2 z otwarta kuchnia 5m2 .
Mam slaby amplituner yamaha rx-v450 i jest dosyc glosno jedynie basu malo ,ale to zapewne wina ampli,wiec u ciebie silvery beda dobrym wyborem.

Do góry